Πρόγραμμα προστασίας των υδάτων από τη Νιτρορύπανση γεωργικής προέλευσης
Πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή στις περιοχές της Εορδαίας, της Κοζάνης και του Αμυνταίου εντός του 2015, στο πλαίσιο σχετικής δράσης που εφαρμόζεται σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ευπρόσβλητες από τη Νιτρορύπανση γεωργικής προέλευσης, βάσει σχετικής ΚΥΑ και σε εφαρμογή σχετικής ευρωπαϊκής Οδηγίας. Η Οδηγία αυτή αποβλέπει στη μείωση της ρύπανσης των υδάτων που προκαλείται, έμμεσα ή άμεσα, από νιτρικά ιόντα γεωργικής προέλευσης, καθώς και την πρόληψη μιας τέτοιας ρύπανσης.
Το πρόγραμμα Νιτρορύπανση 10,1 μέτρο, στις περιοχές που εντάσσονται σε αυτό θα είναι πενταετούς διάρκειας, καθώς θα διαρκέσει από το 2015 έως το 2020, όπως τονίστηκε στην ενημερωτική ημερίδα για τη Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) που διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στις 22 Μαρτίου Πτολεμαΐδα.
Στόχος του προγράμματος είναι η αποκατάσταση του περιβάλλοντος μέσω της μείωσης των εφαρμοζόμενων λιπασμάτων σε σχέση με τα προβλεπόμενα στα αντίστοιχα προγράμματα δράσης, της μείωσης της κατανάλωσης νερού και της δημιουργίας χώρων οικολογικής αντιστάθμισης.
Τα νιτρικά, κυρίως βρίσκονται στα λιπάσματα, τις κοπριές, τις κομπόστες και τις διάφορες άλλες οργανικές ουσίες, χαρακτηρίζονται από το ότι είναι ευκολοκίνητα μέσα στο έδαφος και είναι δυνατό να καταλήγουν στα υπόγεια νερά, καθιστώντας τα ακατάλληλα για ύδρευση.
Η προστασία των νερών και του περιβάλλοντος από τη ρύπανση (Νιτρορύπανση) αποτελεί υποχρέωση που πηγάζει από το Νόμο (106(Ι)/2002) Περί Ελέγχου της ρύπανσης των νερών.
Για το σκοπό αυτό έχουν καθοριστεί οι ευαίσθητες από Νιτρορύπανση περιοχές, εντός των οποίων τα υπόγεια νερά έχουν μολυνθεί ή ενδέχεται να υποστούν μόλυνση, η οποία προέρχεται από διάφορες γεωργοκτηνοτροφικές δραστηριότητες. Στις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ευπρόσβλητες από τη νιτρορύπανση γεωργικής προέλευσης εντάσσονται πλέον και οι περιοχές Πτολεμαΐδας, Κοζάνης και Αμυνταίου. Κατά συνέπεια, όσοι αξιοποιούν γεωργική γη η οποία βρίσκεται εντός περιοχής που χαρακτηρίζεται ως ευαίσθητη από τη Νιτρορύπανση, είναι υποχρεωμένοι να συμμορφώνονται με τις σχετικές πρόνοιες του Προγράμματος Δράσης.
Για τη μείωση της νιτρορύπανσης γεωργικής προέλευσης στα νερά που βρίσκονται στις ως άνω ευπρόσβλητες ζώνες θα καταρτίζεται Πρόγραμμα Δράσης. Η μεθοδολογία που θα εφαρμοστεί στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού είναι ένας συνδυασμός μόνιμης αγρανάπαυσης και μείωσης των εφαρμοζόμενων λιπαντικών μονάδων σε ποσοστά 75%-25%, καθώς και συνδυασμός αμειψισποράς, ακαλλιέργητου περιθωρίου και μείωσης εφαρμοζόμενων λιπαντικών μονάδων (75%- 20%- 5%).
Ως φορέας εφαρμογής του προγράμματος ορίζεται η Διεύθυνση Χωροταξίας και Προστασίας Περιβάλλοντος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, συνεπικουρούμενη από τις καθ’ ύλη αρμόδιες Διευθύνσεις του ΥΠΑΑΤ.
Ως φορείς υλοποίησης ορίζεται η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ενώ ως οργανισμός πληρωμών ορίζεται ο Οργανισμός Ελέγχου Κοινοτικών Επιδοτήσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).