Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη τύπου παραχώρησε στο TOP CHANNEL και την εκπομπή «Επί παντός» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κοζάνης Γιάννης Μητλιάγκας, κάνοντας έναν απολογισμό της μέχρι τώρα θητείας του, μιλώντας για την προσπάθεια να αλλάξει σελίδα το ΕΒΕ Κοζάνης, το συμμάζεμα στα οικονομικά, το Εκθεσιακό Κέντρο Δ. Μακεδονίας ,το ΤΑΔΥΜ, τις επενδύσεις στην περιοχή και τα προγράμματα επιχειρηματικότητας που έχουν βγει μέχρι τώρα, αλλά και τα προσωπικά σχέδια του ίδιου και αν σκοπεύει να πολιτευθεί, είτε στην αυτοδιοίκηση είτε στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Ειδικότερα, ο κ. Μητλιάγκας αναφέρθηκε στην παράταση της θητείας των επιμελητηρίων, με τις εκλογές να γίνονται μεταξύ 15/11 και 15/12 του 2023. Αναφέρθηκε στη διστακτικότητα που υπήρξε όταν ανέλαβαν θητεία, στην «ειλικρινής και έντιμη συνεργασία» με την παράταξη του κ. Μόσχου, αλλά και στον πολύ σημαντικό ρόλο του ΕΒΕ στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου δεδομένης και της απολιγνιτοποίησης.
Σημείωσε πως όταν ανέλαβαν βρήκαν στασιμότητα αλλά σήμερα ένα «70% των θεμάτων έχουν δρομολογηθεί», λέγοντας πως «το ΕΒΕ έπρεπε να δημιουργήσει και πάλι μια σχέση εμπιστοσύνης με τα μέλη αλλά και με την κοινωνία», καθώς υπήρξε δυσπιστία, θυμός και αγωνία και σήμερα «σιγά-σιγά αρχίζουν να φαίνονται αποτελέσματα».
Για το σκόπελο του Εκθεσιακού
Για τα συσσωρευμένα χρέη του Εκθεσιακού που έφταναν στις 450.000 ευρώ, έκανε λόγο για ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους που χρειάστηκαν, λέγοντας πως υπήρξε η απόφαση να χρησιμοποιηθούν για να λυθεί μια και για πάντα «η εκκρεμότητα που ταλανίζει την επιμελητηριακή κοινότητα και τη περιοχή για χρόνια».
Πλέον έχουν μείνει μόνο 100 χιλιάδες χρέος, που είναι σε φάση δρομολόγησης και αποπληρωμής με τους εργαζόμενους, δάνεια, ΔΕΗ έχουν τακτοποιηθεί. «Το βασικό ήταν ότι υπήρχε πρόθεση όλο αυτό να σταματήσει. Ενεργοποιήθηκαν άνθρωποι και διαδικασίες και όλα τα μέλη της διοίκησης σαν μια γροθιά με όλες τις αποφάσεις να περνούν ομόφωνα», σημείωσε.
Για τη συνέχεια του φορέα, τόνισε πως πάρθηκε απόφαση για την ενεργειακή του αναβάθμιση, ενώ σκοπός είναι η επαναλειτουργία του σε διαφορετική αλλά παρόμοια κατεύθυνση, όχι μόνο δηλαδή για την έκθεση των Κοίλων, αλλά όπως τόνισε: «Να είναι όλες οι εξελίξεις της επόμενης περιόδου χρηματοδοτικά, ενεργειακά, ψηφιακά και να μεταμορφωθεί σε ένα πολυχώρο συναντήσεων και ώσμωσης της επιχειρηματικής κοινότητας και με ένα διαφορετικό μείγμα, δηλαδή ναι μεν με την παρουσία κάποιων φορέων αλλά και την παρουσία ιδιωτών».
Τόνισε, επίσης, ότι η νέα γενιά θα πρέπει να δει το χώρο σαν ένα χώρο πρωτοβουλίας, σκέψης και ζύμωσης που θα φιλοξενεί event, καταλήγοντας πως εργάζονται προς την επανεκκίνησή του.
Για το ΤΑΔΥΜ
Ο κ. Μητλιάγκας αναφέρθηκε στην προτεραιότητα της διοίκησης για τη χρηματοδότηση της μικρομεσαίες-ειδικά- επιχειρηματικότητας, ενώ για το ΤΑΔΥΜ αναφέρθηκε στη λογική της εγγυοδοσίας των περιοχών μετάβασης, με τον στόχο να είναι η ενίσχυση 4.000 επιχειρήσεων, ενώ ήδη ενισχύθηκαν 1.000, συνολικά με 5+5 εκ. ευρώ.
