Ηγαστρονομική έρευνα του σεφ και συμβούλου σεφ σε εστιατόρια και μονάδες παραγωγής φαγητών, Γιάννη Γιαννίτσα, τον οδηγεί -μεταξύ άλλων- στις επιρροές της ποντιακής κουζίνας στην παγκόσμια γαστρονομία. Ο σεφ που έβαλε πρώτος τα πεϊνιρλί σε κατάλογο καλού εστιατορίου της Αθήνας και προτείνει για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι αρνίσια συκωτάκια φούρνου με σπανάκι, μιλά για την ποντιακή κουζίνα και αναζητά μυρωδιές, γεύσεις και πρώτες ύλες της για να τα εντάξει στην σύγχρονη μαγειρική. «Υπάρχουν πληθώρα φαγητών που έφεραν οι πρόσφυγες από τον Πόντο και είτε παραλλάχθηκαν στον δρόμο, είτε προσαρμόστηκαν στις νέες πατρίδες. Η γαστρονομία είναι σκέψη και όχι απλά μια συνταγή. Στόχος μας είναι να εξελίσσουμε αυτά που βρίσκουμε», λέει στο ethnos.gr, ο Γιάννης Γιαννίτσας.
Ο γνωστός σεφ με την μεγάλη διαδρομής σε κουζίνες εστιατορίων της Αθήνας, βρίσκεται εδώ και μερικά χρόνια στην Κοζάνη και ασχολείται επιπλέον με την γαστρονομική έρευνα. Την Κυριακή 10 Νοεμβρίου, συμμετέχει στην εκδήλωση που διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης και τα Ποντιακά Σωματεία του δήμου Κοζάνης «Εύξεινος Κύκλος», με τίτλο «Γεύσεις Ποντίων». Η εκδήλωση θα γίνει στις 11 το πρωί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής και περιλαμβάνει ομιλίες με θέμα την γαστρονομία της περιοχής του Εύξεινου Πόντου, καθώς και προσφορά εδεσμάτων.
Ο σεφ, Γιάννης Γιαννίτσας, θα μιλήσει για την «Ποντιακή κουζίνα στην παγκόσμια γαστρονομία» και μαζί με την την παραγωγό παραδοαικών προϊόντων Ελένη Βασιλειάδου, η οποία νωρίτερα θα αναπτύξει το θέρμα Η αξία της ποντιακής διατροφής», θα μαγειρέψουν για το κοινό, παραδοσιακά και μοντέρνα πιάτα με γεύσεις ποντιακής κουζίνας. Ο κοινωνιολόγος Θόδωρος Κωνσταντινίδης θα μιλήσει για την «Κοινωνιολογική και Ερμηνευτική Προσέγγιση των Ποντιακών Συμποσίων (Μουχαπέτια)», ενώ η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την χορωδία και το χορευτικό τμήμα του Εύξεινου Κύκλου.
Πηγή: ethnos.gr