Ερωτήματα και εντύπωση προκάλεσε η απόφαση της μεταφοράς του 6χρονου Θωμά που υπέστη ανακοπή καρδιάς από το νοσοκομείο των Γρεβενών, που βρίσκεται στη Δυτική Μακεδονία, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο, στην Αχαΐα, και όχι στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για μία απόσταση, από τα Γρεβενά στο Ρίο, που οδικώς καλύπτεται σε 3 ώρες και 10 λεπτά, ενώ αυτή προς Θεσσαλονίκη καλύπτεται σε λιγότερο από 2 ώρες.
Η απάντηση βρίσκεται στο γεγονός πως το μοναδικό νοσοκομείο που έχει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων στη Βόρεια Ελλάδα είναι το Ιπποκράτειο, στη Θεσσαλονίκη. Όμως, όλες οι κλίνες του ήταν γεμάτες.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές της Voria.gr, το νοσοκομείο Ιπποκράτειο διαθέτει οκτώ κλίνες ΜΕΘ Παίδων και δεν υπήρχε διαθεσιμότητα για ένα τέτοιο περιστατικό, όπως αυτό του 6χρονου από τα Γρεβενά, οπότε κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο του Ρίου. Η μονάδα αυτή του νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης είναι γεμάτη εδώ και δύο εβδομάδες περίπου, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Σε «ψύξη» ο εγκέφαλός του για αποφυγή βλαβών
Όπως αναφέρει στη Voria.gr ο αναπληρωτής διοικητής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Πατρών στο Ρίο και καρδιολόγος, Ανδρέας Μαζαράκης, η κατάσταση της υγείας του Θωμά είναι αρκετά κρίσιμη. Μάλιστα, το ιατρικό προσωπικό προχώρησε σε μία διαδικασία που ονομάζεται «ψύξη εγκεφάλου» ώστε να τον προφυλάξουν από πιθανές εγκεφαλικές βλάβες λόγω της καταστολής και να καταναλώνει τη χαμηλότερη δυνατή ενέργεια. «Στη συγκεκριμένη περίπτωση το παιδάκι υπέστη την ανακοπή εκτός νοσοκομείου και, αν και τα αντανακλαστικά των γιατρών ήταν άμεσα, επηρεάστηκε αρκετά η υγεία του. Από τα όσα ανέφεραν οι γονείς -που είναι δίπλα του κάθε στιγμή και είναι συντετριμμένοι- δεν είχε κάποια ασθένεια. Για τον λόγο αυτόν έγινε και γονιδιακός έλεγχος για να διαπιστωθεί η αιτία της ανακοπής και έχουν σταλεί τα δείγματα στην Αθήνα», σχολίασε, ενώ είπε πως όλο το προσωπικό είναι από πάνω του.
Το αγοράκι μεταφέρθηκε αρχικά στο νοσοκομείο Γρεβενών, όπου διασωληνώθηκε αλλά κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίο. Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, στο οποίο επέβαινε και μία γιατρός, αναχώρησε στις 10:30 το βράδυ της Τρίτης από τα Γρεβενά.
Πάντως, το φαινόμενο της μεταφοράς παιδιών από τη Βόρεια Ελλάδα σε εντατικές άλλων νοσοκομείων της επικράτειας είναι αρκετά συχνό λόγω της μοναδικότητας της ΜΕΘ Παίδων του νοσοκομείου Ιπποκρατείου και του βάρους που καλείται να σηκώσει, σημειώνουν πηγές του νοσοκομείου και της Επιχειρησιακής Ομάδας Βόρειας Ελλάδας του Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΚΕΠΥ).
Το Ιπποκράτειο έχει ανοίξει πλέον ακόμα δύο κρεβάτια στη ΜΕΘ Παίδων για περιστατικά αποκλειστικά με Covid-19.
Δεν υπήρχε κλίνη και για τον 3χρονο από την Κοζάνη
Μία αντίστοιχη περίπτωση είναι και αυτή του 3χρονου αγοριού από την Κοζάνη με συμπτώματα πνευμονίας που μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή στο νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης με συντονισμένη επιχείρηση της Πολεμικής Αεροπορίας την Τρίτη, και πάλι λόγω της έλλειψης κρεβατιών στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης.
Το 3χρονο αγόρι νοσηλεύεται διασωληνωμένο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Παίδων Πεντέλης. Το παιδάκι μαζί με τη μικρότερη αδερφή του μεταφέρθηκαν από τους γονείς τους στις 12 τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης, όπου οι παιδίατροι διαπίστωσαν αναπνευστική δυσχέρεια στο αγοράκι και έκριναν ότι έπρεπε να διασωληνωθεί. Έπειτα, αποφασίστηκε η αεροδιακομιδή του σε Παιδιατρική ΜΕΘ, συνοδευόμενο από παιδίατρο και εντατικολόγο.
Να σημειωθεί πως συζήτηση επίσης έγινε και για το κομμάτι των Μονάδων Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών και για τον λόγο για τον οποίο δεν μεταφέρονται εκεί παιδιά. Βάσει νόμου, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, μπορεί να καλύψει τις ανάγκες παιδιών ηλικίας έως 40 ημερών.