Στόχος είναι πλέον να βρεθούν νέα προϊόντα, όπως κεφάλαια κίνησης, επενδυτικά κεφάλαια στη λογική της ενεργειακής αναβάθμισης και το ψηφιακού μετασχηματισμού, τόνισε, λέγοντας πως αν στο ΤΑΔΥΜ προστεθεί ο οργανισμός των μικροπιστώσεων, αυτό θα σημαίνει δάνεια 0-25 χιλιάδες ευρώ για επιχειρήσεις, περιγράφοντας στην ουσία ένα «οικοσύστημα», και λέγοντας πως αυτός είναι ο ρόλος του ΕΒΕ, να υποδεικνύει παρόμοιες πρωτοβουλίες.
Αναφέρθηκε, μάλιστα, στην αναγκαιότητα την εγγυοδοσία των περιοχών μετάβασης και σημειώνοντας πως οι εξελίξεις είναι μπροστά. Μίλησε για τη συνεργασία με την περιφέρεια αλλά και τα υπόλοιπα επιμελητήρια της Δ. Μακεδονίας και λέγοντας ότι: «Η Δυτική Μακεδονία είναι ένα επιμελητήριο από μόνη της γιατί ενώ υπάρχουν διαφορετικές δραστηριότητες ανά Π.Ε. ουσιαστικά είναι και ο αριθμός των επιχειρήσεων τέτοιος που θα μπορούσε να είναι ένα ισχυρό ΕΒΕ Δυτ. Μακεδονίας αλλά αυτή τη στιγμή είναι και πολιτικά και διοικητικά ανώριμη μια τέτοια εξέλιξη αν και για μένα είναι αναγκαία», τόνισε.
Για την ΕΓΝΑΤΙΑ EXPO στην Πτολεμαΐδα
Ερωτηθείς για την έκθεση Egnatia Expo που γινόταν στην Πτολεμαΐδα, απάντησε πως ήταν μια πρωτοβουλία του εμπορικού συλλόγου και παρόμοιες δράσεις είναι «πολύ δύσκολο να ξαναγίνουν». Προσέθεσε πως το ΕΒΕ έχει διαμορφώσει μικρά σχέδια δράσεις που θα προτείνουν.
Για την προσέλκυση επενδύσεων
Ερωτηθείς για την προσέλκυση επενδύσεων στην περιοχή, ο κ. Μητλιάγκας αναφέρθηκε στον Αναπτυξιακό Νόμο που δίνει σημαντικά κίνητρα για επενδύσεις, αλλά τόνισε πως όλο αυτό είναι μια διαδικασία «μακράς επώασης», λέγοντας πως για να δει η περιοχή κάποιο αποτέλεσμα θα πάρει από 8 έως 10 έτη. Σημείωσε, ωστόσο, ότι υπάρχει ενδιαφέρον, αλλά ανέφερε ότι είναι πολλά πράγματα που είναι συνεπακόλουθα μιας επένδυσης, τονίζοντας πως το πρόβλημα είναι το ανθρώπινο δυναμικό.
Σχέδιο για ενεργειακή κοινότητα των 4 επιμελητηρίων
Ενδιαφέρον έχει και η πρόταση για τη σύσταση ενεργειακής κοινότητας των 4 επιμελητηρίων, με κοινωνό την Περιφέρεια, αλλά και τη συμμετοχή των ζαχαροπλαστείων, των φούρνων, των μαγαζιών εστίασης: «Είναι αναγκαία η διαμόρφωση και δέσμευση ηλεκτρικού αλλά και γεωγραφικού χώρου έτσι ώστε να δοθεί για net metering ενεργειακού συμψηφισμού για την πλειονότητα των μικρομεσαίων της περιοχής. Δηλαδή μια ενεργειακή κοινότητα των 4 ΕΒΕ. Είναι διεκδίκηση θεσμική και πολιτική της περιοχής και είναι μονόδρομος. Αυτά τα πράγματα επιβάλλονται και για αυτή τη προσπάθεια ήμαστε στο ξεκίνημα και μάλιστα έχει πέσει στην κουβέντα να ενεργοποιηθούν και να πριμοδοτηθούν οι επιχειρήσεις που δεν έχουν στέγη και άρα δεν μπορούν να κάνουν τις δράσεις ενεργειακού συμψηφισμού αλλά και μικρότερες επιχειρήσεις» τόνισε.
Για τα προγράμματα στήριξης επιχειρηματικότητας – Εκθέσεις-Τουρισμό
Ερωτηθείς για τα προγράμματα στήριξης της επιχειρηματικότητας της περιφέρειας, ο ίδιος απάντησε πως τα προγράμματα δεν είχαν το αποτέλεσμα που έπρεπε, καθώς υπήρξαν αρκετοί πόροι αλλά λίγοι αποδέκτες, καθώς χάθηκε η δυνατότητα να υπάρξει ένα σημαντικό κονδύλιο για την περιοχή. Ο ίδιος τόνισε πως θα βγουν και νέα προγράμματα και θα έχουν περισσότερους αποδέκτες, λέγοντας πως «οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εκπαιδεύονται για το πώς θα μπουν στα προγράμματα».
