Για τον απολογισμό της επίσκεψης Μουσουρούλη στην περιοχή, το κοινό όραμα για την επόμενη ημέρα στην περιοχή, την ετοιμότητα της Δυτικής Μακεδονίας να υποδεχθεί επενδύσεις, αλλά και μια σειρά ενεργειών της ΠΕ Φλώρινας, στην κατεύθυνση λειτουργίας πυροσβεστικών κλιμακίων (σε Πρέσπες και Αμύνταιο), αλλά και την αναβάθμιση των υποδομών του Χιονοδρομικού Κέντρου Πισοδερίου, μίλησε σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον Αντώνη Πουγαρίδη και τον «Π», ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Φλώρινας Ιωάννης Κιοσές.
Ενίσχυση των Πυροσβεστικών Κλιμακίων στο Νομό Φλώρινας
Αρχικά, ο κ. Κιοσές, αναφέρθηκε στην προσπάθεια ενίσχυσης των πυροσβεστικών κλιμακίων στο Νομό Φλώρινας, που ξεκίνησε από τις Πρέσπες και ακολουθεί στο Αμύνταιο.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η ΠΕ Φλώρινας, μέχρι προ λίγων μηνών, είχε μια μοναδικότητα, ότι είχε μόνο την Πυροσβεστική Υπηρεσία Φλώρινας, με έδρα τη Φλώρινα και κάλυπτα γεωγραφικά Δήμους Φλώρινας και Πρεσπών. Ο Δήμος Αμυνταίου, για τις παρεχόμενες υπηρεσίες, είχε κάλυψη την ΠΥ Πτολεμαΐδας.
Για το κλιμάκιο των Πρεσπών, που ήδη λειτουργεί, επεσήμανε ότι ήταν ένα αίτημα χρόνων της τοπικής κοινωνίας, και λόγω της γεωγραφικής ιδιαιτερότητας των Πρεσπών και λόγω της μορφολογίας του εδάδους της περιοχής natura κ.ο.κ.
«Όλοι θεωρούσαμε ότι ήταν ανάγκη να λειτουργήσει κλιμάκιο, με την έλευση του κ. Χαρδαλιά, με τον ίδιο να κρίνει σκόπιμο τη λειτουργία του, στο χώρο ενός κτίσματος της ΠΕ Φλώρινας, που θα παραχωρηθεί για χρήση –είναι στη διαδικασία- , διαμορφώθηκε, ώστε να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες, μάλιστα σε ό,τι αφορά υποδομές είναι από τα καλύτερα πανελλαδικά», επεσήμανε.
Αντίστοιχο αίτημα υπήρχε και στο Αμύνταιο, όπου υπάρχουν και επισκέψιμες κοινότητες, πιο απομακρυσμένες, όπως το Αμύνταιο και το Βαρικό. Σε επαφή με τον ΓΓ του υπουργείου, αλλά και με τον περιφερειακό διοικητή πυροσβεστικών υπηρεσιών, στο αίτημα, συμφώνησαν και θα λειτουργήσει τις προσεχείς ημέρες, τόνισε ο ίδιος.
Υποδείχθηκαν, μάλιστα, από τον δήμαρχο Αμυνταίου, σε χθεσινή συνάντηση, κάποιοι χώροι για το όχημα του ΠΣ, που θα βρίσκεται επί 24ώρου βάσεως στον δήμο (αστικό όχημα), συν ένα όχημα που προβλέπεται έξω για πυροπροστασία.
Η προοπτική είναι να λειτουργήσει και εκεί ένα πυροσβεστικό κλιμάκιο, αφού βρεθεί και διαμορφωθεί ο κατάλληλος χώρος, με τον κ. Κιοσέ να τονίζει πως είναι δύσκολο αυτό να επιτευχθεί για αυτή την τουριστική περίοδο, αλλά για την επόμενη σεζόν θα λειτουργήσει κλιμάκιο με όλες τις προϋποθέσεις, με προσωπικό από την ΠΥ Πτολεμαΐδας.
