Ξεκινούν αύριο Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023 οι «Γιορτές της Γης» στη Βλάστη Εορδαίας. Ένα φεστιβάλ γεμάτο μουσική, χορούς, δρώμενα προγραμματισμένα και απρογραμμάτιστα και φυσικά υπέροχες στιγμές στη φύση.
Οι «Γιορτές της Γης» έχουν δώσει τα «διαπιστευτήριά» τους εδώ και πολλά χρόνια, αποτελώντας πόλο έλξης επισκεπτών από τη Δυτική Μακεδονία και όλη τη χώρα.
Οι «Γιορτές της Γης», όπως ανέφερε στον «Π» ο Αντιπρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Βλάστης, κ. Απόστολος Ασπράγκαθος, ξεκίνησαν το 2001, όταν η τότε Κοινότητα Βλάστης στα πλαίσια Ευρωπαϊκού προγράμματος διασύνδεσης ορεινών χωριών της Ευρώπης, συνεργάστηκε με την Μη Κυβερνητική Εταιρεία «Οικοτοπία», η οποία πρότεινε την διοργάνωση σε πειραματικό στάδιο του πρώτου φεστιβάλ. Ήταν κάτι καινούριο για την εποχή, αλλά και την περιοχή, καθώς τα φεστιβάλ δεν ήταν τόσο διαδεδομένα όπως σήμερα, ειδικά σε ορεινά χωριά.
Ο κόσμος από την αρχή αγκάλιασε το φεστιβάλ καθιστώντας το επιτυχημένο, με πολλούς επισκέπτες. Η επιτυχία του έγκειται στο γεγονός ότι συνδυάζει τη ζωή στη φύση, το όμορφο τοπίο του ορεινού χωριού και την παραδοσιακή μουσική των Βαλκανίων. Άλλωστε, διαχρονικά, στόχος των διοργανωτών είναι να διατηρηθεί ο οικολογικός και πολυπολιτισμικός/ πολυπολιτιστικός χαρακτήρας του φεστιβάλ.
Η συνεργασία της Κοινότητας Βλάστης με την Μη Κυβερνητική Εταιρεία «Οικοτοπία» κράτησε μέχρι το 2011. Μέχρι τότε η Κοινότητα Βλάστης στήριζε οικονομικά την διοργάνωση, αλλά με τις αλλαγές λόγω «Καλλικράτη», η δυνατότητα συνέχισης της οικονομικής στήριξης δεν ήταν δυνατή. Εξαιτίας αυτού, δημιουργήθηκε η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με την επωνυμία «Πολιτιστική Εταιρεία Βλάστης», η οποία ήταν και το νομικό πρόσωπο που ανέλαβε τη συνέχιση του φεστιβάλ, σε συνδυασμό με τους πρωτεργάτες του.
Το 2016 η ομάδα που είχε ξεκινήσει το φεστιβάλ παρέδωσε τα «σκήπτρα» σε νεότερους για να το συνεχίσουν. Νέοι άνθρωποι του χωριού είτε ζούσαν σε αυτό είτε όχι, έχοντας μεγαλώσει με το φεστιβάλ, ανέλαβαν και ξαναζωντάνεψαν την Πολιτιστική Εταιρεία, κάνοντας νέο καταστατικό, εντάσσοντας νέα μέλη, συνεργάστηκαν με μια άλλη ΜΚΟ από την Θεσσαλονίκη, ενώ αποφάσισαν να διοργανωθεί και πάλι το φεστιβάλ το 2018.
Ο κόσμος όταν έμαθε ότι θα διοργανωθεί και πάλι το φεστιβάλ το 2018, το αγκάλιασε εκ νέου στηρίζοντάς το και συμμετέχοντας σε αυτό. Να σημειωθεί ότι όλη η διοργάνωση και η καλή έκβαση του φεστιβάλ στηρίζεται στην συνεχή και αμείωτη στήριξη των εθελοντών, όπως και στο γεγονός ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από το φεστιβάλ παρά του ότι δεν είναι επαγγελματίες του χώρου, κάνουν ό,τι μπορούν στον ελεύθερό τους χρόνο για τη διοργάνωσή του.
