Μανιταροβόλτες για μικρούς και μεγάλους και απρόσμενες διαδρομές στα φθινοπωρινά τοπία της Βάλια Κάλντα.
Βωλίτης, κανθαρίσκος, αμανίτα του Καίσαρα, ύδνο, λυκόπερδο το ασκόμορφο· λέξεις που μπορεί να ακούσεις από έναν οδηγό βουνού, μια γιαγιά, ένα παιδάκι… Στα Γρεβενά όλοι μοιάζουν επιστήμονες. Για την ώρα, είναι ο Λευτέρης Ζιούτης που μας δείχνει κάποια –βρώσιμα και μη– είδη μανιταριών, καθώς περπατάμε στα πολύχρωμα δάση της κοιλάδας Βάλια Κάλντα. Είναι συνοδός φύσης στην εταιρεία Overland τα τελευταία οχτώ χρόνια και νιώθει περήφανος γι’ αυτό. Η βασική του δουλειά ήταν η οικοδομή. Παρόμοια ιστορία ζωής έχουν κάμποσοι εδώ πάνω, αφού τα τελευταία 30 χρόνια, από όταν ο εκπαιδευτικός Γιώργος Κωνσταντινίδης και η παρέα του αποφάσισαν να αναδείξουν τα μανιτάρια των Γρεβενών, οι πάντες άρχισαν να ασχολούνται με τους ιδιόμορφους μύκητες και τη φύση παντοιοτρόπως.
Υπέδειξαν τα βρώσιμα μανιτάρια στους ηλικιωμένους των χωριών, οι οποίοι έως τότε περισυνέλεγαν μόνο κάνα δυο είδη που αναγνώριζαν, δημιούργησαν τον σύλλογο Μανιταρόφιλοι Ελλάδας, διοργάνωσαν σεμινάρια μοιράζοντας τη γνώση, ανακήρυξαν τα Γρεβενά επίσημα «μανιταροπόλη» με τη συνεργασία του δήμου – μέχρι και μουσική μπάντα έφτιαξαν, τους Μανιταρόκ. Τώρα βρίσκεις εδώ εταιρείες δραστηριοτήτων που σε πάνε μανιταροβόλτες στην αδιανόητα πλούσια φύση του νομού, εργαστήρια μεταποίησης που φτιάχνουν μανιτάρι σε λάδι, μανιτάρι σούπα, μανιτάρι γλυκό και λοιπά, ταβέρνες με τις δικές τους μανιταροσπεσιαλιτέ, μουσείο μανιταριών, δύο μανιταρογλυπτά μέσα στην πόλη, κάποιους κορυφαίους επαγγελματίες μανιταροσυλλέκτες, που περνούν τις μέρες τους μέσα στα δάση σαν ξωτικά, και ακόμη περισσότερους μανιταρόπληκτους. «Δεν υπάρχει σπίτι στα Γρεβενά που να μην έχει μανιτάρια, είτε αποξηραμένα είτε κατεψυγμένα. Οι Γρεβενιώτες επιβίωσαν στην Κατοχή και στον Εμφύλιο χάρη σε αυτά. Γινόταν, μάλιστα, συσσίτιο με μεγάλα καζάνια όπου μαγειρεύονταν μανιτάρια», μας λέει ο Γιώργος Κωνσταντινίδης, πρόεδρος σήμερα των Μανιταρόφιλων Ελλάδας, και εξηγεί πώς τα μανιτάρια είναι ο μεγάλος ανακυκλωτής της φύσης: «Η σημαντικότερη από τις υπηρεσίες που προσφέρουν είναι η αποικοδόμηση της νεκρής οργανικής ύλης. Έχει υπολογιστεί ότι, αν εξέλειπαν για 12 χρόνια, το δάσος θα πέθαινε από ασφυξία», συμπληρώνει.
AΦΟΡΜΗ ΓΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ
Πέρα από τη σπουδαιότητα και τη νοστιμιά τους, τα άγρια μανιτάρια προσφέρουν κίνητρο να περπατήσει κάποιος στη φύση. «Πριν, αν δεν ήσουν κυνηγός, δεν είχες λόγο να πας στο βουνό», λέει ο Ανδρέας Σλιάρας, ιδιοκτήτης του μανιταροεργαστηρίου «Ηδύγευστον» στην πόλη των Γρεβενών. Καμία σχέση με την κουζίνα δεν είχε. Την απέκτησε συνδυάζοντας τις παραδοσιακές πρακτικές της μητέρας του και τις γνώσεις των τεχνικών τροφίμων. Το άλλο εργαστήρι στην πόλη είναι το «Μανιταροπροϊόντα Γρεβενών» του Φώτη Παρασκευαΐδη, αντιπροέδρου του συλλόγου και εξαίρετου μάγειρα.
