Η εκπομπή ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε στο studio του True Story Radio, την Γεωργία Ζεμπιλιάδου, Υποψήφια Περιφερειάρχη Δ. Μακεδονίας.
Κληθείσα, αρχικά, να σχολιάσει το «μπάχαλο» γύρω από το ΔΑΚ Κοζάνης, η ίδια απάντησε πως «περιφέρεια και δήμοι πρέπει να λειτουργούν επιτελικά», συμπληρώνοντας ότι ναι μεν ελαττώθηκε το ανθρώπινο δυναμικό στους θεσμούς αλλά θα πρέπει αυτοί να λειτουργούν. «Είναι απαράδεκτο εν έτη 2023 να ακυρώνονται τέτοια αθλητικά γεγονότα», τόνισε, ευχόμενη να βρεθεί λύση.
Χαρακτήρισε τις εκλογές που έρχονται ως τις πιο σημαντικές λόγω και της Μετάβασης, ειδικά για την περιφερειακή αυτοδιοίκηση, ενώ ερωτηθείς ποιο είναι το αποτύπωμα της θητείας Κασαπίδη απάντησε με νόημα «χαμένες ευκαιρίες», εξηγώντας:
«Θέλω οι πολίτες να καταλάβουν ότι πίσω από τα νούμερα που έλεγα, υπήρχαν τα δικά τους προβλήματα, οι χαμένες θέσεις εργασίας, οι χαμένες θέσεις εργασίας για τις επιχειρήσεις, η μείωση της ανταγωνιστικότητας, εργαλεία που δίνονταν σε άλλες περιφέρειες και όχι εδώ. Δεν έπεφταν τα χρήματα που έπεφταν όπως σε άλλες περιφέρειες και όταν έπεφταν γινόταν με λάθος τρόπο», τόνισε η ίδια λέγοντας πως η αξιοποίηση κονδυλίων γινόταν με λάθος τρόπο και στρεβλό ειδικά την περίοδο της πανδημίας: «Στην πιο δύσκολη στιγμή του τόπου εν μπόρεσε να κρατηθεί η οικονομία του τόπου και χάθηκαν ευκαιρίες».
Η Περιφέρεια για να μπορέσει να ανταποκριθεί στο μέγεθος των όσων έχει να διαχειριστεί, θέλει άλλο τρόπο λειτουργίας, θέλει επιτελικό σχεδιασμό ,που ο καθένας πρέπει να ξέρει τι θα αναλαμβάνει και την ευθύνη και τον έλεγχο θα έχει ο περιφερειάρχης, σημείωσε με έμφαση, λέγοντας πως στη θητεία Κασαπίδη δεν υπήρξε σχεδιασμός, χρονοδιαγράμματα και στόχους. «Η διοίκηση Κασαπίδη δεν κατόρθωσε ποτέ να γίνει αποτελεσματική», είπε επίσης, θέτοντας μια σειρά ζητημάτων καθώς έχουν πολλούς προϋπολογισμούς έργων και δεν ξοδεύτηκαν καν τα διαθέσιμα κεφάλαια.
Σε ερώτηση για το αν έπιασαν τόπο τα χρήματα που δόθηκαν, απάντησε πως έγιναν έργα της απολύτου ευθύνης της περιφερειακής αρχής, αλλά είναι λάθος να παρουσιάζονται ως τα μεγάλα έργα της περιφερειακής αρχής. Αντιθέτως, δεν έγιναν αναπτυξιακά έργα, ενώ δεν ξεκίνησαν έργα όπως ο Κάθετος άξονας Πτολεμαΐδα – Φλώρινα, σε αντίθεση με την Σήραγγα της Κλεισούρας, που προχωράει αλλά δεν είναι απόλυτης προτεραιότητας. «Είμαστε η μόνη περιφέρεια που δεν έχουμε έξοδο στην Ευρώπη και η Πτολεμαΐδα θα ήταν η καρδιά της εξωστρέφειας της περιφέρειας στην Ευρώπη», είπε ακόμη.
Μεγάλο πρόβλημα είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας, τόνισε, ώστε κάθε τι που γίνεται να κρατάει τα παιδιά στον τόπο και να γίνονται δουλειές. «Αυτές οι εκλογές έχουν ένα μεγάλο διακύβευμα και η πολιτεία πρέπει να συζητήσει με την πολιτεία για να μπορέσουμε να ζήσουμε. Πρέπει το όφελος της μετάβασης να επιστρέψει στην περιφέρεια και τους πολίτες της. Το πρώτο που πρέπει να διορθωθεί είναι από τη δραστηριότητα στα λιγνιτωρυχεία για έργα ΑΠΕ να υπάρξει όφελος, ώστε οι επιχειρήσεις να έχουν κατά προτεραιότητα σύνδεση στα ηλεκτρικά δίκτυα», είπε χαρακτηριστικά, ζητώντας να γίνει μια έντιμη συμφωνία με την κυβέρνηση.
Ακόμη, σημείωσε την αναγκαιότητα να ολοκληρωθούν οι αποκαταστάσεις εδαφών από τη ΔΕΗ, με ό,τι και να σημαίνει αυτό για την περιβαλλοντική επιβάρυνση που έχει η περιοχή και τα εδάφη, ενώ περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση, λέγοντας πως «θα μείνουν πίσω κρατήρες».
