Η ανάπτυξη τοπικών συμμαχιών, υποστηρικτικών εργαλείων και ανθρώπινου δυναμικού, η εξωστρέφεια και η καινοτομία, αποτελούν μερικά από τα στοιχεία που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και στα οποία δίνει έμφαση ο συνδυασμός “ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ”. Τα παραπάνω τόνισε ο επικεφαλής του συνδυασμού, Γιάννης Μητλιάγκας, για τις εκλογές του Επιμελητηρίου Κοζάνης στις 10-11 Δεκεμβρίου, στην εκδήλωση παρουσίασης του ψηφοδελτίου του και της προγραμματικής θέσης του συνδυασμού του, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στην κατάμεστη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας – Εορδαίας.
Ο κ. Μητλιάγκας έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη συμμετοχής του επιχειρηματικού κόσμου στις εκλογές του ΕΒΕ αλλά και στα κριτήρια με τα οποία θα επιλέξουν να δώσουν τα μέλη του την ψήφο τους: «Οι εκλογές του ΕΒΕ έχουν μεγάλη σημασία γιατί γίνονται μετά από 6 χρόνια και την εφαρμογή τριών μνημονίων, τα οποία σχεδόν αποδεκάτισαν τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, και σ’ αυτό το πλαίσιο είναι πάρα πολύ χρήσιμη η ψήφος και η συμμετοχή των επιχειρηματιών» και τόνισε πως ο επιχειρηματίας «είναι ίσως ο ποιο υποψιασμένος πολίτης», οπότε οφείλει και με διαφορετικά κριτήρια να σταθμίσει το που θα δώσει την ψήφο του.
Παρουσιάζοντας την προγραμματική πρόταση του συνδυασμού του είπε ότι «ο συνδυασμός μας έχει ξεκάθαρη πρόταση η οποία παρεμβαίνει τόσο στο εσωτερικό του Επιμελητηρίου όσο και στο εξωτερικό περιβάλλον, έχει αναπτυξιακό σκέλος, είναι δομημένη, κοστολογημένη. Πρέπει να λειτουργήσουμε πάνω στο μοντέλο του Ινστιτούτου μελετών της ΓΣΕΒΕΕ που έχει μια διακριτή και πανελλαδική παρουσία και είναι κόσμημα για συλλογικό φορέα». Μίλησε για την ανάγκη μιας διαφορετικής προσέγγισης των προβλημάτων και αναφέρθηκε σε κάποια πράγματα που έχουν να κάνουν με την αναπτυξιακή προοπτική του επιχειρείν, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να «να αναπτύξουμε τομείς όπως η αγροτοδιατροφή, ο πολιτισμός και η γαστρονομία και να τους δώσουμε οικονομικό περιεχόμενο», ενώ ειδική αναφορά έκανε στη σημαντικότητα του ενεργειακού σκέλους: «Παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις ενεργειακές εξελίξεις», είπε, καθώς «ο ενεργειακός πυλώνας είναι η άμυνα της περιοχής» και θα επιδιώξει συνεργασία με τη νεοσυσταθείσα “Ένωση για το Λιγνίτη” από τοπικές επιχειρήσεις, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι το ΤΑΔΥΜ (Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας) θα δίνει εγγυητικές και σε χωματουργικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Μεγάλη έμφαση έδωσε στην εξωστρέφεια των τοπικών επιχειρήσεων με τη συμμετοχή σε εκθέσεις στο εξωτερικό και όχι μόνο των παραγωγικών και των μεταποιητικών επιχειρήσεων, αλλά και των εμπορικών, ώστε να μπορούν να βρουν φθηνότερους προμηθευτές, καθώς επίσης στην αναβάθμιση της έκθεσης «Egnatia Expo» που πραγματοποιείται στην Πτολεμαΐδα, λέγοντας πως έχει τη δυνατότητα να αγκαλιάσει όχι μόνο τη λεκάνη του Αμυνταίου αλλά να αποκτήσει περιφερειακό και γιατί όχι βαλκανικό χαρακτήρα.
Επίσης, άφησε σαφείς αιχμές για την εκπροσώπηση της Εορδαίας στο Επιμελητήριο τα προηγούμενα χρόνια, λέγοντας: «Το ζητούμενο δεν είναι να είμαστε γνωστοί, είναι να είμαστε χρήσιμοι για τον επαγγελματία. Και εδώ εμείς με το συνδυασμό μας, θα προσπαθήσουμε να μετατρέψουμε τη συστηματική απουσία των προηγούμενων χρόνων των ανθρώπων που ανέλαβαν να εκπροσωπήσουν την περιοχή της Πτολεμαΐδας σε δημιουργική – παραγωγική παρουσία και έχουμε ανθρώπους που θα το εκφράσουν αυτό. Συνομιλώντας και συνδιαμορφώνοντας με τους ανθρώπους της Πτολεμαΐδας την επόμενη μέρα», διότι «η Εορδαία πρέπει να περάσει σε δημιουργική παρουσία και αυτό το πρόταγμα θα το κάνουμε πράξη.»
Γέφυρα επιστροφής
Ο κ. Μητλιάγκας υπογράμμισε τέλος ότι το Επιμελητήριο πρέπει να είναι δυνατό και ανοιχτό, αλλά και να γίνει γέφυρα επιστροφής του υψηλά καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού που έφυγε στο εξωτερικό, «σταδιακά να επιστρέψουν και να απασχοληθούν σε επιχειρήσεις που δεν έχουν εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό», είπε, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε και στην προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί ώστε να αλλάξει το ισοζύγιο εγγραφών – διαγραφών στο Επιμελητήριο, ώστε να υπερτερεί ο εγγεγραμμένος αριθμός των επιχειρήσεων στο ΕΒΕ από αυτόν που διαγράφεται λόγω κλεισίματος επιχειρήσεων.
Παρών στην εκδήλωση -εκτός από επιχειρηματίες της περιοχής- έδωσαν μεταξύ άλλων, οι πρώην νομάρχες Πασχάλης Μητιλάγκας και Ιορδάνης Ανδρεάδης, ο πρώην πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κοζάνης Ονούφριος Μαυρίδης, ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Δυτικής Μακεδονίας, Βελισάριος Μυλωνάς, ο επί πολλά χρόνια-επίτιμος πλέον -πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πτολεμαΐδας Σοφοκλής Ασιανός και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας – Εορδαίας Αναστάσιος Τσιλφίδης.