Μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του δέρματος ήταν ο μήνας που μας πέρασε. Τον Μάιο ή αλλιώς Δερμάιο, όπως τον αποκαλούν οι δερματολόγοι, διεξήχθη μία πολύ μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης από την Ελληνική Δερματολογική & Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ) σε συνεργασία με τον ευρωπαϊκό θεσμό Euromelanoma και την στήριξη του Υπουργείου Υγείας, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κόσμου για τον καρκίνο του δέρματος, δίνοντας έμφαση στην αξία της πρόληψης.
Για την εκστρατεία αυτή, μιλήσαμε με τον δερματολόγο κ. Γεώργιο Καζαντζή και του ζητήσαμε να μας ενημερώσει για την απήχηση που είχε στους κατοίκους της Εορδαίας.
Όπως ανέφερε στον «Π» ο κ. Καζαντζής, η Ελληνική Δερματολογική & Αφροδισιολογική Εταιρεία έχει καθιερώσει τα τελευταία χρόνια τον μήνα Μάιο να γίνονται δερματολογικοί έλεγχοι στους πολίτες δωρεάν, για τη πρόληψη αλλά και την ενημέρωσή τους για τους σπίλους (ελιές) στο δέρμα.
Με την εξέταση επιδιώκεται να διερευνηθεί αν κάποιοι σπίλοι (ελιές) είναι επικίνδυνοι για το δέρμα και τον οργανισμό γενικότερα και αυτή η καμπάνια χρόνο με το χρόνο φέρνει όλο και περισσότερο κόσμο στα ιατρεία των δερματολόγων για εξέταση.
Στην Πτολεμαΐδα, η συμμετοχή ήταν τεράστια. Σύμφωνα με τον κ. Καζαντζή: « Ήρθε πάρα πολύς κόσμος. Δυστυχώς, όπως και κάθε χρόνο πιάσαμε αρκετές βλάβες που θεωρήθηκαν επικίνδυνες για την επιδερμίδα και γενικότερα για τον οργανισμό. Πολλά είδη καρκινώματος, όπως τα βασικοκυτταρικά, τα ακανθοκυταρικά κι εντοπίστηκε σε μια κυρία ένα μελάνωμα στο χέρι, που αυτό αν δεν το αφαιρέσουμε και δεν το θεραπεύσουμε γρήγορα, μπορεί να αποδειχθεί και μοιραίο για την ίδια την ζωή.»
Ήταν πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η καμπάνια ευαισθητοποίησε πολύ κόσμο και τους οδήγησε για προληπτική εξέταση, που σε άλλη περίπτωση μπορεί και να την αμελούσαν. Το δερματολογικό ιατρείο δεν επισκέφθηκαν μόνο πολίτες που είδαν κάτι παράξενο στο δέρμα τους, αλλά και άλλοι που απλά θέλησαν να κάνουν μια προληπτική και γενικά μια εξέταση ρουτίνας. Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις εντοπίστηκαν βλάβες που δεν γνώριζαν οι ασθενείς ότι ήταν επικίνδυνες.
Βλάβες, οι οποίες, αν δεν θεραπευτούν στην ώρα τους μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα μελλοντικά.
Σε ερώτησή μας αν παρατηρείται αύξηση στον αριθμό των ασθενών που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης συγκριτικά με άλλα χρόνια, ο κ. Καζαντζής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ναι μεν παρατηρείται μια αύξηση των περιστατικών, αλλά η σύγκριση με προηγούμενα χρόνια δεν μπορεί να δώσει σωστά στοιχεία και στατιστικά, από τη στιγμή που πλέον οι πολίτες που καταφεύγουν σε προληπτικούς ελέγχους είναι πολύ περισσότεροι απ’ ότι στο παρελθόν. Έχει αναπτυχθεί η ιατρική κουλτούρα κι ο κόσμος κάνει περισσότερους ελέγχους.
Στην αύξηση των προληπτικών εξετάσεων, σημαντικό ρόλο έπαιξε η πανελλήνια καμπάνια σε όλα τα μέσα. Συνεργάστηκαν πολλοί ιδιώτες ιατροί, αλλά και σε πολλά νοσοκομεία της χώρας διενεργήθηκαν έλεγχοι. Οπότε δεκάδες χιλιάδες κόσμου μέσα στον μήνα Μάιο, που όπως αναφέραμε οι δερματολόγοι τον ονομάζουν Δερμάιο, ενεργοποιήθηκαν και πήγαν για δωρεάν εξέταση σπίλων.