Για το γεγονός ότι ενώ υπάρχουν προγράμματα οι επιχειρήσεις δεν βρίσκουν προσωπικό, ο ίδιος επεσήμανε και λάθη στον σχεδιασμό τους. «Μπορούν να γίνουν πιο στοχευμένες παρεμβάσεις στη Δ. Μακεδονία, και θα έχουμε τόσους πόρους το επόμενο διάστημα, που θα είμαστε εγκληματίες αν δεν διαμορφώσουμε ένα σωστό πλαίσιο», τόνισε, ενώ εμφανίστηκε κατά της καθοδήγησης στην επιχειρηματική κοινότητα.
Μίλησε για την συμμετοχή επιχειρήσεων σε εκθέσεις, που γίνεται με επιτυχία και δομημένα με τη συνεργασία της περιφέρειας. Μίλησε για τη βαρύτητα που δίνεται στον κλάδο των τροφίμων και ποτών από το ΕΒΕ, μάλιστα, προανήγγειλε επίσκεψη ξένων αγοραστών στην περιοχή, από κεντρική Ευρώπη, με τους δ/ντες των επιχειρήσεων να βρίσκονται 2-4 Ιουνίου στο νομό, κάνοντας επισκέψεις σε εξαγώγιμες επιχειρήσεις της περιοχής, ενώ 30 επιχειρήσεις του Νομού θα έχουν b2b επαφές. Ο κ. Μητλιάγκας τόνισε όποιους πόρους διαθέτει η επιμελητηριακή κοινότητα πρέπει να κατευθύνονται σε τέτοιες δράσεις.
Για το κομμάτι του τουρισμού, ο κ. Μητλιάγκας τόνισε πως οι επαφές αυτές έχουν και τουριστικό ενδιαφέρον, θέτοντας το σκέλος του εναλλακτικού τουρισμού και λέγοντας πως ετοιμάζεται δεύτερο σκέλος τέτοιων παρεμβάσεων για το εν λόγω κομμάτι, με τον ίδιο να λέει ότι σταδιακά η περιοχή μπορεί να προσελκύσει και τέτοιο τουρισμό, τονίζοντας ότι η περιοχή έχει ανοιχτά μυαλά.
Ο κ. Μητλιάγκας ζήτησε οι επιχειρήσεις να στηριχθούν από την κυβέρνηση και να υπάρξει συνεκτικότητα όλων των εργαλείων, ώστε να πάρουν ανάσα, μετά τη δύσκολη περίοδο που πέρασαν.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπλοκής του στα κοινά
Ερωτηθείς αν θα ασχοληθεί με την πολιτική και την αυτοδιοίκηση, ο ίδιος απάντησε πως «υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που έχουν πορεία και μπορούν να ασχοληθούν με τα κοινά», χωρίς να βγάζει τον εαυτό του απ’ έξω, λέγοντας πως «νοιώθω ώριμος, συνετός και ικανός», σημειώνοντας πως πρέπει να ολοκληρωθεί ο βηματισμός του στο Επιμελητήριο Κοζάνης . «Το δύσκολο είναι να έχεις ολοένα και περισσότερους ενεργούς ικανοποιημένους ανθρώπους», τόνισε. Προσέθεσε πως οφείλει να ολοκληρώσει την θητεία του και να διαμορφώσει τις συνθήκες για την επόμενη ημέρα στο επιμελητήριο, χωρίς να βγάζει τον εαυτό του εκτός από την επόμενη ημέρα στο ΕΒΕ: «Ενδιαφέρομαι για την περιοχή μου, θεωρώ τον β΄ βαθμό αυτοδιοίκησης σημαντικότερο και θεωρώ ότι είμαι και μπορώ να είμαι ενεργός το ’23 και αργότερα και νοιώθω ότι αν το κρίνουν μπορώ να προσφέρω και σε κάποια άλλη δραστηριότητα. Αλλά αυτός δεν είναι αυτοσκοπός, σκοπός είναι να είσαι ενεργός και χρήσιμος, κάτι που κάνω και στο επιμελητήριο».
Ίσως είναι η μικρότερη επιμελητηριακή θητεία, αλλά από τις πιο χρήσιμες, τόνισε, λέγοντας ότι καταθέτει ένα Master plan για την επόμενη ημέρα, με το επιμελητήριο να πρέπει να βρει το ρόλο του.
Κατέληξε, λέγοντας πως «Το επιμελητήριο θα πρέπει να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη επιχειρηματιών της περιοχής και αυτό να μεταφερθεί και πιο κάτω, με δράσεις για το καλό της περιοχής».