Κατά τα άλλα, η ευρύτερη περιοχή παραμένει κυρίως κτηνοτροφική, και μάλιστα στα ορεινά βλαχοχώρια διατηρείται η νομαδική τακτική, με αποτέλεσμα τον χειμώνα οι οικογένειες να κατεβαίνουν στον θεσσαλικό κάμπο και τα χωριά να ερημώνουν. Οι πινακίδες «Προσοχή, παιδιά» στις εισόδους των χωριών μοιάζουν αστείες μες στην ερημιά του χειμώνα, ωστόσο τα καλοκαίρια οι κάτοικοι μετριούνται σε δεκάδες ή και εκατοντάδες. Και μπορεί η τουριστική ανάπτυξη να είναι περιορισμένη, όμως η κτηνοτροφική παραγωγή είναι άκρως ενδιαφέρουσα: θα βρείτε εξαιρετικά τυριά (δοκιμάστε το τοπικό ανεβατό), γαλακτοκομικά προϊόντα και κρεατικά. Περισσότερους επισκέπτες προσελκύει η περιοχή γύρω από το χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας, το αγαπημένο των snowboarders.
ΦΥΣΗ ΠΑΝΩ ΑΠ’ ΟΛΑ
Το ωραιότερο που θα κάνετε εδώ είναι διαδρομές στα φυσικά τοπία. Το οδικό δίκτυο είναι ασφαλτοστρωμένο, αν και συχνά κακοσυντηρημένο. Οι αποστάσεις είναι μεγάλες και βενζινάδικο υπάρχει μόνο στην πόλη. Τα πιο ανεπτυγμένα χωριά κοντά στη Βασιλίτσα είναι τα βλαχοχώρια Σμίξη και Σαμαρίνα, σε μια ωραιότατη τοποθεσία στις πλαγιές του Σμόλικα, με μια ζωντανή πλατεία με ταβέρνες, νεροτριβή που λειτουργεί κανονικά σε πείσμα των καιρών και τον εντυπωσιακό Ναό της Μεγάλης Παναγιάς του 19ου αιώνα, με ένα πεύκο να έχει φυτρώσει στη σκεπή του ιερού. Από εκεί αξίζει να συνεχίσετε για τα περίφημα μαστοροχώρια, στα σύνορα με τον νομό Κοζάνης. Δοτσικό και Καλλονή είναι τα ομορφότερα, με πέτρινα σπίτια και γεφύρια, ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και ανοιχτά καφενεία για φαγητό.
ΜΕΤΑΒΑΣΗ
• Ο πιο εύκολος και ξεκούραστος τρόπος για να φτάσετε από την Αθήνα στα Γρεβενά είναι από τα δυτικά, χρησιμοποιώντας την Ολυμπία, την Ιόνια και την Εγνατία Οδό (απόσταση 500 χλμ.) Το κόστος για διόδια και βενζίνη υπολογίζεται στα 190 ευρώ με την επιστροφή. Στον ίδιο χρόνο –λόγω του επαρχιακού οδικού δικτύου–, αλλά πιο οικονομικά, θα φτάσετε από την εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας και μέσω Δομοκού-Καρδίτσας-Τρικάλων (απόσταση 400 χλμ., κόστος: 130 ευρώ με την επιστροφή).
• Από Θεσσαλονίκη η απόσταση είναι 160 χλμ. και καλύπτεται εύκολα μέσω Εγνατίας Οδού. Το κόστος για διόδια και βενζίνη υπολογίζεται στα 40 ευρώ με την επιστροφή.
