Η παρέμβαση του βουλευτή Φλώρινας-ΝΔ κ. Γιάννη Αντωνιάδη στη συνεδρίαση της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής την Πέμπτη 29/3/2018. Μεταξύ άλλων, έθιξε προς τον παρόντα στη συνεδρίαση υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γ. Σταθάκη, ενεργειακά θέματα της περιοχής, το θέμα της μετεγκατάστασης των οικισμών, αγροτικά θέματα, καθώς και την κοροϊδία για τη Δυτ. Μακεδονία με το πρόγραμμα “Εξοικονομώ ΙΙ”.
Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο της παρέμβασης του βουλευτή, καθώς και η απάντηση του υπουργού κ. Γ. Σταθάκη:
29/3/2018 Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου
Γιάννης Αντωνιάδης για Φλώρινα, «εξοικονομώ ΙΙ», ενεργειακά, μετεγκατάσταση, αγρότες
Άκουσα με χαρά τον κ. Δημαρά και συμμερίζομαι το όραμά του, αλλά, εσείς κ. Δημαρά δεν συνειδητοποιήσατε, ότι τρεισήμισι χρονιά Κυβέρνηση, για όλα αυτά τα οποία λέτε, δεν κάνατε τίποτα, κάποια βήματα ούτε για το περιβάλλον, ούτε για την ενέργεια.
Ξεκινάω με το «εξοικονομώ». Στη Δυτική Μακεδονία που έχει πιο χαμηλές θερμοκρασίες από τις 300.000 ψυχές που ζουν εκεί, μόλις 400 εγκρίθηκαν στο πρόγραμμα και επειδή άκουσα από τον κ. Υπουργό, ότι αυτό έχει σχέση με το ΕΣΠΑ, προφανώς με το κατά κεφαλή εισόδημα και εμφανίζεται πολύ στις 3 πρώτες περιφέρειες τις πλούσιες, δικαιούμαστε και λιγότερα κονδύλια. Αυτό, κύριε Υπουργέ, γιατί δεν το αναπληρώνετε από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων; Μόνο 400 αιτήσεις για όλη τη δυτική Μακεδονία; Αγγίζει τα όρια της κοροϊδίας , σας μιλάω ειλικρινά. Είναι ελάχιστα, τουλάχιστον έχετε την ευκαιρία να το διορθώσετε.
Ο κόσμος είναι αγανακτισμένος, έχετε το χρόνο να το διορθώσετε. 25η Μαρτίου είχαμε 0 βαθμούς το βράδυ και 2 βαθμούς στο μεσημέρι και χιόνιζε κιόλας. Εάν δεν εφαρμοστεί εκεί το «εξοικονομώ», που θα εφαρμοστεί; Επειδή με προκάλεσε ο κ. Δημαράς, γιατί και ο κ. Φάμελλος σε μια έξαρσή του, έθεσε και το θέμα του περιβάλλοντος με τη δημοκρατία, για να δούμε κύριοι συνάδελφοι που θέτετε θέμα δημοκρατίας και περιβάλλοντος, η Κίνα και η Τουρκία που κατακλύζουν με όλα τα φθηνά εμπορεύματα την Ευρώπη, θα σας πω γιατί το αναφέρω, που το στηρίζει; Στη βλάβη του περιβάλλοντος και στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ας πάρουμε λοιπόν το περιβάλλον, για ποιο λόγο εμείς να υφιστάμεθα από την Ευρώπη τόσο αυστηρούς νόμους και πρόστιμα στο λιγνίτη, όταν εισάγουμε απεριόριστα όλα αυτά τα προϊόντα και άρα στηρίζουμε έμμεσα τη βλάβη και τη ρύπανση του περιβάλλοντος.
Όταν παίρνουμε τα προϊόντα της Κίνας και της Τουρκίας, όπου ανεξέλεγκτα ρυπαίνουν, αυτούς στηρίζουμε και των Ηνωμένων Πολιτειών που δεν θέλουν και αυτοί να είναι εκεί και είμαστε τόσο αυστηροί και πληρώνουμε αυτά τα πρόστιμα στο λιγνίτη στη Δυτική Μακεδονία και όλη η Δυτική Μακεδονία είναι άνεργη, αφού το 40% του Α.Ε.Π. σήμερα, από 30%, προέρχεται από την ηλεκτρική ενέργεια, ένας πλούτος, ο οποίος διαχέεται σε όλη την Ελλάδα και φαινόμαστε εμείς πλούσιοι και δεν κάνουμε τίποτα και είστε και τόσο ευαίσθητοι στο συγκεκριμένο θέμα και δεν κάνετε και τίποτα, να ζητήσετε κάποιες κυρώσεις και να το δεχθούμε και εμείς.
