Το καλοκαίρι μας αποχαιρετά σιγά σιγά και καλωσορίζουμε το φθινόπωρο παρέα με την γρίπη, η οποία βασανίζει χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνουπό την μορφή επιδημιών.
Ποια είναι όμως η διαφορά μεταξύ γρίπης και κοινού κρυολογήματος;
Τις περισσότερες φορές πολλοί συγχέουν την γρίπη με το κοινό κρυολόγημα λόγω του ότι τα συμπτώματα μοιάζουν, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία στη αναγνώριση.
-Το κοινό κρυολόγημα είναι μια ήπια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού και προκαλείται από ιούς, διαφορετικούς από εκείνους της γρίπης. Εκδηλώνεται συνήθως με ρινική συμφόρηση, καταρροή, πιθανή δεκατική πυρετική κίνηση (37-37,6oC)και πονόλαιμο.
Στο κοινό κρυολόγημα τα συμπτώματα εκδηλώνονται σταδιακά.Συνήθως αρχίζει με πονόλαιμο, ο οποίος έχει διάρκεια περίπου 2-3 ημέρες και έπειτα ακολουθούν βήχας και ρινικά συμπτώματα (καταρροή, ρινική συμφόρηση, φτερνίσματα). Η διάρκεια του συνολικά δεν υπερβαίνει τις 5-7 ημέρες.
-Η γρίπη είναι οξεία λοίμωξη με κυρίως συμμετοχή του αναπνευστικού συστήματος, προκαλείται από τους ιούς της γρίπης ομάδας Α και Β. Εκδηλώνεται με Πυρετό (από 38 έως 40 οC), αίσθημα ψύχους, κεφαλαλγία, μυαλγίες, αρθραλγίες, κακουχία, καταρροή, πονόλαιμο και βήχα.
Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της γρίπης είναι ότι έχει αιφνίδια έναρξη με πυρετό, κεφαλαλγία, μυαλγίες βήχα και πονόλαιμο. Τα συμπτώματα έχουν διάρκεια 3-5 ημέρες.
Η μετάδοση και στις δύο περιπτώσεις γίνεται μέσω του αέρα (αερολύματα μικρών σωματιδίων ή σταγονίδια) και με την άμεση επαφή μεταξύ ανθρώπων. Η μεταδοτική περίοδος ξεκινάει 24 ώρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων έως και 5-7 ημέρες μετά την έναρξη της ασθένειας. Στα παιδιά το χρονικό διάστημα αυτό είναι μεγαλύτερο. Γι’ αυτό συνίσταται παραμονή στο σπίτι ή χρήση μάσκας σε εξωτερικούς και κλειστούς χώρους και συχνό πλύσιμο των χεριών έως και 24 ώρες από την υποχωρήσει του πυρετού και των συμπτωμάτων.
Πότε πάμε στον γιατρό;
Σε περίπτωση επιδείνωσης των συμπτωμάτων και όταν ο πυρετός επιμένει πάνω από τις 5 ήμερες, πρέπει να επισκεφθούμε το γιατρό μας. Επίσης, άτομα με χρόνιες παθήσεις όπως άσθμα, καρδιοπάθειες, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, διαβήτηή άλλα χρόνια νοσήματα θα πρέπει να επικοινωνούν άμεσα με τον γιατρό τους.
Επιπλοκές:
Στο κοινό κρυολόγημα οι επιπλοκές αφορούν συνήθως δευτεροπαθείς βακτηριακές λοιμώξεις όπως:
- Μέση ωτίτιδα (συνήθως στα παιδιά)
- Παραρινοκολπίτιδα
- Πνευμονία (σπάνια)
Στη Γρίπη η κύρια επιπλοκή είναι η πνευμονία, η οποία μπορεί να είναι πρωτοπαθής από τον ίδιο τον ιό της γρίπης, είτε δευτεροπαθής βακτηριακή, είτε ταυτόχρονα ιογενής και βακτηριακή.
Αντιμετώπιση:
Η θεραπεία και στις δύο περιπτώσεις είναι συμπτωματική ( ξεκούραση, λήψη πολλά υγρά, αντιπυρετικά και παυσίπονα). Τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία θέση, ούτε στην αντιμετώπιση της νόσου, ούτε στην προφύλαξη από την πρόκληση μικροβιακών επιπλοκών.Υπάρχουν αντιγριπικά φάρμακα που μόνο ο θεράπων ιατρός θα κρίνει την χορήγηση του.
Εμβόλια:
Ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο είναι το αποτελεσματικότερο μέτρο πρόληψης της γρίπης. Το εμβόλιο προσφέρει ατομική προστασία και συνιστάται σε όλους τους ανθρώπους >60 ετών, σε αυτούς που πάσχουν από χρόνια νοσήματα και στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Παράλληλα προσφέρει και μια συλλογική προστασία, δημιουργώντας ένα τείχος ανοσίας στο γενικό πληθυσμό, όταν επιτευχθούν υψηλά ποσοστά εμβολιασμού.
Λόγω των αντιγονικών παραλλαγών της γρίπης το εμβόλιο πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, και συστήνεται να γίνει από αρχές Οκτώβριου έως και τον Νοέμβριο. Από την ώρα του εμβολιασμού μέχρι την δημιουργία αντισωμάτων υπάρχει ένα κενό δύο εβδομάδων.