Μάλιστα χαρακτήρισε ως μη έντιμη τη σχέση που υπάρχει μεταξύ κυβέρνησης και τοπικής κοινωνίας στο κομμάτι αποκατάστασης εδαφών, καταλογίζοντας ευθύνες στον νυν περιφερειάρχη για μη δημιουργίας κοινού μετώπου περιφέρειας, δήμων και θεσμών, για την προώθηση των σημαντικότερων ζητημάτων. «Λείπει ένα τεκμηριωμένο έδαφος και το πιστεύω ότι αν υπάρξει θα βρει γόνιμο έδαφος γιατί η χώρα έχει να διαχειριστεί κονδύλια», συμπλήρωσε.
«Δεν έχει καταληφθεί ο ενεργειακός χώρος, κρατήθηκε για μελλοντική χρήση, εμείς ζητούμε ένα 30% και αυτό μπορεί να γίνει», τόνισε, επιρρίπτοντας ευθύνες και στον Γ. Αμανατίδη που δεν αντέδρασε στην εν λόγω νομοθεσία όταν ο ίδιος ήταν βουλευτής. Έφερε δε συγκεκριμένα παραδείγματα επιχειρήσεων που δεν παίρνουν πρόσβαση για λίγα KW στο σύστημα.
Επίσης, τόνισε πως έπρεπε να έχει αλλάξει το περιφερειακό χωροταξικό στη Δ. Μακεδονία, λέγοντας πως υπάρχουν και νομικά πατήματα για διεκδικήσεις.
Ερωτηθείσα αν είναι δυνατόν να υπάρξουν συγκλίσεις στην αυτοδιοίκηση, η ίδια απάντησε πως η αυτοδιοίκηση προτάσσει την επίλυση των προβλημάτων του τόπου, στην κατεύθυνση της ένωσης δυνάμεων, κάτι που επιτυγχάνει η «ΕΛΠΙΔΑ». «Δεν είναι κολυμπήθρα του Σιλωάμ όταν αλλάξαμε πίστα. Τον καθένα μας ακολουθεί η ιστορία μας. Δεν συνάδουν κάποια πράγματα λόγων και πράξεις», κάνοντας λόγο για καρεκλοθηρία στην περίπτωση Κάτανα, που κατηγορούσε τον περιφερειάρχη ότι δεν ήταν καλός. «Πρακτικές σαν αυτές οδηγούν τους πολίτες στο να χάνουν την εμπιστοσύνη τους και αυτό πρώτιστα ισχύει για τον κ. Αμανατίδη που μέχρι 2 μήνες πριν στήριζε την περιφερειακή αρχή», προσέθεσε με νόημα.
Για τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως αυτό που γίνεται σήμερα μέσα από τον συνδυασμό ΕΛΠΙΔΑ, είναι να μπει μπροστά το καλό του τόπου και αυτό είναι πρωτόγνωρο στην αυτοδιοίκηση. Σημείωσε πως τιμά το γεγονός ότι δύο πολιτικοί χώροι στηρίζουν την προσπάθεια της ΕΛΠΙΔΑΣ, αλλά δεν μπήκε σε καμία διαπραγμάτευση να διαμορφώσει προτάσεις για να λάβει χρίσματα. «Μας τιμά η στήριξη και μας δίνει δύναμη. Η ομάδα μας αποτελείται από ανθρώπους του ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΜέΡΑ25, του ΚΚΕ γιατί μας ενώνουν τα προβλήματα που έχουμε να λύσουμε», λέει με έμφαση.
Ερωτηθείσα για το τι θα μπορούσε να κάνει η περιφέρεια ώστε να δώσει κίνητρα στον κόσμο να παραμείνει στην ορεινή Δ. Μακεδονία, απάντησε πως πρόταση του προγράμματος της είναι η θέσπιση της ορεινότητας, προτείνοντας δέσμη μέτρων: «Ζητάμε να έχουν αστική συγκοινωνία με επιδότηση, να έχουν ιατρική κάλυψη με κινητές μονάδες, να λυθεί το θέμα της θέρμανσης, να πάμε σε σύγχρονες μεθόδους θέρμανσης και να ισχύει ειδικό φορολογικό καθεστώς». Η χρηματοδότηση μπορεί να γίνει μέσω Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης και ΕΣΠΑ, ενώ αναφέρθηκε και σε συνεργασία με τους δήμους, με στόχο να αντιστραφεί η ερήμωση των περιοχών.
Τέλος, ερωτηθείσα αν οι περιφερειακές εκλογές έχουν εσωκομματική χαρακτήρα, με αφορμή το περίφημο debate, η ίδια απάντησε πως τέθηκαν θέματα που δείχνουν ότι οι αποκαλύψεις είχαν πίσω συγκαλύψεις. «Ο κ. Κασαπίδης είπε ότι ο βουλευτής τότε κ. Αμανατίδης του ζητούσε εξυπηρετήσεις για επιχειρηματία. Όταν γίνονται τέτοιες αποκαλύψεις τι να πεις για προγράμματα, τη στιγμή που γίνονται τόσες αποκαλύψεις για την ΑΝΟ. Είναι καιρός να υπάρξει για αλλαγή, να πάμε σε καθαρές αυτοδιοικητικές δυνάμεις. Δεν είναι ευκαιριακή η ενασχόλησή μας με την αυτοδιοίκηση», σημείωσε με νόημα.
Για το θέμα της ΑΝΚΟ τόνισε πως η συγκάλυψη δεν είναι κάτι καλό, και οφείλει να γίνει συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο μετεκλογικά, λέγοντας πως ο κ. Αμανατίδης θα έπρεπε να απαντήσει σε τόσο σοβαρές καταγγελίες με αριθμούς.
Τέλος, ζήτησε τον κόσμο να στηρίξει τον συνδυασμό ΕΛΠΙΔΑ στις προσεχείς εκλογές προκειμένου να συνεχίσει να υπηρετεί την αυτοδιοίκηση με συνέπεια, όπως κατέληξε.