Με αφορμή τις συχνές, τον τελευταίο καιρό, δημοσιεύσεις του βουλευτή και τομεάρχη του αγροτικού τομέα της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιώργου Κασαπίδη για το τυρί φέτα και προς αποκατάσταση της αλήθειας, το θέμα της φέτας διαχρονικά έχει όπως παρακάτω:
Η φέτα καταχωρήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 1996 ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (Π.Ο.Π.) και πρέπει να προέρχεται μόνο από συγκεκριμένες περιοχές νομούς της Ελλάδας και από συγκεκριμένες φυλές αιγοπροβάτων, και σε αναλογία 3 πρόβειο προς 1 γίδινο γάλα. Το όνομα «Φέτα» δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τυριά παρόμοιας σύστασης που παρασκευάζονται εκτός και εντός Ελλάδος και με άλλη διαδικασία από την παραδοσιακή. Η καταχώριση της φέτας, ως προϊόν Π.Ο.Π. ακυρώθηκε από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων τον Μάρτιο του 1999 κατόπιν προσφυγής της Δανίας Γαλλίας και Γερμανίας. Τον Οκτώβριο του 2002 με νέο Κανονισμό καταχωρήθηκε εκ νέου η φέτα στον κατάλογο των προϊόντων Π.Ο.Π. κατά το Ευρωπαϊκό Δίκαιο
Οι περιοχές παραγωγής που μπορούν σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία να βάζουν την ετικέτα και να παράγουν φέτα είναι από την ηπειρωτική Ελλάδα, η Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρος, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησος, και από την νησιωτική χώρα μονάχα η νήσος Λέσβος (Μυτιλήνη).
Το Μάρτιο του 2014, περίοδο κατά την οποία η χώρα μας ασκούσε την προεδρεία της Ε.Ε., παρουσιάστηκε από την Κομισιόν στα κράτη – μέλη, το τελικό κείμενο της Περιφερειακής Συμφωνίας της Ε.Ε. με την Αναπτυξιακή Κοινότητα Νοτιότερης Αφρικής (SADC) το οποίο μονογραφήθηκε τον Ιούλιο του 2014, και στο οποίο δεν προστατεύεται η φέτα ως προϊόν Π.Ο.Π . Αντίστοιχα το ίδιο έχει συμβεί και στα κείμενα συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Καναδά, τη Σιγκαπούρη και το Βιετνάμ, χώρες με τις οποίες επίσης η Κομισιόν έχει ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις.
Επίσης, διαχρονικά στο εσωτερικό της χώρας ουδέποτε έγινε έλεγχος για την προέλευση του γάλακτος, αλλά και για το τελικό προϊόν. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται στην παραγωγή φέτας οποιοδήποτε γάλα, εγχώριο και ξένο, και κάθε είδος λευκού τυριού να ονομάζεται φέτα.
Εξαιτίας αυτής της κατάστασης, η φέτα σταδιακά απαξιωνόταν σαν προϊόν Π.Ο.Π., και η τιμή της έφτασε να είναι, σε χώρες του εξωτερικού 5Ε, τιμή πολύ χαμηλότερη από το κόστος παραγωγής της πραγματικής φέτας.
Για όλα τα παραπάνω, έχουν τεράστια και διαχρονική ευθύνη όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις έως και το 2014.
Με την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και παρότι είχε δημιουργηθεί τετελεσμένο στην προστασία της φέτας, από το Μάρτη του 2015, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, έθεσε θέμα, ζητώντας να ανοίξει εκ νέου συζήτηση, για το κείμενο-συμφωνίας Κομισιόν- Νότιας Αφρικής.
Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν από την ελληνική πλευρά, ώσπου στο τέλος συμφωνήθηκε ένα κείμενο- δήλωση της Κομισιόν, με το οποίο δεσμεύεται, ότι μετά από μεταβατική περίοδο 5 ετών από την ημερομηνία έναρξης της συμφωνίας, η συμφωνία θα αναθεωρηθεί , και η φέτα θα γίνει ξανά προϊόν Π.Ο.Π.
Ανάλογη δέσμευση για την προστασία της φέτας, θα υπάρξει και στη συμφωνία με τον Καναδά, και σε οποιαδήποτε συμφωνία κάνει στο μέλλον η Ε.Ε. με οποιοδήποτε τρίτο κράτος.
Επίσης, η κυβέρνηση για την προστασία της παραγωγής της φέτας, και την προώθησή της σαν αναγνωρίσιμο προϊόν, παρότρυνε τους Κτηνοτρόφους και τους Τυροκόμους, να προβούν στη σύσταση Διεπαγγελματικής, η οποία αποφασίστηκε να έχει έδρα τη Λάρισα και η οποία δε θα εμπορεύεται το προϊόν, αλλά θα το προωθεί και θα το προστατεύει, ελέγχοντας και την προέλευση της πρώτης ύλης, αλλά και το τελικό προϊόν.
Η Διεπαγγελματική θα λειτουργεί στα πρότυπα των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων Γαλλίας και Ιταλίας, που υποστηρίζουν το ροκφόρ και την παρμεζάνα, αντίστοιχα.
Κατά αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση εξασφάλισε την απόλυτη προστασία της φέτας, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στις διεθνείς αγορές.
Επομένως, δεν χάσαμε τίποτα. Το όνομα της φέτας είναι απολύτως κατοχυρωμένο στην Ευρωπαϊκή αγορά, ενώ για τις τρίτες χώρες, στις οποίες μέχρι σήμερα δεν υπήρχε καμία απολύτως προστασία, δίνουμε μάχη για να βελτιώσουμε το καθεστώς που κληρονομήσαμε και να κερδίσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Και με τη σύσταση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης, η φέτα προστατεύεται απόλυτα και στο εσωτερικό της χώρας.
Όσοι ασχολούνται με τα αγροτικά θέματα το ξέρουν. Το ξέρουν ακόμα και εκείνοι που για λόγους μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων προβούν σε μηδενιστικές καταγγελίες, όπως αυτές των τελευταίων ημερών ότι «χάσαμε το όνομα της φέτας».
ΝΤΖΙΜΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Βουλευτής Κοζάνης
Μέλος ΕΠΕΚΕ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ – Σ.Υ.Ρ.Ι.Ζ.Α.