Κι’ όμως είναι δυνατό και στην πατρίδα μας, με τους υπέροχους επιστήμονες και στη Δυτική Μακεδονία να κατασκευάζονται κυψέλες καυσίμου υδρογόνου, συστήματα ηλεκτρόλυσης για παραγωγή υδρογόνου και ολοκληρωμένες διατάξεις παραγωγής, αποθήκευσης και χρήσης πράσινου υδρογόνου για ηλεκτροπαραγωγή και ηλεκτροκίνηση. Το είδαμε πλέον σε παραγωγική μικρή κλίμακα, κατά τη χθεσινή μας επίσκεψη με συνεργάτες μου στο ΕΚΕΤΑ στη Θεσσαλονίκη και την ξενάγηση που μας έκανε ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ) κ. Σπύρος Βουτετάκης. Όποιος δεν γνωρίζει ότι η τεχνολογία του πράσινου υδρογόνου προσφέρει σήμερα λύσεις ενεργειακής αυτονομίας, θέσεις εργασίας και εισόδημα στο εγγύς μέλλον και στην Ελλάδα μπορεί με μια επίσκεψη στο ΕΚΕΤΑ να το διαπιστώσει.
Κατόπιν ενδιαφέρουσα ήταν η συζήτηση που είχαμε με τον πρόεδρο του ΕΚΕΤΑ κ. Αθανάσιο Κωνσταντόπουλο μεταξύ άλλων για την καθυστέρηση του έργου στην Πτολεμαΐδα, για προηγμένες ενεργειακές τεχνολογίες που εφαρμόζονται πιλοτικά στην πατρίδα μας, άλλες εφαρμογές του λιγνίτη ή τεχνολογίες που μπορούν άμεσα να βελτιστοποιήσουν την απόδοση του καθώς και τεχνολογίες ανακύκλωσης πλαστικών χωρίς καύση!
Λίγο νωρίτερα συναντήσαμε στα γραφεία τους, τους εμπνευστές και υπευθύνους λειτουργίας της μεγαλύτερης θερμοκοιτίδας ανάπτυξης επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη (i4G), με χειροπιαστά θετικά αποτελέσματα ενώ αμέσως μετά είχαμε ενδιαφέρουσα συνάντηση στα γραφεία του Ενδιάμεσου Φορέα του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα (ΕΦΕΠΑΕ) με τους υπεύθυνους για τη λειτουργία των ευρωπαϊκών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ που αφορούν στις επενδύσεις και στην επιχειρηματικότητα.
Τέλος επισκεφτήκαμε μια μικρή ελληνική αυτοκινητοβιομηχανία στην Κατερίνη!!! Όσο κι αν ακούγεται παράξενο κι όμως είναι αληθινό και μπορεί να έχει μέλλον και στην Περιφέρεια μας.