Γιορτάστηκε στο Βελβεντό (22 και 23-1-2019) με τη συμμετοχή πολλών κληρικών και πολλού λαού ο Άγιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω. Κέντρο των λειτουργικών εκδηλώσεων ο Ιερός Ναός Αγίου Διονυσίου Βελβεντού.
Το εσπέρας της Τρίτης τελέστηκε ο πανηγυρικός Μέγας Εσπερινός με την Αρτοκλασία και διαβάστηκε η Ευχή κολλύβων του εορταζόμενου Αγίου. Το πρωί της Τετάρτης (23-1-2019) διαβάστηκε η Λιτή, ψάλθηκε πανηγυρικά ο Όρθρος και τελέστηκε πανηγυρικά η Θεία Λειτουργία, στο τέλος της οποίας ευλογήθηκε η πίτα και μοιράστηκε στο εκκλησίασμα. Το φλουρί το βρήκε η Θεοδώρα Κακούλη. Ο Ιερός Ναός, της πρόσφερε δώρο μία εικόνα του Αγίου Διονυσίου (ακριβές αντίγραφο της πρωτότυπης εικόνας του Αγίου, έργο διά χειρός του Βελβεντινού λαϊκού ζωγράφου Χαρισίου Τσιουκαρδάνη). Το εσπέρας της 23ης ψάλθηκε η Παράκληση στον Άγιο Διονύσιο και διαβάστηκε κτιτορικό τρισάγιο.
Από το 1524 μ.Χ. ο Άγιος Διονύσιος (ο μετέπειτα εν Ολύμπω) άφησε ανεξίτηλη ως τα σήμερα σφραγίδα αγιοσύνης, στους παραποτάμιους ημιορεινούς και ορεινούς πληθυσμούς της λεκάνης του Αλιάκμονα από το Βελβεντό μέχρι τη Βέροια, ως κτίτορας και Ηγούμενος της Ιεράς κοινοβιακής Μονής του Τιμίου Προδρόμου Βέροιας, χτισμένης σε κατάφυτη πλαγιά των Πιερίων στην ανατολική όχθη του Αλιάκμονα, πριν ανοιχτεί στον κάμπο της Βέροιας.
Απόδειξη αυτής της συνέχειας είναι ο Ιερός Ναός του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω στο Βελβεντό, που θεμελιώθηκε το 1963 (μετά από 439 έτη) από τον Μητροπολίτη Διονύσιο Ψαριανό εκφράζοντας το αίτημα και το σεβασμό των κτιτόρων και του λαού στον Άγιο Διονύσιο, με πρώτο εφημέριο τον παπα-Γιάννη Παπαδημητρίου.
Κι ακόμα: Μπαίνοντας από τη νότια είσοδο στον Ιερό Ναό Κοίμησης της Θεοτόκου Βελβεντού συναντάς στο πρώτο προσκυνητάρι την εικόνα του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω. Οι γιαγιάδες μας, μας αφηγούνταν ιστορίες για τα προσκυνήματα που πραγματοποιούσαν στον Τίμιο Πρόδρομο της Βέροιας ταξιδεύοντας από το Βελβεντό με τα ζώα (γαϊδουράκια, μουλάρια) δύο και τρεις ημέρες μέχρι τον Τίμιο Πρόδρομο για να προσκυνήσουν. Ο σεβασμός και η σχέση τους αποτυπώθηκε στο Ναό μας. Που μακάρι (η καύχηση για το ένδοξο παρελθόν δεν αρκεί) να συνεχιστεί δημιουργικά, συνθέτοντας θεανθρώπινο πολιτισμό, στις γενιές που έρχονται.
Όλα αυτά τα βιώματα τα προκάλεσε από το 1524 ο Ηγούμενος Διονύσιος με την αγιοσύνη του, καθώς, όπως λέει το συναξάρι, ‘’δεν παρέλειπε να περιέρχεται, σαν άλλος Πρόδρομος του Πατροκοσμά, τα γύρω χωριά, για να κηρύξη, να εξομολογήση και να στηρίζη τους σκλαβωμένους Έλληνας. Είχε απέραντη αγάπη για τον λαό. Αγκάλιαζε τους πάντας και τους βοηθούσε πνευματικά και υλικά. Όταν τον επλησίαζε κανείς, είχε την αίσθηση ότι πλησιάζει τον ίδιο τον Χριστό’’. (Ακολουθία του οσίου πατρός ημών Διονυσίου του εν Ολύμπω, σελ. 11).
