Έχοντας πια τα τελικά και επίσημα αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μαΐου, επικυρωμένα από το Πρωτοδικείο, μαθαίνουμε πως κόμματα και υποψήφιοι, επιτυχόντες και μη, τα έχουν βάλει κάτω και τα μελετάνε (σ. σ. όχι όλοι. Για μερικούς ακούμε πως δεν μπορούν, ακόμα, ούτε να τα δουν από απόσταση δύο μέτρων και ίσως να μην τα κοιτάξουν ποτέ, ελπίζοντας να τα ξεχάσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται…). Δεν είναι όμως και οι μόνοι…
Στη μελέτη των εκλογικών αποτελεσμάτων το έχουν ρίξει και πολλοί αυτοδιοικητικοί, σημερινοί ή επίδοξοι, τόσο του πρώτου (Δήμοι) όσο και του δεύτερου βαθμού (Περιφέρεια).
***
Φυσικά κάποιος καλόπιστος και καλοπροαίρετος θα μπορούσε δικαιολογημένα και εύλογα να αναρωτηθεί: «Γιατί τα μελετάνε; Αφού όλοι, ή σχεδόν όλοι, δηλώνουν ανεξάρτητοι και υπερκομματικοί, γιατί ενδιαφέρονται τι πήρε κάθε κόμμα στις εθνικές εκλογές;»
Η απάντηση είναι πως τους ενδιαφέρει και μάλιστα πολύ και θα εξηγήσουμε πιο κάτω το γιατί.
***
Κατ’ αρχήν αυτοί που είναι στην «Κυβέρνηση», σε κάποιο Δήμο ή στην Περιφέρεια θέλουν να αποκωδικοποιήσουν τι είναι αυτό που έκανε καλά η Νέα Δημοκρατία και μετά από τέσσερα χρόνια (σ. σ. που ορισμένα εξ αυτών ήταν και δύσκολα, αντικειμενικά) κατάφερε όχι απλώς να κερδίσει, αλλά ν’ αυξήσει ποσοστό και αριθμό ψήφων.
Δεν είναι βέβαια το ίδιο και προφανώς στις αυτοδιοικητικές εκλογές ισχύουν άλλα κριτήρια, αλλά ποτέ δεν ξέρεις… Ειδικά αν αισθάνεσαι πως τα πράγματα δεν πάνε καλά για σένα και τα μηνύματα που εισπράττεις δεν είναι και τα πιο θετικά, λογικό και επόμενο είναι να αναζητάς κάποια ιδέα που αλλού λειτούργησε και μάλιστα πολύ καλά.
Επίσης, δεν αποκλείεται ορισμένοι να στοχεύουν στην επίσημη ή ανεπίσημη στήριξη της Ν.Δ., ακόμα και αν δεν ανήκουν στο χώρο αυτό, οπότε καλό είναι να γνωρίζουν τις θέσεις και τις απόψεις της για κάποια θέματα, μπας και τους… σταματήσει κάποιος στο δρόμο και τους ρωτήσει σχετικά.
***
Έπειτα, είναι αυτοί που βρίσκονται στην αντιπολίτευση και θα ήθελαν να γίνουν «κυβέρνηση» στις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.
Αυτοί μελετούν τι δεν έκανε καλά ο ΣΥΡΙΖΑ και από εκεί που φιλοδοξούσε να αναγκάσει τη Ν. Δ. να νιώθει την ανάσα του στο σβέρκο της και εφόσον το επέτρεπαν οι συνθήκες να ξαναπάρει τα ηνία της χώρας στα χέρια, τώρα νιώθει αυτός την ανάσα του ΠΑΣΟΚ στο σβέρκο του, το οποίο… σήκωσε κεφάλι και διεκδικεί να γίνει στη θέση του αξιωματική αντιπολίτευση!
***
Υπάρχει όμως και μια άλλη σημαντική παράμετρος που αφορά τις πιθανές συνεργασίες στις αυτοδιοικητικές εκλογές, που βρίσκονται στα σκαριά, με ορισμένες απ’ αυτές να έχουν προχωρήσει αρκετά και άλλες να είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο.
Σε άλλο κλίμα γινόταν οι συζητήσεις όταν τα ποσοστά των κομμάτων ήταν απλώς αποτελέσματα των κατά καιρούς δημοσκοπήσεων και σε άλλο κλίμα θα γίνονται πλέον τώρα που υπάρχουν συγκεκριμένα εκλογικά αποτελέσματα, τα οποία ίσως και να μην αλλάξουν δραματικά, αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις πως και στις επόμενες εκλογές στις 25 Ιουνίου θα έχουμε πάνω κάτω τα ίδια,
***
Ας δούμε, λοιπόν, δύο παραδείγματα.
Όταν το κόμμα σου, και αναφερόμαστε στη Νέα Δημοκρατία, έχει ισχυροποιηθεί και παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε έχει αυξήσει ή διατηρήσει στα ίδια επίπεδα τα ποσοστά του, τότε αναθαρρείς και εσύ με αποτέλεσμα αφενός να βλέπεις πιο αισιόδοξα το μέλλον και αφετέρου χειρίζεσαι διαφορετικά τις πιθανές συνεργασίες σου, τωρινές αλλά και μελλοντικές.
Βέβαια, αν παρασυρθείς από υπερβάλλοντα ενθουσιασμό και υπέρμετρη αισιοδοξία, συναισθήματα που εύκολα μπορούν να μετατραπούν σε αλαζονεία, αυτό μπορεί να σου στοιχίσει και μάλιστα πολύ, καθώς οι ψηφοφόροι δεν είναι σε καμιά περίπτωση υποχρεωμένοι να σε ψηφίσουν και σένα στις εκλογές της αυτοδιοίκησης επειδή ψήφισαν το κόμμα σου στις εθνικές.
***
Αν δύο κόμματα συζητούσαν για να συνεργαστούν και να κατεβάσουν κοινό υποψήφιο στις αυτοδιοικητικές εκλογές έχοντας ένα άθροισμα ποσοστών που βρισκόταν πάνω από το 40%, καλό δηλαδή, αλλά μετά τις εθνικές εκλογές ίσα που ξεπερνά το 30%, τότε καταλαβαίνουν πως τα πράγματα έχουν δυσκολέψει πολύ, παρόλο που εθνικές και αυτοδιοικητικές είναι πάντα διαφορετικές εκλογές και είναι άλλα τα στοιχεία και τα χαρακτηριστικά που καθορίζουν τις επιλογές των ψηφοφόρων.
***
Όλα τα παραπάνω νομίζουμε πως εξηγούν γιατί και οι αυτοδιοικητικοί μελετάνε τα αποτελέσματα των εκλογών και ορισμένοι μάλιστα το κάνουν πολύ προσεκτικά και οργανωμένα.
Από τα συμπεράσματα που θα εξάγουν είναι πολύ πιθανό να επηρεαστούν και οι μελλοντικές τους κινήσεις, τις οποίες θα δούμε να εξελίσσονται μες το καλοκαίρι και σε κάθε περίπτωση μετά τις εκλογές του Ιουνίου.