Και εν πάση περιπτώσει, ό,τι δεν μπορούμε, αφού υπάρχει ευρωπαϊκός νόμος και έχουμε συμφωνήσει και εμείς, καλύψτε το από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, από εθνικά κονδύλια. Υπάρχει κάποιο πρόγραμμα περιβαλλοντικών αποκαταστάσεων; Ο κ. Φάμμελος μιλούσε για το περιβάλλον. Έχετε έρθει καθόλου να δείτε -κύριε Φάμμελε, είστε τρία χρόνια εσείς και οι προκάτοχοι σας- τι βλάβες υπάρχουν στο περιβάλλον σε εκείνη την περιοχή; Δεν υπάρχει ταμείο σήμερα ούτε από τη Δ.Ε.Η.. Οι αποκαταστάσεις της Δ.Ε.Η. υπολογίζονται σε 4 με 5 δισ. και από ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται, οι τρύπες υπάρχουν καμία αποκατάσταση. Ποιος θα πληρώσει αυτές τις αποκαταστάσεις; Αύριο πτωχεύουν, φεύγουν. Πού είναι αυτές οι ευαισθησίες; Τρεισήμισι χρόνια δεν έχω δει να έχει γίνει κανένα βήμα. Συγκεκριμένες προτάσεις. Στην περιοχή μας οι αγρότες γιατί μέσα από τα προγράμματα των ΑΠΕ, αντί να πληρώνουν πετρέλαιο, δεν κάνουμε ένα πρόγραμμα για να ηλεκτροδοτούνται οι γεωτρήσεις τους, για να τους ελαφρύνουμε τους ανθρώπους, με όλα αυτά τα οποία περνάνε.
Για το θέμα των μετεγκαταστάσεων της Αχλάδας, των Αναργύρων, των Βαλτονέρων, τρία χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα. Ακόμα στα χαρτιά είμαστε. Οι άνθρωποι ακόμα περιμένουν. Τώρα γίνεται μια καταμέτρηση, τώρα θα υπογραφεί το προεδρικό διάταγμα, μετά θα υπογραφεί, τίποτα. Με τον ΑΗΣ Αμυνταίου, επιμένω και λέω στο μείγμα καυσίμου με το λιγνίτη να είναι στο 30% και επιβάλλεται να λειτουργήσει ο ΑΗΣ Αμυνταίου και επιτέλους πέστε το ξεκάθαρα. Είναι στα σχέδιά σας; Γιατί έρχεστε εδώ, κάνετε μια παρουσίαση, μιλάτε για νέο παραγωγικό μοντέλο. Εγώ δεν είδα μια εισήγηση, ένα χαρτί στο οποίο να φαίνονται οι σκέψεις και κάποια στοιχεία, τα οποία μας παρουσιάσατε. Πού είναι αυτό το καινούργιο παραγωγικό και καταναλωτικό μοντέλο, όταν δεν φέρνετε μια τέτοια εισήγηση; Αυτά γίνονταν πριν από 40 χρόνια. Να έχουμε ένα χαρτί μπροστά μας, να δούμε τι σκέφτεστε για την εθνική πολιτική.
Για να μη σας κουράζω, ανέφερα το θέμα του ΑΗΣ Αμυνταίου-Φιλώτα, τις μετεγκαταστάσεις Αναργύρων, Βαλτονέρων. Μια άλλη υποκρισία: Εμείς έχουμε τα φίλτρα, δίπλα ηFYROM στο Μοναστήρι, στα 17 χιλιόμετρα δεν έχει τίποτα, όλη η ρύπανση έρχεται σε εμάς και το ωραίο ξέρετε ποιο είναι; Ότι η Δ.Ε.Η. κάνει εισαγωγές αυτού του ρεύματος που είναι πιο φθηνό και δεν τηρεί κανέναν περιβαλλοντικό όρο και από την Αλβανία και από την Τουρκία και από την FYROM και κατά τα άλλα, εμείς πληρώνουμε πρόστιμο στο λιγνίτη. Αυτές είναι όλες υποκρισίες και δεν έχω δει τίποτα να έχει γίνει στα τρεισήμισι χρόνια.
Για να ολοκληρώσω -και κλείνω- είναι καλό όταν κάνουμε ένα σχεδιασμό, να κάνουμε και μια αποτίμηση. Συνειδητοποιήστε ότι είστε και τρεισήμισι χρόνια κυβέρνηση. Κάντε πρώτα την αποτίμηση, γιατί το παρελθόν είναι και ο καθρέφτης του μέλλοντος. Εν πάση περιπτώσει, επειδή είμαστε όμως σε στρατηγικό σχεδιασμό και στα λόγια είστε καλοί, τουλάχιστον σε αυτό το θέμα και από πολιτικής και από δημοκρατικής και από τεχνοκρατικής άποψης ας ελπίσουμε να καταρτίσετε ένα καλό στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης στην ενέργεια και στο περιβάλλον και εμείς είμαστε εδώ να το στηρίξουμε με όποιες προτάσεις έχουμε.
Ευχαριστώ πολύ.
ΧΑΡΑ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ (Προεδρεύουσα των Επιτροπών): Ο κ. Υπουργός έχει το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Στα λόγια μπορεί να είμαστε καλοί, αλλά παρακαλώ να διευκρινίσω γιατί νομίζω ότι οι αριθμοί πρέπει να είναι ακριβείς. Πόσους είπατε ότι έχουν μπει;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ: Τετρακόσιοι.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ: (Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Μάλιστα. 806 συν 904, είναι 1700…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ: 800 είναι ελάχιστοι.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ: (Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Με συγχωρείτε, να τελειώσω. 1700 έχουν εγκριθεί και 400 είναι στο σύστημα, 2100 είναι η Δυτική Μακεδονία.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ: Στις 300.000…