Η αυξανόμενη παρουσία αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας δεν είναι απλώς ένα φαινόμενο, αλλά μια κρίση που επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα. Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καταγγέλλοντας την αδράνεια της Πολιτείας, η οποία αφήνει πολίτες και άγρια ζώα εκτεθειμένους σε σοβαρούς κινδύνους. Η πρόσφατη δολοφονία νεαρής αρκούδας στην Καστοριά είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Με 10 κρίσιμα σημεία και επιστημονική τεκμηρίωση, ο Οργανισμός ζητά άμεση δράση, διεκδικώντας ασφάλεια και σεβασμό για όλες τις ζωές.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Αρκτούρου:
10 σημεία για την ορθή διαχείριση των προσεγγίσεων αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές
- Ανάκαμψη πληθυσμού: Η καφέ αρκούδα έχει επανέλθει δυναμικά στην Ελλάδα, αλλά ακόμα δε βρίσκεται σε ικανοποιητικό καθεστώς διατήρησης.
- Προσέγγιση κατοικημένων περιοχών: Το φαινόμενο έχει εξελιχθεί από μεμονωμένες περιπτώσεις σε συστηματικό πρόβλημα.
- Πολυπαραγοντική αιτιολόγηση: Περιλαμβάνει τόσο φυσικούς (βιολογικούς, κλιματικούς), όσο και ανθρωπογενείς παράγοντες (διαχείριση απορριμμάτων κ.ά.).
- Αναγκαία προσοχή: Η διαχείριση πρέπει να γίνεται με επιστημονικά τεκμηριωμένες πρακτικές, καθώς πρόκειται για άγριο ζώο με απρόβλεπτη συμπεριφορά.
- Υφιστάμενο νομικό πλαίσιο: Η ΚΥΑ του 2014 και το Πρωτόκολλο Μέτρων του 2024 αποτελούν επαρκή εργαλεία για την αντιμετώπιση του φαινομένου, αλλά δεν εφαρμόζονται ορθά στην πράξη.
- Αποκλειστική ευθύνη της Πολιτείας: Η διαχείριση ανήκει θεσμικά και νομικά αποκλειστικά στο κράτος και τις δημόσιες υπηρεσίες – όχι στις εξειδικευμένες περιβαλλοντικές οργανώσεις.
- Επιδείνωση κατάστασης: Η μακροχρόνια αδράνεια οδήγησε στο μεγάλωμα μιας ολόκληρης γενιάς αρκούδων που προσεγγίζουν αυλές και οικισμούς.
- Άμεσες ενέργειες: Ενεργοποίηση πλήρως στελεχωμένων Ομάδων Άμεσης Επέμβασης, 24/7, με εξοπλισμό και τεχνογνωσία.
- Αντιεπιστημονικές προσεγγίσεις: Ο όρος «υπερπληθυσμός» δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά. Η αποτελεσματική διαχείριση του φαινομένου προσέγγισης αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές δεν απαιτεί ή προϋποθέτει την καταμέτρηση του πληθυσμού του είδους.
- Ο ρόλος του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ: Συμμετοχή με επιστημονική και συμβουλευτική ιδιότητα – όχι εκτελεστική. Όλες οι δράσεις γίνονται με ίδιους πόρους, χωρίς κρατική χρηματοδότηση.