Για το χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας – Πισοδερίου
Για την αναβάθμιση του Χ/Κ Βίγλας – Πισοδερίου, ο κ. Κιοσές, σχολίασε πως αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή και είναι σε εξέλιξη:
«Το Χ/Κ Πισοδερίου είναι ο βασικός πόλος έλξης τουριστών στην περιοχή της ΠΕ Φλώρινας, χωρίς να απομονώνουμε άλλους τουριστικούς προορισμούς.
Ο δρόμος είναι παλιός προς το Χ/Κ, ενώ πρόσφατα εντάχθηκε στη διάνοιξη του δρόμου Φλώρινα – Πισοδέρι και στη συνέχεια η ένταξη με τον Κάθετο άξονα Φλώρινα – Κρυσταλλοπηγή».
Η βασική κωλυσιεργία, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η ιδιαιτερότητα στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, μιας και η όλη έκταση ανήκει κατά τα 4/5 στα δασικό συνεταιρισμό Πισοδεριωτών και κατά το 1/5 στη δασική υπηρεσία, που είναι και η αντικειμενική δυσκολία.
«Είμαστε πρωτοστάτες της ολοκλήρωσης της προσπάθειας που ξεκίνησε η προηγούμενη περιφερειακή αρχή, με την πρώτη φάση να ολοκληρώνεται, μιας και έπρεπε να συγκροτηθεί το συμβούλιο που έπρεπε να ελέγξει τους περιβαλλοντικούς όρους. Καθυστέρησε, και τον μήνα που διανύουμε ή μέσα στον Αύγουστο θα τελειώσει το θέμα. Οι περιβαλλοντικοί όροι πέρασαν και σύμφωνα με εκτίμησή του είναι σε καλό δρόμο, έχει υποβληθεί η μελέτη που έγινε από την ΑΝΚΟ και σε συνεργασία με τον ΕΟΤ τα μικροπροβλήματα που ξεπεράστηκαν, σύντομα θα αναβαθμιστούν οι εργασίες αναβάθμισης του Χ/Κ αλλά και του Lift που είναι παλιό. Στόχος είναι να γίνει πόλος έλξης, ενώ μάλιστα έγιναν και σχετικές συναντήσεις ώστε να ολοκληρωθούν οι εργασίες αναβάθμισης», τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναλυτικότερα, στόχος είναι να ανοίξουν νέες πίστες, να
βελτιωθεί ο δρόμος, να συντηρηθεί το Lift και να υπάρχουν καλύτερες συνθήκες
και προϋποθέσεις ώστε να πηγαίνουν οι τουρίστες.
Σε συνάρτηση με τον διακαή πόθο σύνθεσης με τον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού,
που έγιναν κάποιες προσπάθειες, ωστόσο υπάρχει η βούληση να επισπευσθούν οι διαδικασίες και σε συνδυασμό με την
απολιγνιτοποίηση να γίνει ο κάθετος άξονας στα τρία κομμάτια, είπε
χαρακτηριστικά ο κ. Κιοσές, λέγοντας πως στόχος είναι να ξεκινήσει να
υλοποιείται άμεσα το έργο.
«Δεν θέλαμε να δεχτούμε ότι θα έρθει η μεταλιγνιτική εποχή και τώρα έχουμε μείνει πίσω
Απαντώντας σχετικά με την επίσκεψη του Συντονιστή Δίκαιης Μετάβασης Κ. Μουσουρούλη, ο κ. Κιοσές, είπε πως προέκυψαν θετικά οφέλη και ερεθίσματα για το πώς πρόκειται να πορευτεί η περιοχή:
«Είναι τεχνοκράτης, ήξερε γιατί ήρθε στην περιοχή. Η δεκαήμερη παρουσία του, ειδικά στον άξονα Φλώρινα – Αμύνταιο – Πτολεμαΐδα – Κοζάνη, είναι ενδεικτική των προθέσεων και διαθέσεών του. Σε ένα συνεχές ωράριο συναντήσεων, είδε, κατέγραψε τα δεδομένα της περιοχής, θέσεις – προτάσεις και ιδέες. Μετέφερε απορίες αν θα υπάρξουν μελέτες, αν οι προτάσεις μπορούν να υλοποιηθούν και αν όλα αυτά συνάδουν με τις προθέσεις της κυβέρνησης της προθέσεις, της πολιτείας και της ΕΕ, μιας και είναι ο συνδετικός κρίκος όλων αυτών», σχολίασε σχετικά.
