Μετά από δύο ολόκληρα χρόνια, το Φόρουμ των Δελφών επιστρέφει στη γενέτειρά του. Στους Δελφούς φυσικά!
Μέσα από συζητήσεις, συνεντεύξεις και έναν διαρκή και παραγωγικό διάλογο θα επιχειρηθεί να εξερευνηθούν και να δοθούν απαντήσεις σε κάποια από τα πιο επίμονα ερωτήματα της εποχής μας. «Πώς να οικοδομηθούν καλύτερες και πιο ανθεκτικές κοινωνίες μετά την κρίση της πανδημίας;» «Πώς οι κοινωνίες θα ξεφύγουν από τις παγίδες του διχασμού και της δυσαρέσκειας;» «Πώς αλλάζουν οι συσχετισμοί σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, της ασφάλειας, της οικονομίας».
Στο φόρουμ θα συζητηθούν το Σάββατο 9/4 στις 11:05 στο πρωί στην Αίθουσα Κωνσταντίνος Καραμανλής οι προκλήσεις και οι προοπτικές της απολιγνιτοποίησης και της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης στη νέα εποχή, για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
Ομιλητές θα είναι η Άννα Διαμαντοπούλου πρόεδρος δικτύου για την μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Κωστής Μουσουρούλης Πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής του σχεδίου για την δίκαιη μετάβαση
Γιάννης Μανιάτης πρ. υπουργός περιβάλλοντος ενέργειας και κλιματικής αλλαγής
Θεόδωρος Θεοδουλίδης Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
Λάζαρος Μαλούτας Δήμαρχος Κοζάνης
Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την έναρξη τεσσάρων 24ωρων, κατά τη διάρκεια των οποίων 780 ομιλητές από όλο τον πλανήτη θα συγκεντρωθούν στους Δελφούς. Οι περισσότεροι με φυσική παρουσία, άλλοι εξαιτίας των συνθηκών, εικονικά. Όλοι, όμως, ανεξαιρέτως θα συμβάλουν με τις γνώσεις, την τεχνογνωσία και την εμπειρία τους.
Οι θεματικοί πυλώνες
Το Φόρουμ έχει δομηθεί σε επτά θεματικούς πυλώνες:
Παγκόσμια ασφάλεια, καθώς η γεωπολιτική σκακιέρα γίνεται όλο και πιο περίπλοκη και ασταθής, υποχρεώνοντάς μας να εξετάσουμε την πιθανότητα ενός κόσμου σε κατάσταση μόνιμης αβεβαιότητας.
Παγκόσμια οικονομία, τη στιγμή που αντιμετωπίζει τρομακτικές προκλήσεις, τον μετριασμό των συνεπειών της κρίσης του COVID-19, την αύξηση του πληθωρισμού και του ενεργειακού κόστους και πολλές ακόμα.
Κλιματική έκτακτη ανάγκη, ειδικά μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται αισθητά σε όλο τον κόσμο και απειλούν να επηρεάσουν τα πάντα.
ΕΕ: Το μέλλον της Ένωσης: Η Ευρώπη έχει βιώσει και βιώνει μια πολυετή περίοδο διαδοχικών, πολύπλευρων κρίσεων που κλονίζουν τα πολιτικά, οικονομικά και ηθικά θεμέλια του μπλοκ, επιφέροντας άνευ προηγουμένου αλλαγές στη θεσμική αρχιτεκτονική και το πολιτικό σκηνικό της Ευρώπης.
Τεχνολογική Αλλαγή και Οικονομικός Μετασχηματισμός: Η παγκοσμιοποίηση γίνεται όλο και πιο ψηφιακή. Η τεχνολογική αλλαγή, όμως, δεν έχει ακόμη αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της για την ενίσχυση της παραγωγικότητας, την προώθηση της εκπαίδευσης και την προώθηση του πολιτισμού.
Η Ελλάδα ξανά – Η πορεία προς μια ισχυρή και σταθερή ανάκαμψη: Μέσα από τις προκλήσεις εντοπίζονται και αναλύονται οι διέξοδοι για το πώς η Ελλάδα θα επαναπροσδιορίσει την οικονομική και επιχειρηματική της στρατηγική.
Τέλος, άνθρωποι & κοινωνία: Ζούμε σε έναν κόσμο οξείας κοινωνικής αλλαγής. Οι δημογραφικές και εισοδηματικές ανισορροπίες μεταξύ του ανεπτυγμένου και του αναπτυσσόμενου κόσμου παραμένουν και διευρύνονται.