Ο Φειδιππίδειος Δρόμος, αναφέρεται στον Αθηναίο δρομέα Φειδιππίδη, ο οποίος διένυσε την απόσταση Αθήνα-Σπάρτη Αθήνα, για να ζητήσει την βοήθεια των Λακεδαιμονίων λίγο πριν από τη μάχη του Μαραθώνα (490 π.Χ.). Επιστρέφοντας στην Αθήνα, είπε στους συμπολίτες του ότι η νίκη θα ήταν με το μέρος τους, όπως του είχε φανερώσει ο θεός Πάνας πάνω στο βουνό Αρτεμίσιο. Πήγε και ήρθε ο ημεροδρόμος Φειδιππίδης, όπως περιγράφεται από τον Ηρόδοτο και τον Παυσανία.
Έπειτα από 2.500 χρόνια, αναβίωσε για πρώτη φορά επίσημα ως αθλητικό γεγονός ο Αυθεντικός Φειδιππίδειος δρόμος 490 χλμ Αθήνα Σπάρτη Αθήνα, και ως αγώνας πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά από 21 έως 25 Νοεμβρίου 2015.
Έτσι, μέχρι σήμερα, πραγματοποιήθηκε για 7η χρονιά και ο δρομέας μεγάλων αποστάσεων της πόλης μας συμμετέχοντας στον μεγαλύτερο διεθνή αγώνα Υπεραπόστασης, στον 7ο Αυθεντικό Φειδιππίδειο Δρόμο 490 χλμ, που πραγματοποιήθηκε από 24-28/11/2022, τερμάτισε σε 100 ώρες, κατέχοντας ως τώρα το παγκόσμιο ρεκόρ συμμετοχών και τερματισμών (7 τερματισμούς σε 7 διοργανώσεις). Οι γνωστοί του στο χώρο των δρομέων τον αποκαλούν «το Ποντιακό χτήνον».
Ο αγώνας φέτος είχε και έναν άλλον στόχο, να τερματίσει ο φίλος του Κωνσταντίνος Καββαδάς, από τον Πειραιά (με καταγωγή από Λευκάδα), ο οποίος θα έτρεχε για πρώτη φορά και κατάφερε, αφιερώνοντας τον αγώνα του στον Ένδοξο Πόντο και στον «δασκαλό» του όπως τον αποκαλεί, Γιώργο Ζαχαριάδη.
Φέτος στον τερματισμό, στην Αρχαία αγορά της Αθήνας, τον περίμενε ο Θωμάς Στόϊκος, ο οποίος υπηρετεί στη σχολή πυροσβεστικής Πτολεμαϊδας και αφού έμαθε σχετικά, πήγεστο σημείο και τον υποδέχθηκε.
Ο ίδιος μας λέει ότι «όταν η ψυχή θέλει το σώμα ακολουθεί, μπορεί να κάνει την υπέρβαση» ή όπως λένε και οι Πόντιοι «ο αχουλής ους να ενούντζεν΄ ατο, ο παλαλόν επήεν κι έρθεν».