Τις ι. Ακολουθίες τέλεσαν οι πατέρες: Αρχιμ. Μάξιμος Γεωργόπουλος ιεροκήρυκας, ο οποίος εκπροσώπησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλο, αρχιμ. Αυγουστίνος Μύρος ιεροκήρυκας και ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Νεκταρίου Παλαιογρατσάνου, ο οποίος κήρυξε ανήμερα της γιορτής τον θείο λόγο, πρωτοπ. Κωνσταντίνος Κώστας αρχιερατικός επίτροπος της Α.Π.Β. και εφημέριος του πανηγυρίζοντος ι. Ναού, ο οποίος κήρυξε στον Εσπερινό, πρωτοπ. Νικόλαος Τσιπλακάκης (εφημέριος Βαθυλάκκου), οικον. Αθανάσιος Παπαϊωάννου (εφημέριος Ίμερας-Αύρας), οικον. Αθανάσιος Γεωργιάδης (εφημέριος Κοιμήσεως Θεοτόκου Βελβεντού), πρεσβ. Νικόλαος Κανταρτζής (εφημέριος Μεσιανής-Κουβουκλίων), πρεσβ. Λάζαρος Βασδέκης (εφημέριος Λευκάρων). Συμμετείχε παριστάμενος στο Ιερό ο ιερομόναχος Κοσμάς ο Καυσοκαλυβίτης (Άγιον Όρος).
Έψαλαν στο αναλόγιο πανηγυρικά για τον εορταζόμενο Άγιο, τμήμα του χορού του Ι. Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου Κοζάνης υπό τον πρωτοψάλτη Αναστάσιο Καγκαρά (Κοσμάς Τσιάκας, Θανάσης Καρασίμος, Στέργιος Πυρουνάκης) και ο χορός του Ι. Ναού Αγίου Διονυσίου Β. υπό τον ψάλτη Γιάννη Τζινίκο (Γιάννης Παπαγόρας, Γιώργος Καραγιάννης, Βασίλης Καρανώτας, Τάκης Στεφανόπουλος, Αριστείδης Σταμάτης, Γιώργος Στεργιόπουλος). Διακονητές: Παρασκευάς Μπελαής μαθητής Δημοτικού Σχολείου Πλατανορέματος, Λάμπρος Κουτσιούκης , Δημήτριος Στεφάνου και Περικλής Παπαγεωργίου.
Εορταστικό κέρασμα και τράπεζα στο αρχονταρίκι πρόσφερε-παρέθεσε ο Ι. Ναός προς τιμήν του Αγίου. Εκτός από το καθιερωμένο πιάτο του Ναού, οικογένειες με πίτες και γλυκίσματα, παραγωγοί ελιάς, κρασιού και τσίπουρου, οινοποιεία του Βελβεντού, αρτοποιεία και πρατήρια άρτου του Βελβεντού και της Κοζάνης συνεισέφεραν από καρδιάς τα δέοντα για το κέρασμα και την τράπεζα, θυμίζοντας το: ‘’οι δε εκζητούντες τον Κύριον, ουκ ελαττωθήσονται παντός αγαθού’’.
Διακονητές της ι. πανηγύρεως: Άννα Κρομμύδα, Δημήτριος Στεφάνου, Περικλής Παπαγεωργίου, Ολυμπία Δολδούρα, Θεοδώρα Δελνιώτη, Ανθούλα Παπαγόρα, Ελένη Παπαδημητρίου, Ελένη Ν. Κρομμύδα, Χαρίκλεια Ματοπούλου, Σταματία Σεραφείμ, Παρθένα Κωστοπούλου, Χριστίνα Κρομμύδα, Μαρία Ζ. Παπαδημητρίου, Τρυγώνα Ν. Μπαχτσέ, Μαρία Δ. Τσούτσουρη, Θεοδώρα Ποζίδου, Ευθυμία Στεφανοπούλου.
Προσήλθαν στην ι. πανήγυρη: Από την τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Δήμαρχος Σερβίων-Βελβεντού Αθανάσιος Κοσματόπουλος, ο δημ. Σύμβουλος Ζήνων Παπαδημητρίου, η πρόεδρος της Τ.Κ. Πολυφύτου Εριφύλη Φουντούλη, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Πλατανορέματος Γεώργιος Λαγογιάννης. Από την τοπική Εκπαίδευση, νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές των σχολείων Βελβεντού. Εκπρόσωποι ενοριακών (και εξωκλησίων) Συμβουλίων, συλλόγων και ΚΑΠΗ, Βελβεντού, Πλατανορέματος, Παλαιογρατσάνου, Αγίας Κυριακής, Πολυφύτου, Καταφυγίου, Μεσιανής, Ίμερας, Λευκάρων, Βαθυλάκκου.
Συγχαρητήρια στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο για την άρτια διοργάνωση και διεκπεραίωση της ι. πανηγύρεως: Άννα Κρομμύδα, Δημήτριο Στεφάνου, Περικλή Παπαγεωργίου, Ολυμπία Δολδούρα.
Μεγαλυνάριον Αγίου Διονυσίου, ποίημα Ι. Παπαγόρα.
Πάσης Πιερίας Καθηγητά, Βελβεντού Κοζάνης, εκουσίως συνοικιστά, ημών των αναξίων, πρεσβείαις Θεοτόκου, τας αμαρτίας λύσον, ω Διονύσιε.
π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
25-1-2019