Η ελληνικότητα της Μακεδονίας και η σημαντική παρακαταθήκη του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου δεν μπορεί να αμφισβητηθεί και δεν μπορεί να παραγραφεί από κανέναν. Εδώ είναι σημαντικό να δούμε ότι η γνώση, ο πολιτισμός και η κουλτούρα της κλασικής Ελλάδος συγκεντρώνεται στο Μέγα Αλέξανδρο από το δάσκαλο του, τον Αριστοτέλη.
Το ζήτημα των Σκοπίων είναι πολυσύνθετο και πολύπλοκο. Και αυτό γιατί αφορά το όνομα, αλλά και τις αλυτρωτικού χαρακτήρα εμμονές των γειτόνων μας., που συνιστούν απόπειρα σφετερισμού της Ιστορίας μας.
Σε κάθε περίπτωση, την ευθύνη της διαπραγμάτευσης την έχει η κυβέρνηση. Επέλεξε δυστυχώς να κινηθεί εν κρυπτώ, χωρίς καμία ενημέρωση. Μία κυβέρνηση που σημαίνοντα στελέχη της κατά το παρελθόν και σημερινοί υπουργοί , έχουν δημοσίως υποστηρίξει επί λέξει ότι «δεν υπάρχει κανένα εθνικό συμφέρον που να διακυβεύεται αν δοθεί η δυνατότητα στη γειτονική χώρα να διατηρήσει τη συνταγματική της ονομασία». Δηλαδή να ονομαστεί Μακεδονία .
Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καμία αποσπασματική λύση, που δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα στην ολότητά του. Τρεις προϋποθέσεις οδηγούν στη λύση :
Πρώτον, το όνομα που θα συμφωνηθεί να ισχύει έναντι όλων και για όλες τις χρήσεις (erga omnes). Δηλαδή, εντός και εκτός του γειτονικού Κράτους, στις διμερείς, αλλά και στις πολυμερείς σχέσεις του. Δεύτερον, η πΓΔΜ να εγκαταλείψει δημόσια, ξεκάθαρα και απόλυτα κάθε ισχυρισμό, περί εθνικότητος γλώσσας έργο ή δράση αλυτρωτικού χαρακτήρα. Να αποκηρύξει όλες τις αλυτρωτικές αναφορές που συνιστούν απόπειρα σφετερισμού της ιστορίας μας.
Και τρίτον, να υπάρχουν όλα αυτά τα στοιχεία σε μια ενιαία και αδιαίρετη συμφωνία. Απόπειρα να τεμαχιστεί η συμφωνία και να μείνουν προς διαπραγμάτευση κάποιοι από τους όρους για μεταγενέστερο χρόνο δεν θα γίνει δεκτό από κανέναν.
Και αυτά είναι τα ελάχιστα που οφείλει να διαφυλάξει η Κυβέρνηση για τα συμφέροντα της Πατρίδας μας .