Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Γιάννη Φάλλα – Συνιδρυτή & Διευθυντή του CluBE.
Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τη βιοοικονομία, με αφορμή και τις δράσεις του φορέα Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος. Ο ίδιος εξήγησε τι είναι η βιοοικονομία και ποιο το φάσμα της, εξηγώντας πόσο σημαντική είναι για την οικονομία του πλανήτη. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι οι παγκόσμιες εξαγωγές που σχετίζονται με τη βιοοικονομία ανέρχονται σε μισό τρις δολάρια.
Η βιοοικονομία αφορά σε υπολείμματα και υποπροϊόντα που θα μπορούσαν να επαναχρησιμοποιηθούν, με τον κ. Φάλλα να εξηγεί πως όλος ο κλάδος στηρίζεται σε ανανεώσιμους φυσικούς πόρους, ειδάλλως θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται πετρέλαιο, ορυκτά καύσιμα κ.α.
Πλέον τα πρώην απόβλητα μελετάται πως μπορούν να αξιοποιούνται για μια σειρά ενεργειών, όπως π.χ. η αξιοποίηση υπολειμμάτων καφέ για την κατασκευή αθλητικών ρούχων και μια σειρά χρήσεων που ανέδειξε η επιστήμη. Άλλες χρήσεις μπορεί να είναι η παραγωγή ενέργειας από υπολείμματα ξύλου, η χρήση εντόμων ως εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης, παραγωγή ελαστικών από φλοιό ρυζιού και πολλά ακόμη.
Σε ό,τι αφορά τα βιοπλαστικά και τα βιοχημικά, ο ίδιος εξήγησε πως και τα δύο είναι αποτελέσματα διύλισης από οργανικά υπολείμματα,. Τα πλαστικά σήμερα βγαίνουν από πετρέλαιο και τα εν λόγω δύο (βιοπλαστικά και τα βιοχημικά) έρχονται να τα υποκαταστήσουν.
Το CluBE δρα πολύ ενεργά στο κομμάτι της βιοοικονομίας, με τον ίδιο να τονίζει πως θα μπορούσε να παίξει έναν από τους πυλώνες ανάπτυξης της Δ. Μακεδονίας, ενέργειες που ξεκίνησαν χρόνια πριν στο ClUBE, θεωρώντας ότι η βιομάζα έχει αναξιοποίητο δυναμικό στην περιοχή, ενώ υπάρχουν και πολλά σχετικά αναπτυξιακά προγράμματα.
«Προσπαθούμε να φέρουμε την Ευρώπη στη Δ. Μακεδονία και να βάλουμε την περιοχή στο χάρτη της βιοοικονομίας», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά. Ερωτηθείς πως μπορεί να υπάρξει αντίκτυπος για τους δυτικομακεδόνες αλλάζοντας την καθημερινότητα των πολιτών, ο ίδιος απάντησε πως το CluBE συμμετέχει σε μια σειρά ευρωπαϊκών έργων, προσπαθώντας να εντάσσουν επιχειρήσεις από την περιοχή, με στόχο να αναπτύξουν είναι να αναπτύξουν κάποια συγκεκριμένη διαδικασία, διεργασία ή τεχνική.
Ακόμη, το CluBE συμμετέχει με άλλους φορείς στην προσπάθεια ανάπτυξης μιας εθνικής στρατηγικής για τη βιοοικονομία, κάτι που λείπει από τη χώρα. Μέσω του σχετικού forum και του εθνικού συμβουλίου προτείνονται δράσεις για τη βιοοικονομία, με τον φορέα του CluBE να πρωτοστατεί στην προσπάθεια.
Δίνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα για το πώς θα μπορούσαν να συμμετέχουν τοπικές επιχειρήσεις στην βιοοικονομία, ο ίδιος έφερε το παράδειγμα της Alpha Wood που συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα ολιστικής διαχείρισης περιθωριοποιημένου εδάφους. Δηλαδή, σε πρώην εδάφη ορυχείων φυτεύεται βιομάζα, την οποία θα πάρει η επιχείρηση για να παράξει τα προϊόντα της, σε μια διαδικασία που προάγει την ολιστική διαχείριση του εδάφους. Το εν λόγω πειραματικό έργο, χρηματοδοτείται από την ΕΕ, ώστε να φανεί αν το εν λόγω προϊόν μπορεί να διατεθεί στην αγορά.
Ερωτηθείς αν θα μπορούσε, πρακτικά, να δημιουργηθεί μια δομή που να διαχειρίζεται τη βιομάζα, ο ίδιος απάντησε πως σχεδιάζεται να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, παίρνοντας καλά παραδείγματα από χώρες του εξωτερικού όπου λ.χ. μια ευρύτερη περιοχή διαχειρίζεται από κοινού τους βιομαζικούς πόρους που προκύπτουν. Το Clube προσπαθεί, μάλιστα, να οργανώσει στη Δ. Μακεδονία ένα σχήμα ώστε να παράγονται προϊόντα, αντίστοιχο με το σύστημα περισυλλογής απορριμμάτων που ισχύει τώρα στη Δ. Μακεεδονίας, όπου και θα υπάρχουν περιφερειακά σημεία περισυλλογής βιοαποβλήτων.