Αποδεκατισμένη εμφανίζεται η “Ανατροπή – Δημιουργία”, παράταξη του Θοδωρή Καρυπίδη, που μέχρι και το επόμενο καλοκαίρι θα διοικεί την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Δεκάδες είναι τα στελέχη (εκλεγμένα και μη) που έχουν αποχωρήσει, ενώ μια σειρά από λόγους έχει δημιουργήσει πολύ κακό κλίμα ανάμεσα στους εναπομείναντες, πολλοί εκ των οποίων είτε θα αδρανοποιηθούν είτε θα πάνε για “άλλες πολιτείες”.
Λόγοι όπως το “Κερνάμε Ελλάδα”, ο σφιχτός εναγκαλισμός με τον ΣΥΡΙΖΑ, η διαχείριση του Θέματος ΔΕΗ, η Συμφωνία των Πρεσπών, οι θέσεις των θεματικών αντιπεριφερειαρχών, αλλά και άλλα ζητήματα εσωστρέφειας, έχουν αποδεκατίσει το σχήμα, το οποίο ο Περιφερειάρχης πρέπει να ξαναφτιάξει από την αρχή, στην περίπτωση που επιθυμεί να είναι ξανά υποψήφιος. Το χειρότερο δε για αυτόν, είναι ότι ανάμεσα σε αυτούς που του κούνησαν το μαντήλι, είναι και βασικά από τα στελέχη τα οποία σχημάτισαν το ψηφοδέλτιο του 2014.
Παρακάτω, συγκεντρώσαμε και καταγράψαμε κάποια από τα ονόματα που έχουν αποχωρήσει επισήμως και όχι αθόρυβα από την παράταξη αλλά και την ευρύτερη ομάδα, υπάρχουν όμως αρκετοί ακόμα που έχουν αποστασιοποιηθεί χωρίς να έχουν κάνει κάποια δήλωση.
- Καμπουρίδης Σταύρος: Διετέλεσε Περιφερειακός Σύμβουλος της Πλειοψηφίας, και ανεξαρτητοποιήθηκε.
- Θεοδουλίδης Νεοκλής: Διετέλεσε Περιφερειακός Σύμβουλος της Πλειοψηφίας, και παραιτήθηκε (ήταν ο πρώτος).
- Παναγιωτίδου Ελισσάβετ: Διετέλεσε Περιφερειακός Σύμβουλος της Πλειοψηφίας και πρώην Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και ανεξαρτητοποιήθηκε.
- Κάτανας Χάρης: Διετέλεσε Περιφερειακός Σύμβουλος της Πλειοψηφίας. Παραιτήθηκε μετά τη βουλευτική του εκλογή. Με σαφή τρόπο έκανε γνωστή τη διαφοροποίηση του από τον συνδυασμό και με αρθρογραφία του καταφέρεται συχνά εναντίον του Περιφερειάρχη.
- Γιαννόπουλος Γρηγόρης: Διετέλεσε Περιφερειακός Σύμβουλος της Πλειοψηφίας και ανεξαρτητοποιήθηκε.
- Μπουρινάρης Σωκράτης: Διετέλεσε Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με την «Ανατροπή-Δημιουργία», από την οποία αποχώρησε.
- Τσιλίδου Ελισάβετ. Διετέλεσε Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος με την «Ανατροπή-Δημιουργία», από την οποία αποχώρησε.
- Ελευθεριάδης Ισαάκ: Διετέλεσε Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με την «Ανατροπή-Δημιουργία» (είναι δεύτερος επιλαχών), από την οποία αποχώρησε.
- Υποψήφιοι της «Ανατροπής» στην ΠΕ Καστοριάς Γ. Μαντζούρας, Σ. Μπουρινάρης, Θ. Περτέκογλου, Κ. Τριανταφύλλου και Ε. Τσιλίδου: είχαν στείλει αιχμηρότατη επιστολή στον Περιφερειάρχη κατακρίνοντας τον τρόπο λειτουργίας του συνδυασμού το 2015, και ζήτησαν παραιτήσεις.
- Αργυριάδης Παντελής: Συνιδρυτής της παράταξης, πρώην στενός συνεργάτης του Θ. Καρυπίδη και πρώην Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Διαφώνησε με τον Περιφερειάρχη και παραιτήθηκε.
- Παπαδόπουλος Θεόφιλος: Ο γνωστός δημοσιογράφος και στενός συνεργάτης του Θ. Καρυπίδη, ήταν ο πρώτος άνθρωπος που αποχώρησε από την παράταξη, λίγες μόλις μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.
