Ζητά προσλήψεις προσωπικού στις υποστελεχωμένες Πολεοδομικές Υπηρεσίες
Ψήφισμα για την υποστελέχωση και “απαξίωση” όπως αναφέρουν, των Πολεοδομικών Υπηρεσιών που παρατηρείται στην περιοχή μας, εξέδωσε η Ένωση Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών Δυτικής Μακεδονίας.
Μάλιστα, η ΕΜΔΥΔΑΣ δίνει και στοιχεία καθώς στο ψήφισμα διαμαρτυρίας της μιλά πλέον με αριθμούς. Οι αριθμοί αυτοί “φωτογραφίζουν” και το μέγεθος του προβλήματος υποστελέχωσης των Δομικών Υπηρεσιών.
Η ΕΜΔΥΔΑΣ από την πλευρά της στο πρόσφατο ψήφισμά της που αποτελεί και επίσημη διαμαρτυρία της -την οποία υπογράφουν για το Δ.Σ. ο Πρόεδρος Δισλής Βασίλειος Πολιτικός Μηχανικός και η Γεν. Γραμματέας Τζαγκαρίδου Αναστασία Πολιτικός Μηχανικός-
μεταξύ άλλων αναφέρει ότι αποτελεί “αξίωμα” το γεγονός πως οι διπλωματούχοι μηχανικοί του Δημοσίου “από θέση, συμβάλλουν με κυρίαρχο ρόλο στην οικονομική και βιομηχανική ανάπτυξη μιας χώρας και την αξιοπρεπή διαβίωση των πολιτών της. Σ’ όλες τις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου οι Δημόσιες Τεχνικές Υπηρεσίες είναι η αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη”.
Εντούτοις, όπως αναφέρει η ΕΜΔΥΔΑΣ “στη χώρα μας βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την απαξίωση των Μηχανικών του Δημοσίου. Ανά την Ελλάδα και ειδικότερα στη Δυτική Μακεδονία αποψιλώνονται οι τεχνικές υπηρεσίες, υποβαθμίζεται η λειτουργία τους, και μάλιστα σε βαθμό που να αναπληρώνουν, λόγω υποστελέχωσης, διοικητικούς υπαλλήλους….”.
Οι αριθμοί μιλούν και σύμφωνα με τα στοιχεία από το επικαιροποιημένο Μητρώο Μελών της ΕΜΔΥΔΑΣ Δυτ. Μακεδονίας, προκύπτει μια “σημαντική μείωση” των υπηρετούντων Διπλ. Μηχανικών τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης “από τους 350 περίπου Διπλ. Μηχανικούς σήμερα υπηρετούν μόνο 220. Ως γνωστό η Δυτική Μακεδονία είναι παραμεθόρια και προβληματική περιοχή, έχει προβάδισμα έναντι των άλλων και οφείλει η συντεταγμένη πολιτεία να σκύψει σ’ αυτό το πρόβλημα”.
Η Ένωση προτείνει από τη μεριά της “να γίνουν για αρχή 13 τουλάχιστον προσλήψεις Διπλ. Μηχανικών (κατ’ εφαρμογή της μνημονιακής δέσμευσης 10/1)” και θέτει το ερώτημα για το “τις πταίει που παρατηρούνται διάφορες ταχύτητες ανά περιοχές, ενώ η Δυτ. Μακεδονία μένει στάσιμη και υστερεί ακόμα και σε σύγκριση με άλλες περιοχές που δεν είναι ούτε προβληματικές, ούτε παραμεθόριες;”, το ερώτημα της Ένωσης.
Υπενθυμίζεται ότι η υποβάθμιση των Πολεοδομιών είχε απασχολήσει έντονα τόσο τη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Μακεδονίας όσο και τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης κ.ά. φορείς που επίσημα τοποθετήθηκαν για το συμβάν.
Ενδεικτικά, για το έντονο πρόβλημα λειτουργίας, εξυπηρέτησης του κοινού αλλά και την υποστελέχωση που παρατηρείται στις Πολεοδομίες ή αλλιώς Υπηρεσίες Δόμησης και στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας Δημήτρης Μαυροματίδης, είχε ενημερώσει τους φορείς πως το Επιμελητήριο κατέγραψε το μέγεθος του προβλήματος, που ευθύνεται όπως είχε πει «για την καθημερινή ταλαιπωρία των πολιτών και των ίδιων των υπαλλήλων».
“Είναι έντονο το πρόβλημα σε όλη τη Δυτική Μακεδονία, πολύ περισσότερο δε σε Φλώρινα, Καστοριά, Γρεβενά όπου υπάρχει μία ενιαία Υ.ΔΟΜ. ενώ και στην Κοζάνη δεν επαρκούν οι μηχανικοί. Η Κοζάνη εξυπηρετεί και τα Σέρβια ενώ υπάρχει ενδεχόμενο να απορροφήσει και τον Δήμο Βοΐου», σχολίασε.
Ερωτηθείς σχετικά για το θέμα ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης είχε δηλώσει στον “Π” πως “η Πολεοδομία αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα. Πρόταση και σκέψη είναι να κλείνει παροδικά χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι δεν θα εξυπηρετούνται οι πολίτες. Το προσωπικό θα δέχεται τον κόσμο και τις αιτήσεις του, οι μηχανικοί όμως -που έχουν φτάσει στα όριά τους- δεν θα μπορούν να δέχονται το κοινό. Η κατάσταση είναι σε οριακά σημεία, το ίδιο και οι εναπομείναντες μηχανικοί”, η δήλωσή του δημάρχου. Μάλιστα, είχε προαναγγείλει πως το θέμα θα απασχολούσε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Για τεράστια προβλήματα υποστελέχωσης των Υπηρεσιών είχε κάνει λόγο ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Κοζάνης Κωνσταντίνος Δεσποτίδης που ζήτησε μάλιστα την κατανόηση των πολιτών οι οποίοι πλέον δυσκολεύονταινα εξυπηρετηθούν από τους υπαλλήλους που απέμειναν στην Υπηρεσία.
Μάλιστα, δίνοντας και αριθμούς ο κ. Δεσποτίδης παρουσίασε πως ο Καποδιστριακός Δήμος Κοζάνης είχε στο ενεργητικό του 12 μηχανικούς και 2 διοικητικούς υπαλλήλους, ενώ πλέον η Υπηρεσία λειτουργεί –πλέον ως Καλλικρατικός Δήμος Κοζάνης- με 6 μηχανικούς και έναν διοικητικό υπάλληλο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.