ΔΙΑΜΟΝΗ
• Η καλύτερη επιλογή είναι το ξενοδοχείο Valia Νostra Εscape Ηotel (τηλ. 24620-80151, www.valianostra.gr, από 90 ευρώ) στη Σμίξη. Ένα πραγματικό καταφύγιο, όπου τα πάντα είναι μελετημένα ώστε να νιώθετε οικειότητα, αφού ο ιδιοκτήτης Γιάννης Λεβέντης έχει αυτό που θα αποκαλούσε κανείς «τρέλα» και φροντίζει για κάθε λεπτομέρεια. Τα δωμάτια αποπνέουν ζεστασιά ορεινού εξοχικού σπιτιού και είναι εξοπλισμένα με πουπουλένια παπλώματα, αφράτα μαξιλάρια και όλες τις σύγχρονες ανέσεις – οι σοφίτες με τη θέα στην κοιλάδα ξεχωρίζουν. Το μεγάλο καθιστικό με το τζάκι και την τζαμαρία, το μπαρ και φυσικά η θερμαινόμενη πισίνα spa που αγναντεύει τα βουνά ξεπερνούν κάθε προσδοκία. Το δε πρωινό είναι πλούσιο, με τοπικά προϊόντα, μεγάλη ποικιλία σε σπόρους και καρπούς, και προσφέρει και αφεψήματα, όπως γνήσιο τσάι του βουνού.
• Πολύ καλή επιλογή είναι και ο ξενώνας Αμαδρυάδες στην Αλατόπετρα (τηλ. 24620-25034, από 95 ευρώ) και τα φινετσάτα δωμάτια Κουκουνάρι (τηλ. 24620-24821, από 60 ευρώ) στη Σμίξη. Συμπαθέστατο και οικογενειακό το La Noi (τηλ. 24620-95660, από 50 ευρώ) στη Σαμαρίνα. Τα μεγάλα resorts της περιοχής έχουν παραχωρηθεί για τη φιλοξενία Σύριων προσφύγων.
ΦΑΓΗΤΟ
• Παντού θα δοκιμάσετε καλά κρεατικά, μανιτάρια και νόστιμα τυριά. Τις καθημερινές, φαγητό θα βρείτε στους ξενώνες κατόπιν συνεννόησης, στην καλή ταβέρνα Μπαρμπαμιχάλης (τηλ. 24620-95231) στη Σαμαρίνα και στην Πέρδικα (τηλ. 24620-82234) στο χωριό Σπήλαιο.
• Τα Σαββατοκύριακα, στο ίδιο χωριό εξαιρετική είναι η ταβέρνα Σπήλαιο (τηλ. 24620-82303), στη Σμίξη ο Θεοχάρης (τηλ. 24620-85230) και στην Αετιά η ταβέρνα Τσιούριακα(τηλ. 6932-451104).
• Στην πόλη των Γρεβενών θα βρείτε πάντα ανοιχτή τη μανιταροταβέρνα Αυλαίς (τηλ. 24620-25402), όπου ο σεφ Νίκος Αγνάντος ετοιμάζει υπέροχα πιάτα: δοκιμάστε τις ταλιατέλες με μανιτάρια και οπωσδήποτε την ποικιλία μανιταριών με 7 είδη, μαγειρεμένα με διαφορετικούς τρόπους (σοτέ, παναρισμένα, ψητά κ.λπ.).
ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
• Για τις μανιταρογιορτές μπορείτε να ενημερώνεστε στη σελίδα Μανιταρόφιλοι Ελλάδας, στο facebook.
• Για προϊόντα με μανιτάρια: Ηδύγευστον (Θερμοπυλών 2, τηλ. 24620-22880), Μανιταροπροϊόντα Γρεβενών (Κ. Ταλιαδούρη 16, τηλ. 24620-80007).
• Μουσείο Μανιταριών: Λάβδα, ανοιχτά συνήθως τα Σαββατοκύριακα, 10.00-14.00. Για επιβεβαίωση επικοινωνήστε μέσω FB: Μουσείο Μανιταριών Λάβδας.
• Για οργανωμένες μανιταροβόλτες, τζιπάδες, ράφτινγκ και άλλες δραστηριότητες: Overland, τηλ. 24620-85032, 6977-772542. Greek Adventure, τηλ. 24620-87999.
• Η πρότυπη μονάδα τυροκόμησης Κουρέλλας φτιάχνει βιολογικά τυριά και γαλακτοκομικά προϊόντα, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων εξάγεται, που διατίθενται σε φιλικές προς το περιβάλλον συσκευασίες (1ο χλμ. Γρεβενών-Μεγάρων, τηλ. 24620-87150).