Από εκεί και πέρα, συμβαίνει το εξής απίστευτο: Οι τέσσερις χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες Δυτικής Μακεδονίας, να είναι εν δυνάμει υποψήφιοι Δήμαρχοι. Ο Σωτήρης Αδαμόπουλος το δήλωσε στο ΔΙΚΤΥΟ1, ότι είναι δύσκολο η επόμενη εκλογή να τον βρει στην Περιφέρεια, ο Βαγγέλης Σημανδράκος ενδιαφέρεται για τον Δήμο Κοζάνης, για το Δήμο Εορδαίας φημολογείται έντονα εδώ και δύο χρόνια η υποψηφιότητα του Παναγιώτη Πλακεντά, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ξεκινήσει τις διεργασίες για τον Δήμο Φλώρινας ο Στέφανος Μπίρος. Είναι πιθανόν δηλαδή, κανένας εκ των τεσσάρων Αντιπεριφερειαρχών να μην είναι μαζί του.
Έπειτα, έχουν γραφτεί επίσης κατά καιρούς, τα ονόματα των Γιώργου Χριστοφορίδη και Παύλου Τσότσου για τους Δήμους Κοζάνης και Εορδαίας αντίστοιχα, χωρίς να έχουν διαψευσθεί. Έχει γραφτεί επίσης από το kozan.gr, ότι επρόκειτο να ανεξαρτητοποιηθεί ο Γιώργος Κωτσίδης, πρώην Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και φυσικά μέλος της παράταξης.
Από την άλλη μεριά, υπάρχουν και κάποια στελέχη του συνδυασμού που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία. Οι συγκεκριμένοι βρίσκονται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, καθώς το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης οδεύει προς την Εξουσία ενδεχομένως να τους πιέσει να σταματήσουν την συμπόρευση με τον Θ. Καρυπίδη. Ένας εξ αυτών, είναι ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Φώτης Κεχαγιάς. Ο κ. Κεχαγιάς παρ’ όλα αυτά, έχει πάρει ξεκάθαρη θέση, λέγοντας, πως δεν μπορεί να είναι ξανά υποψήφιος με τον Καρυπίδη, αν ο τελευταίος πάρει χρίσμα από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Εδώ να σημειώσουμε πως οι κύριοι Κεχαγιάς και Αδαμόπουλος, έδωσαν το «παρών» στη συγκέντρωση του Πισοδερίου, τη στιγμή που ο Περιφερειάρχης ήταν στους Ψαράδες, στη συγκέντρωση των Υπουργών Κοτζιά και Ντιμιτρόφ. Επίσης πρέπει να σημειώσουμε την υποχώρηση που αναγκάστηκε να κάνει ο Περιφερειάρχης στη συνεδρίαση του Π.Σ. κατά την έκδοση ψηφίσματος για το «Σκοπιανό», όπου άλλαξε στάση, καθώς δεν μπορούσε να ελέγξει το σώμα, και η πρόταση του κινδύνευε να μειοψηφήσει.
Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πως δεν είναι λίγες οι φορές που έχει εκφραστεί δυσαρέσκεια από τοπικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, για επιλεκτικές σχέσεις του Περιφερειάρχη με συγκεκριμένους Βουλευτές. Το γεγονός ότι δεν κρατάει ίσες αποστάσεις ο Θοδωρής Καρυπίδης, μπορεί ενδεχομένως να του στοιχίσει εσωκομματικά, και να μην μπορέσει να εξασφαλίσει την απαραίτητη συναίνεση για τις εκλογές του 2019. Όπως επίσης, κάποιοι εξ αυτών είναι πολύ ενοχλημένοι από τη χλιαρή στάση που κράτησε ο Περιφερειάρχης στη συμφωνία των Πρεσπών και τη χαρακτηρίζουν μεσοβέζικη(!).
Πάντως ανεξαρτήτως των εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται πως όλες οι παραπάνω απώλειες σε έμψυχο υλικό, αλλά και οι φημολογούμενες περαιτέρω απώλειες, έχουν δημιουργήσει ένα μεγάλο έλλειμμα στις αναφορές του συνδυασμού στην κοινωνία. Έλλειμμα που αν τελικά αποφασίσει ο Περιφερειάρχης να είναι ξανά υποψήφιος, θα κληθεί να αντιμετωπίσει με ιδιαίτερη δυσκολία, καθώς δεν υπάρχει ιδιαίτερη προθυμία να ξαναστηθεί από την αρχή ο συνδυασμός.