Την απόφαση των εργαζομένων της ΔΕΗ και των τοπικών κοινωνιών στις οποίες δραστηριοποιείται η ΔΕΗ να αγωνιστούν ενάντια στην πώληση μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ, τόνισε ο απερχόμενος πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ανοίγοντας το απόγευμα της Δευτέρας από την Πτολεμαΐδα τις εργασίες του 38ου συνεδρίου της ομοσπονδίας. «Όλοι εμείς εδώ και άλλοι απ΄ έξω (τοπικές κοινωνίες) θα δώσουμε την μάχη για να κρατήσουμε αυτή την εταιρεία», διεμήνυσε ο Γιώργος Αδαμίδης, προς την κυβέρνηση και τον παρόντα Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη.
Ζήτησε να ξανασκεφτεί η κυβέρνηση αυτό που πάει να κάνει με την αποεπένδυση- όπως ονομάστηκε η πώληση του 40% της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ σε ιδιώτες. Υπογράμμισε μάλιστα ότι η πώληση μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ «είναι ένα εθνικό έγκλημα σε βάρος του δημόσιου πλούτου, σε βάρος της ανάπτυξης και της εθνικής οικονομίας», και πως «εάν γίνει αυτή η “αποεπένδυση” τότε οι μισοί λιγνιτικοί εργαζόμενοι θα χάσουν την εργασία τους».
Επανέφερε μάλιστα την πρόταση της ΓΕΝΟΠ για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, λέγοντας πως πρέπει να προχωρήσει το δημοψήφισμα για να αποφασίσει ο ελληνικός λαός εάν θέλει την πώληση της ΔΕΗ, γιατί η ηλεκτρική ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό που πρέπει να απολαμβάνουν οι έλληνες καταναλωτές.
Δήλωσε ακόμη ότι κανένας από τους κατοίκους των κοινωνιών των οικισμών που έχουν μετεγκατασταθεί λόγω της δραστηριότητας της ΔΕΗ, δεν θα είχε δεχθεί την μετεγκατάσταση αν ήξερε ότι θα γίνει πώληση σε ιδιωτικά συμφέροντα και ζήτησε αυτοί που θα επενδύσουν σε μονάδες και ορυχεία της επιχείρησης να δεσμευτούν για τις μετεγκαταστάσεις, «να είναι υποχρέωση του επενδυτή όπως είναι υποχρέωση της ΔΕΗ».
Ο Γ. Αδαμίδης κατήγγειλε επίσης ότι με την πώληση του 25% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ στο ελληνικό δημόσιο μετά την πώληση του 24% σε κινεζική εταιρεία, που ενέκρινε πριν 7 μέρες η γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, ο όμιλος ΔΕΗ χάνει περιουσιακά στοιχεία αρκετών δις ευρώ έναντι ενός πολύ μικρού τιμήματος, αφού όσα χρήματα απομείνουν στα ταμεία της μετά την αποπληρωμή των φόρων από την πώληση, θα είναι πολύ λιγότερα από αυτά που θα απέδιδε ο ΑΔΜΗΕ προς τη μητρική ΔΕΗ σε διάστημα λιγότερο από 4 χρόνια.
Προειδοποίησε ακόμη ότι η διαδικασία των ΝΟΜΕ «θα συνεχίσει να βάζει μέσα τη ΔΕΗ», ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι η ΔΕΗ «παρόλο που είναι μια περίπου πτωχευμένη εταιρεία», πραγματοποιεί την μεγαλύτερη επένδυση που πραγματοποιείται στη χώρα ή που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία 20 χρόνια (ΑΗΣ Πτολεμαΐδα 5), με χρήματα που περικόπηκαν τα τελευταία χρόνια από τους μισθούς των εργαζομένων και στήριξαν την εταιρεία, το συνολικό ύψος των οποίων ανέρχεται σε πάνω από 3,5 δις ευρώ!