Αγωνία για τη λειτουργία του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου
Νέα αναβολή για τις 8 Ιανουαρίου 2019 πήρε η δίκη των τεσσάρων στελεχών της ΔΕΗ για το εξασθενές χρώμιο που εντοπίστηκε στο νερό ύδρευσης οικισμών της περιοχής του Ελλησπόντου, που επρόκειτο να εκδικαστεί χθες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κοζάνης. Η υπόθεση άργησε να εισαχθεί για συζήτηση στο ακροατήριο λόγω εξέτασης άλλων υποθέσεων από το εν λόγω δικαστήριο, ενώ και λόγω των πολλών μαρτύρων που προτάθηκαν για εξέταση κρίθηκε σκόπιμο να εκδικαστεί η υπόθεση σε μια μέρα – χωρίς διακοπή, οπότε αναβλήθηκε για τις 8 Ιανουαρίου.
Κατηγορούμενοι είναι τέσσερα στελέχη της ΔΕΗ που διετέλεσαν διευθυντές του ορυχείου Νοτίου Πεδίου της ΔΕΗ (Οδυσσέας Σούλης, Κώστας Θεοδωρίδης, Γιάννης Ιωακείμ και Στέργιος Παπατέρπος), τα οποία κατηγορούνται ότι κατά τη διαχείριση της τέφρας του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου δεν έλαβαν τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να προστατευτεί ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής με το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο.
Η παραπομπή των ανωτέρω στελεχών της ΔΕΗ στη δικαιοσύνη έγινε μετά από μήνυση κατά παντός υπευθύνου που κατέθεσαν το 2013 που εντοπίστηκε το πρόβλημα, οι τότε πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Αγίου Δημητρίου Θεοχάρης Πεχλιβανίδης και Ρυακίου Ελένη Σιαμίδου, οι οποίοι με τις μηνυτήριες αναφορές τους ζητούσαν να διερευνηθούν οι ευθύνες για τις αιτίες που βρέθηκε το εξασθενές χρώμιο στο νερό και γιατί δεν γινόταν σχετικές μετρήσεις.
Η παρουσία εξασθενούς χρωμίου στο νερό της εν λόγω περιοχής αποκαλύφθηκε το 2013 μετά από δειγματοληπτικούς ελέγχους και εργαστηριακές αναλύσεις του πόσιμου νερού που διενήργησε στην περιοχή η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) Κοζάνης. Την ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου στο νερό επιβεβαίωσε στη συνέχεια σχετική έρευνα που διεξήγαγε μελετητική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το συμπέρασμα της οποίας αναφέρει τα ακόλουθα: «η παρουσία Cr(VI) (εξασθενούς χρωμίου) στα υπόγεια νερά της περιοχής οφείλεται αφενός μεν στην έκπλυσή του από την τέφρα, αφετέρου στη γηγενή οξείδωση τόσο του Cr(III) (τρισθενούς χρωμίου) των υπερβασικών ορυκτών όσο και της τέφρας, με την βιολογική οξείδωση του αμμωνιακού αζώτου να λειτουργεί ήπια συνεργιστικά και στους δύο μηχανισμούς».
Η ΔΕΗ από την πλευρά της επικαλείται άλλη έρευνα που εκπόνησε το Μετσόβειο Πολυτεχνείο για λογαριασμός της, η οποία αθωώνει την τέφρα για την παρουσία εξασθενούς χρωμίου στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής και την αποδίδει στη φύση των πετρωμάτων του υπεδάφους της περιοχής, υποστηρίζει δηλαδή ότι είναι γεωγενούς προέλευσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα κρίσιμη δίκη για τη ΔΕΗ, καθώς σε περίπτωση καταδίκης των στελεχών της, η ΔΕΗ θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, του μεγαλύτερου ατμοηλεκτρικού σταθμού της στη χώρα. Στελέχη της τονίζουν ότι κανένα στέλεχος δεν θα δέχεται να εμπλακεί στη διαχείριση της τέφρας του σταθμού από τη στιγμή που θα απειλείται με παραπομπή στη δικαιοσύνη και βέβαιη καταδίκη.
Ανησυχία εκφράζουν όμως και εργοληπτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, οι οποίες σχολίασαν με ανακοίνωσή τους σχετική αναφορά του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θοδωρή Καρυπίδη στο έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο για τις μετεγκαταστάσεις στις 5-11-2018 και συνέστησαν υπεύθυνη αντιμετώπιση του θέματος από όλους. Ο Περιφερειάρχης στην εν λόγω συνεδρίαση, αναφέρθηκε σε «νέα δεδομένα για την περιοχή» σε περίπτωση καταδίκης της ΔΕΗ προκαλώντας μεγάλο προβληματισμό και ανησυχία σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με την λιγνιτική δραστηριότητα στην περιοχή.
Η ανακοίνωση των εργοληπτών
Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ και το διαδίκτυο την αναφορά του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας στο έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο την 05-11-2018.
Συγκεκριμένα απαντώντας σε παρέμβαση από παρευρισκόμενους στη συνεδρίαση, ανέφερε σαφώς ότι σε περίπτωση καταδίκης της ΔΕΗ Α.Ε σε επικείμενο δικαστήριο σταματάει η εξορυκτική δραστηριότητα και δημιουργούνται νέα δεδομένα για την περιοχή.
Αυτό είναι προφανές ότι έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία και σε εμάς τους ίδιους αλλά και στους εργαζόμενους μας. Με δεδομένο ότι μέσω ημών εκπροσωπείται ένας αριθμός 10-11 χιλιάδων εργαζομένων και των οικογενειών τους που πλήττονται άμεσα από μια παρόμοια καταστροφική εξέλιξη εκφράζουμε την αγωνία μας και τον έντονο προβληματισμό μας. Τέτοια σοβαρά θέματα που απειλούν τη μεγαλύτερη οικονομική δραστηριότητα της περιοχής και από τις μεγαλύτερες της χώρας απαιτούν τουλάχιστον υπεύθυνη αντιμετώπιση από όλους.