Παρά την μαζική συμμετοχή και την μεγάλη δημοσιότητα που έχει πάρει πλέον το φεστιβάλ, η πανδημία ήρθε να ανακόψει αυτή τη συνέχεια. Στα πλαίσια των περιορισμών που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της, το 2020 – 2021 το φεστιβάλ δεν έγινε, ενώ το 2022 όταν και πάλι αυτό διοργανώθηκε, ο καιρός δεν ήταν σύμμαχος, αναγκάζοντας τους διοργανωτές να ακυρώσουν τις συναυλίες λόγω καταρρακτώδους βροχής και χαμηλών θερμοκρασιών. Το 2022 το φεστιβάλ είχε επετειακό χαρακτήρα λόγω συμπλήρωσης των 20 χρόνων λειτουργίας του κι αυτό ήταν το κίνητρο για τους διοργανωτές να μην το βάλουν κάτω και να συνεχίσουν δυναμικά, δίνοντας και την φετινή χρονιά τον καλύτερό τους εαυτό.
Ποιο είναι το χαρακτηριστικό που κάνει τις «Γιορτές της Γης» να είναι μια επιτυχημένη διοργάνωση, έχοντας φανατικούς επισκέπτες από όλη την χώρα;
Όπως δήλωσε στον «Π» ο Απόστολος Ασπράγκαθος, Αντιπρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Βλάστης, οι «Γιορτές της Γης» είναι οι άνθρωποί της. Διοργανωτές, εθελοντές, ένα ολόκληρο χωριό κινείται στους ρυθμούς του φεστιβάλ καθ’ όλη τη διάρκειά του. Η φύση του φεστιβάλ είναι ότι προσπαθεί να έχει οικολογικό και πολυπολιτιστικό χαρακτήρα, στο βουνό προφανώς, με σεβασμό στη φύση, στο συνάνθρωπο και τη διαφορετικότητα. Ο κόσμος έρχεται και βιώνει κάποιες μέρες πάνω στο βουνό σε πραγματικές συνθήκες βουνού, αφήνοντας πίσω την πόλη. Επίσης, δεν είναι απλά μια σειρά συναυλιών, αλλά ένα φεστιβάλ καλλιτεχνικής συνάντησης μουσικών. Ακόμα και οι συναυλίες αυτές καθαυτές έχοντας ένα όχι απαραίτητα συμβατικό τρόπο που συνδυάζονται μουσικά συγκροτήματα καθημερινά, μπερδεύονται μεταξύ τους, όπως μπερδεύονται οι μουσικές στα Βαλκάνια. Αυτό το μπέρδεμα, αυτή η διαφορετικότητα, επιδιώκεται να υπάρχει παντού και να φαίνεται παντού. Χαρακτηρίζεται από τη μουσική, η οποία είναι η κυρίαρχη και προκαλεί τον κόσμο να έρθει σε μία πρώτη φάση. Ο κόσμος έχει εμπιστοσύνη στην ομάδα της διοργάνωσης για τις συναντήσεις που θα δημιουργήσει είτε πάνω είτε κάτω από την σκηνή, καθότι είναι πάρα πολλά και τα αυθόρμητα γλέντια που στήνονται , που απλά προκύπτουν και δεν είναι προγραμματισμένα. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλά συγκροτήματα που παίζουν μία μέρα στη σκηνή , κάθονται όλες τις μέρες του φεστιβάλ, σαν διακοπές, και μπορούν να παίξουν σε άλλες ανύποπτες στιγμές, αυτοσχεδιάζοντας.
Η Βλάστη επειδή είναι μικρή και οι δραστηριότητες του φεστιβάλ απλώνονται σε όλο το χωριό και δίνουν την αίσθηση στον επισκέπτη – ταξιδιώτη ότι το φεστιβάλ είναι ένα ολόκληρο χωριό, που ειδικά για κάποιον που έρχεται για πρώτη φορά και δεν το έχει σαν εικόνα, δημιουργεί ένα θετικό συναίσθημα ξαφνιάσματος, ειδικά για ανθρώπους που έρχονται από πόλεις όπως η Αθήνα που δεν είναι τόσο συμφιλιωμένοι με το όλο περιβάλλον, δημιουργώντας ένα μαγικό συναίσθημα. Είναι μια σειρά εκδηλώσεων είτε για παιδιά είτε για μεγάλους που συνδυάζουν τη φύση, τη μουσική, την τέχνη, την γλυπτική, τον πηλό, δηλαδή διάφορα πράγματα που συνδέονται με την παράδοση του χωριού, όπως είναι η τυροκομία. Η όλη προσπάθεια αποσκοπεί στη δημιουργία ενός βιώματος. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ατόμων που γνωρίστηκαν στο φεστιβάλ, έκαναν οικογένεια κι έρχονται πλέον με τις οικογένειές τους.
Αύριο, λοιπόν, η έναρξη των «Γιορτών της Γης» γίνεται στην πλατεία του χωριού, με ένα γλέντι – κάλεσμα στους κατοίκους και σε όσους επισκέπτες βρεθούν εκεί.
Μαρία Κοτζακόλιου