Την κοινότητα των Βαλτονέρων Αμυνταίου Φλώρινας επισκέφθηκε το πρωί της Τρίτης ο βουλευτής της ΝΔ Ν. Φλώρινας Γιάννης Αντωνιάδης, μετά και την πρόσφατη κατάρρευση αποθήκης στο χωριό, θέμα που ανέδειξε το e-ptolemeos.gr. Ο κ. Αντωνιάδης με αφορμή την επίσκεψη αυτή, μίλησε στον Αντώνη Πουγαρίδη για το τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα για την τύχη του χωριού, βάζοντας στο «κάδρο», πέραν του καυτού θέματος των αποζημιώσεων που όπως είπε θα καταβληθούν από το κράτος, αλλά και το σχέδιο τα Βαλτόνερα να γίνουν Πράσινο Χωριό, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης.
Ο κ. Αντωνιάδης, αρχικά, τόνισε πως επισκέφθηκε την κοινότητα που αντιμετωπίζει προβλήματα και ταλαιπωρεί τους κατοίκους εδώ και δεκαετίες, τα τελευταία 20 χρόνια. Ο ίδιος τόνισε πως με αφορμή την κατάρρευση της αποθήκης είδε και τα άλλα τα σπίτια που έχουν πληγεί, μίλησε και με το πρόεδρο με το γνωστό θέμα των Βαλτονέρων, λέγοντας, μάλιστα ότι προσπάθειες με τα αρμόδια υπουργεία να προωθηθεί το θέμα που «καίει» τους κατοίκους.
Σημείωσε, δε, πως το θέμα της μετεγκατάστασης είναι διαφορετικό από αυτό των αποζημιώσεων, με το τελευταίο να βρίσκεται, όπως τόνισε, πρώτο στην ατζέντα των διεκδικήσεών του, απέναντι στα υπουργεία.
Ο κ. Αντωνιάδης, μάλιστα, αναφέρθηκε στο θέμα του «Πράσινου Χωριού», κάτι που είχε συζητηθεί και με τον προηγούμενο υπουργό κ. Χατζηδάκη, πιστεύοντας πως Βαλτόνερα και Ακρινή θα είναι οι 2 πρώτες πράσινες κοινότητες: «Με τις Πράσινες Κοινότητες θα επενδυθούν πάρα πολλά χρήματα σε υποδομές και πράσινη ανάπτυξη», σημείωσε ο κ. Αντωνιάδης.
Τόνισε, όμως, ότι το πρώτο κεφάλαιο θα είναι οι αποζημιώσεις των κατοίκων και οι οποίες αφορούν σπίτια που είναι στο κόκκινο μετά από εξέταση των μηχανικών της Νομαρχίας και που σημαίνει ότι είναι για κατεδάφιση και χτίσιμο νέων. Αυτοί θα πάρουν την ολική αποζημίωση, τόνισε, ενώ αποζημίωση θα πάρουν και αυτά που είναι προς κατασκευή.Ειδικότερα για τα χρήματα για το Πράσινο χωριό, τόνισε, πως: «Από εκεί και πέρα αποζημιώσεις θα πάρουν και αυτοί που είχαν πομώνες ενώ και τα υπόλοιπα σπίτια θα πάρουν κάποιες αποζημιώσεις σαν επιδοτήσεις για να τα κάνουν πράσινα αλλά πρέπει να δούμε πως θα γίνει αυτή η αρχιτεκτονική και όχι μόνο μελέτη που θα προβλέπει τη μετατροπή του χωριού σε πράσινο. Εικάζω ότι θα γίνει μια τέτοια μελέτη που θα μετατραπεί το χωριό σε πράσινο, με φωτοβολταϊκά τα έσοδα των οποίων θα πηγαίνουν στους κατοίκους, με υποδομές, πεζοδρόμια νέους καυστήρες και οτιδήποτε που θα δείχνει ένα πράσινο χωριό».
Κληθείς να απαντήσει στις ανησυχίες των κατοίκων και ποιος παρακολουθεί το εν εξελίξει φαινόμενο, σήμερα, ο κ. Αντωνιάδης απάντησε πως αναμενόταν να ολοκληρωθεί μια τελευταία μελέτη που είχε αναθέσει ο Δήμος και η κοινότητα στην ΑΝΚΟ και στην ΑΝΦΛΩ και σήμερα με τα επιστημονικά τεκμήρια και πειστήρια, τόνισε πως θα γίνει μια σύσκεψη με το αρμόδιο Υπουργείο.
Μάλιστα είπε πως η άποψη των φορέων είναι πως 90% φταίει το ορυχείο αυτός ο τεράστιος κρατήρας που είναι σε απόσταση 3 χιλιομέτρων που έχει ανοίξει και έχει «βοηθήσει» στην καθίζηση των χωμάτων.
Κλείνοντας, τόνισε πως «σε πρώτο πλάνο έρχονται οι αποζημιώσεις των κατοίκων και σε 2ο το πράσινο χωριό. Οι αποζημιώσεις θα δοθούν από το κράτος όπως έγινε με τους Αναργύρους, ενώ για το πράσινο χωριό η χρηματοδότηση των υποδομών θα μπει στο Ταμείο της Δίκαιης Μετάβασης», τόνισε.