Η περιοχής μας δεν έχει μεγάλη τάση να εμφανίζει τέτοιου είδους καρκινώματα στο δέρμα για τα οποία σε μεγάλο βαθμό επηρεάζει η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, αλλά όχι μόνο αυτή. Όπως ανέφερε ο κ. Καζαντζής, ο κόσμος νομίζει ότι βγάζεις καρκινώματα στο δέρμα μόνο στις ηλιοεκτεθειμένες περιοχές (στις περιοχές που εκτίθενται στον ήλιο περισσότερο), που αυτό είναι λάθος. Τα καρκινώματα στο δέρμα μπορούν να βγουν σε πάρα πολλές περιοχές καλυμμένες από τα ρούχα. Ένας άλλος μύθος είναι ότι ο καρκίνος βγαίνει μόνο πάνω σε σπίλους (ελιές). Υπάρχουν είδη καρκινώματος που μπορούν να βγουν σε υγιές δέρμα που πριν δεν υπήρχε και δεν υπάρχει ελιά.
Γι’ αυτό, οποιαδήποτε αλλοίωση στο δέρμα που δεν υποχωρεί με την πάροδο του χρόνου είναι υποχρεωτικό να ελεγχθεί από τον γιατρό.
Αυτές είναι οι βασικότερες συμβουλές του κ. Καζαντζή για την προστασία του δέρματος:
- βασικότερη συμβουλή από τον δερματολόγο είναι η προστασία από τον ήλιο
- η χρήση αντιηλιακών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους,
- κατά την καλοκαιρινή περίοδο είναι απαγορευτικές οι ώρες για έκθεση στον ήλιο από τις 13:00 έως τις 17:00 εφόσον αυτό είναι εφικτό,
- τα παιδάκια πέρα από αντιηλιακή προστασία, να φορούν αντιηλιακά ρουχαλάκια και να καλύπτουν σημαντικό μέρος του σώματός τους,
- τακτικός έλεγχος στις ελιές κάθε χρόνο σε δερματολόγο και οποιαδήποτε αλλοίωση, στο κομμάτι της συμμετρίας της ελιάς, στα όριά της κάποια αλλαγή, στο χρώμα κάποιας ελιάς, στη διάμετρό της ή στην αύξηση του μεγέθους είναι ένας λόγος που πρέπει να ενεργοποιήσει τον κόσμο και να επισκεφθεί τον δερματολόγο του.
- Ανανέωση του αντιηλιακού κάθε δύο ώρες το καλοκαίρι, ειδικά για τα παιδιά. Δεν παίζει ρόλο η ώρα, αν είναι νωρίς το πρωί ή απογευματάκι. Πρέπει να ανανεώνεται τακτικά.
Εκτός όμως από τους δερματολογικούς ελέγχους που θα πρέπει να διενεργούνται τακτικά, την άνοιξη και το καλοκαίρι εμφανίζονται πολλές δερματικές αλλεργίες. Τον δερματολόγο αφορούν οι αλλεργίες εξ επαφής.
Τους καλοκαιρινούς μήνες εμφανίζονται αρκετές αλλεργίες εξαιτίας των θαλάσσιων φυτών. Ειδικά από τα φύκια, που αρκετές φορές έχουν μεγάλη τοξικότητα στο δέρμα. Επίσης, σημαντικές αλλεργίες προκαλούνται και από τις μέδουσες. Αυτά είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που συναντά ο δερματολόγος την καλοκαιρινή περίοδο. Κάποιες φορές τα παραπάνω εμφανίζουν μεγάλη τοξικότητα, που οδηγούν στην άμεση χρήση κορτιζόνης γι’ αυτό το λόγο και η διάρκεια αυτών των αντιδράσεων μπορεί να διαρκέσει και κάποιες εβδομάδες.
Για τους γονείς ή ακόμη και για τους ενήλικες που έχουν πολύ ευαίσθητο δέρμα, όπως πχ άτομα που εμφανίζουν φωτοαλλεργία (αλλεργία στον ήλιο), θα πρέπει όταν φεύγουν εκτός πόλης ή διακοπές να έχουν μαζί τους ένα μικρό φαρμακείο, το οποίο θα έχει κρέμες κορτιζονούχες, αντιισταμινικά χαπάκια ή σιρόπια ανάλογα με την ηλικία των παιδιών κι οπωσδήποτε κορτιζόνη σε μορφή χαπιού για τους ενήλικες και για τα παιδιά άνω των δώδεκα ετών και σε μορφή σιροπιού για τα παιδιά μικρότερης ηλικίας, για πιο άμεση αντιμετώπιση.
Πότε πρέπει να θορυβηθούμε και να ψάξουμε για νοσοκομειακή περίθαλψη;
Κατά τον κ. Γιώργο Καζαντζή, όταν υπάρχει εμφάνιση εξανθημάτων κι αυτά καταλαμβάνουν μεγάλη έκταση στο κορμί μας, τότε θορυβούμαστε κι επισκεπτόμαστε το κοντινότερο νοσοκομείο ή κέντρο υγείας. Επίσης όταν υπάρχει οίδημα στο πρόσωπο, στα μάτια, στα χείλη, στα αυτιά κι όταν υπάρχει πρόβλημα στην αναπνοή. Αυτοί οι παράγοντες πρέπει να ενεργοποιήσουν τον ασθενή και να πάει άμεσα στο νοσοκομείο.
Μαρία Κοτζακόλιου