Η Δυτική Μακεδονία έχει την ευκαιρία να ανοίξει τα φτερά της και να αξιοποιήσει τεράστια κονδύλια προς όφελός της, που αγγίζουν μέσα στην επόμενη επταετία τα 1,5 δις ευρώ, τόνισε μεταξύ άλλων χθες το πρωί ο Περιφερειάρχης Γ. Κασαπίδης, σε μια πανηγυρική συνέντευξη τύπου, με αφορμή την έγκριση του σχεδίου του Προγράμματος Δίκαιης Μετάβασης.
Ο κ. Κασαπίδης τόνισε ότι είναι μια ιστορική στιγμή και μεγάλη πρόκληση για την περιοχή, αφού συνολικά πάνω από 1.5 δις ευρώ θα «έρθουν» στη Δυτική Μακεδονία την επόμενη 7ετια. Με αυτό το τρόπο η Δ. Μακεδονία θα μπορεί να ανοίξει τα φτερά της αξιοποιώντας τα τεράστια κονδύλια.
Η περιφέρεια θα λάβει τη μερίδα του λέοντος από το πρόγραμμα, τόνισε ο κ. Κασαπίδης που συνέχισε λέγοντας «αυτά τα λεφτά θα στηρίξουν τη διαφοροποίηση του παραγωγικού μοντέλου και τη δημιουργία της προοπτικής για το μέλλον της περιφέρειας. Είναι ένα σημείο καμπής αφού πλέον η Δυτική Μακεδονία μπαίνει σε πραγματική τροχιά ανάπτυξης δεδομένου ότι αμέσως μετά το καλοκαίρι θα βγουν οι πρώτες προσκλήσεις και θα εισρεύσουν οι πρώτοι πόροι για να στηρίξουν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη παραγωγή νέου πλούτου και εισοδήματος για όλους τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας. Η Δυτική Μακεδονία είναι μπροστά στις εξελίξεις…», ευχαριστώντας τον Πρωθυπουργό και όσους συνέβαλαν στην προσπάθεια.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στην πρωτοπορία της χώρας λόγω της έγκρισης του προγράμματος, τονίζοντας ότι θα υπάρχει μια πλεονεκτική θέση για να μπορεί να αντλεί επιπλέον πόρους από αυτά τα δις που δίνει η Ευρώπη μέσω του ταμείου Δίκαιης Μετάβασης εφόσον απορροφήσει αυτά τα χρήματα μέσα στις προθεσμίες και θα χρειαστεί και άλλα.
«Αυτό είναι ακόμα μια σημαντική προοπτική για την περιφέρεια μας να τρέξουμε γρήγορα αυτά τα έργα που αφορούν τη δίκαιη μετάβαση για να αντλήσουμε και επιπλέον πόρους από τα δισεκατομμύρια της Δίκαιης Μετάβασης», τόνισε.
Το πρόγραμμα σύμφωνα με το νέο χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων, αγγίζει 60% ενίσχυσης για μικρές επενδύσεις και η Δ. Μακεδονία λαμβάνει συν 10% για επενδύσεις που εμπίπτουν σε καθεστώς δίκαιης μετάβασης. Και επιπλέον, μόνο για τη Δ. Μακεδονία η στήριξη αυτή θα δίνεται σε ρευστότητα, σε αντίθεση με τον αναπτυξιακό νόμο που δίνεται φοροαπαλλαγή.
Το 50% των χρημάτων που θα έρθουν, θα δοθεί για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας σε περιοχές μετάβασης και 25% για δράσεις εκπαίδευσης προσωπικό και το υπόλοιπο σε δράσεις πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, ενώ στήριξη θα δοθεί σε επενδύσεις καινοτομίας.
Η περιφέρεια αποκτά για πρώτη φορά ζώνη καινοτομίας, που θα χαρακτηρίζει συγκεκριμένη γεωγραφική ζώνη από την Κοζάνη ως το Αμύνταιο, ενώ υπάρχει εισήγηση να ενσωματωθούν οι περιοχές διέλευσης του Πανεπιστημίου και η ΒΙΠΕ Φλώρινας.
Επίσης, η περιφέρεια θα υποβάλει πρόσκληση για τη δημιουργία της πρώτης θερμοκοιτίδας στη Δ. Μακεδονία και την στήριξη των συνεργατικών σχηματισμών. Η κατανομή των πόρων δίκαιης μετάβασης δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής σε όσους, σημείωσε ο περιφερειάρχης, ώστε «κανείς να μην μείνει πίσω».
Να σημειωθεί πως ο κ. Κασαπίδης αναφέρθηκε στην προέγκριση της πρότασης του πράσινου υδρογόνου για τη Δ. Μακεδονία, ύψους άνω των 700 εκ ευρώ, ενώ υπάρχει η πρόταση εταιρείας παραγωγής εξοπλισμού για πράσινο υδρογόνο, ενώ και στην Φλώρινα υπάρχει πρόταση εταιρείας για τον τομέα του πράσινου υδρογόνου.