«Να απορριφθεί το σχέδιο και να ξαναγραφτεί από την αρχή με ουσιαστική διαβούλευση», ζήτησε πριν από λίγο στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Γεωργία Ζεμπιλιάδου.
Η κα Ζεμπιλιάδου ζήτησε την καταψήφιση του master plan και αργότερα θα καταθέσει το ψήφισμα της παράταξής της, ζητώντας την αποδοχή 5 σημείων «έντιμης συμφωνίας», όπως την χαρακτήρισε, αρχής γεγενημένης από την υιοθέτηση ενός χρονοδιαγράμματος που διασφαλίσει τη δίκαιη μετάβαση.
Ανάμεσα στις προτάσεις της παράταξης Ζεμπιλιάδου είναι οι εξής:
– Παράταση λειτουργίας των 3 νεότερων λιγνιτικών μονάδων (Μελίτη, Πτολεμαΐδα 5 και Άγιος Δημήτριος). Κάθε φορά που θα αναπληρώνεται ο αριθμός χαμένων θέσεων εργασίας τότε ας κλείνουν οι μονάδες.
– Εφόσον το κόστος αποκατάστασης εδαφών το αναλαμβάνει το δημόσιο να περάσει η γη σε ρυθμιστική αρχή στην οποία θα έχει λόγο η αυτοδιοίκηση
– Ανταγωνιστική περιφέρεια με σαφές χρηματοδοτικό πλαίσιο για έργα υποδομών και ισχυρό Πανεπιστήμιο
– Η πιο Ψηφιακά συνδεδεμένη περιφέρεια να είναι η Δυτική Μακεδονία
– Μετατροπή σε πράσινη περιφέρεια σημαίνει ότι πρέπει να προχωρήσει η πράσινη οικοδομή και όλες οι κατοικίες να έχουν όλες τις σύγχρονες μεθόδους ΑΠΕ
Παράλληλα η κα Ζεμπιλιάδου ζήτησε ένα άμεσο πλάνο για τη μη κατάρρευση της οικονομίας ενώ αναφέρθηκε και στη δημιουργία Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.
«Με το παρόν master plan δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της ανεργίας. Δημιουργούνται 20-25.000 νέοι άνεργοι και θα προστεθούν στους ήδη υπάρχοντες. Δεν απαντάει στην ερήμωση της περιφέρειας. Δεν αντιμετωπίζει την κατάρρευση του ΑΕΠ, ανώριμες και αόριστες οι ιδιωτικές επενδύσεις».
Στην τοποθέτησή της αναφέρθηκε με τη σειρά στην περιφερειακή διάσταση που θα πρέπει να έχει η μετάβαση σημειώνοντας πως Γρεβενά και Καστοριά μένουν απ’ έξω.