Τόνισε, μάλιστα, ότι ο κ. Μουσουρούλης είναι αυτός που θα φροντίσει για τη διαχείριση των χρημάτων, πως θα αξιοποιούν και πως θα πιάσουν τόπο για τον τόπο:
«Τα πρώτα βήματα ήταν θετικά. Όλα θα βγουν σε διαβούλευση, με την περίοδο Αύγουστο – Σεπτέμβριο να έχει ολοκληρωθεί η καταγραφεί για να τεθεί ο προγραμματισμός για τη μεταλιγνιτική εποχή. Πρέπει να σκύψουμε όλοι μαζί για ένα θετικό αποτέλεσμα», τόνισε.
Δεν παρέλειψε να αναφέρει, όμως, πως και παλαιότερα υπήρχαν
προτάσεις, που έχουν καταγραφεί, κατατεθεί, συζητηθεί, αλλά αποτέλεσμα δεν υπήρξε
σε καμία: «Δεν θέλαμε να το δεχτούμε ότι θα έρθει η μεταλιγνιτική εποχή και
τώρα έχουμε μείνει πίσω.
Τώρα, ξεκινήσαμε από το σημείο εκκίνησης «μηδέν», είπε με νόημα.
Για τα χρήματα που θα έρθουν με τη μορφή επενδύσεων στη μεταλιγνιτική περίοδο, ο ίδιος απάντησε ότι: «Τα χρήματα δεν θα έρθουν με τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης, αλλά θα πρέπει να δημιουργηθούν υποδομές, από τον πρωτογενή τομέα, μέχρι δευτερογενή, μεταποίηση, εξαγωγές, για δημιουργία θέσεων εργασίας, ώστε να παραμείνει ο πληθυσμός της ΠΕ Φλώρινας και να έχουμε και έλευση και προσωπικού από όμορες ΠΕ, όπως έγιναν τα χρόνια οικονομικής προόδου, για να εργαστεί , αποτελώντας τη βάση της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής».
Προσέλκυση επενδύσεων με κίνητρα από την πολιτεία
Απαντώντας για την ετοιμότητα της περιοχής να δεχθεί επενδύσεις, ο κ. Κιοσές είπε πως θα πρέπει κυβέρνηση και πολιτεία να πάρουν γενναίες αποφάσεις. «Γιατί να έρθει ένας νέος επιχειρηματίας, για να φέρει νέες θέσεις εργασίας; Η προσέλκυση νέων επενδυτών πρέπει να γίνει κάτω από προϋποθέσεις. Αν τα κριτήρια όσων θέλουν να έρθουν να επενδύσουν στην Φλώρινα είναι ίδια με άλλες βιομηχανικές περιοχές, για ποιο λόγο να έρθει στη Φλώρινα; Θα πρέπει όλα να εξεταστούν και να υπάρξουν ρυθμίσεις από την πολιτεία, με κίνητρα χρηματοδότησης, φορολογικής ελάφρυνσης, αλλιώς θα μείνουμε σε εξαγγελίες, προγράμματα, επιδιώξεις», είπε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας σε σχέση με τις πρόσφατες δηλώσεις του περιφερειάρχη ότι ο μηχανισμός της περιφέρειας θα είναι προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Κιοσέςσχολίασε πως: «Σε ένα δίμηνο θα έχουμε κλείσει ένα χρόνο, ο οποίος χρόνος είναι αμείλικτος. Αποδέχομαι τα όσα λέει ο περιφερειάρχης και εργάζεται ακούραστα ασταμάτητα σε όλα τα πεδία με την κυβέρνηση και παράγοντες για να πετύχει τον στόχο. Χρειάζεται δουλειά, προσπάθεια και συνένωση παραγόντων, τοπικής κοινωνίας και φορέων, για το καλό του τόπου», κατέληξε.