Το νέο πλαίσιο εισάγει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, προβλέπει αυστηρές κυρώσεις για καθυστερήσεις, αλλά προσφέρει και κίνητρα για όσους είναι συνεπείς.
Από το 2025, όλες οι φορολογικές δηλώσεις θα υποβάλλονται από τις 15 Μαρτίου έως τις 15 Ιουλίου. Αν αυτή η ημερομηνία συμπέσει με Σαββατοκύριακο ή αργία, η προθεσμία θα μεταφέρεται στην επόμενη εργάσιμη ημέρα. Για παράδειγμα, αν η 15η Ιουλίου είναι Κυριακή, η τελευταία ημέρα υποβολής θα είναι η Δευτέρα 16 Ιουλίου.
Η υποβολή κοινών δηλώσεων από τους συζύγους παραμένει υποχρεωτική, εκτός αν υπάρχει δήλωση πρόθεσης για χωριστές δηλώσεις έως το τέλος Φεβρουαρίου. Για παράδειγμα, ένα ζευγάρι που έχει υποβάλει κοινή δήλωση μέχρι τώρα και επιθυμεί να κάνει χωριστές δηλώσεις από το 2025, θα πρέπει να το δηλώσει στην ΑΑΔΕ μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Από την άλλη πλευρά, όσοι έχουν ήδη επιλέξει χωριστές δηλώσεις φέτος και θέλουν να συνεχίσουν με τον ίδιο τρόπο, δεν χρειάζεται να κάνουν κάτι.
Η πληρωμή του φόρου θα γίνεται σε οκτώ μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση θα καταβάλλεται στο τέλος Ιουλίου και οι επόμενες επτά μέχρι το τέλος κάθε επόμενου μήνα. Για παράδειγμα, αν ένας φορολογούμενος λάβει εκκαθαριστικό με συνολικό φόρο 800 ευρώ, θα μπορεί να τον εξοφλήσει με δόσεις των 100 ευρώ από τον Ιούλιο μέχρι τον Φεβρουάριο. Αν ο φόρος καθοριστεί μετά την καταληκτική ημερομηνία, η πρώτη δόση θα καταβάλλεται τον μήνα μετά την έκδοση του εκκαθαριστικού.
Οι συνεπείς φορολογούμενοι θα επωφελούνται από εκπτώσεις αν εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο τους, ανάλογα με την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης. Για παράδειγμα, αν κάποιος υποβάλει δήλωση μέχρι τις 30 Απριλίου και πληρώσει όλο το ποσό έως το τέλος Ιουλίου, θα λάβει έκπτωση 4%. Αν η δήλωση γίνει μέχρι τις 15 Ιουνίου, η έκπτωση μειώνεται σε 3%, ενώ για δηλώσεις που υποβάλλονται μέχρι τις 15 Ιουλίου, η έκπτωση θα είναι 2%.
Για όσους καθυστερήσουν να υποβάλουν τη δήλωσή τους, τα πράγματα γίνονται πιο αυστηρά. Σε περίπτωση μη έγκαιρης υποβολής, η εφορία θα μπορεί να εκτιμήσει τον φόρο βάσει στοιχείων που έχει στη διάθεσή της, όπως το εισόδημα προηγούμενων ετών ή το κόστος διαβίωσης. Για παράδειγμα, αν ένας επαγγελματίας καθυστερήσει να υποβάλει δήλωση και δεν δώσει διευκρινίσεις, η φορολογική διοίκηση θα μπορεί να υπολογίσει τον φόρο του βάσει των στοιχείων για το επάγγελμα και το εισόδημά του.
Τέλος, σημαντική αλλαγή αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς τα έσοδα και τα έξοδα στο έντυπο Ε3 θα είναι πλέον προσυμπληρωμένα με βάση τα στοιχεία που έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Ένας επαγγελματίας, για παράδειγμα, που έχει υποχρέωση να συμπληρώσει τα έξοδά του στο Ε3, θα βρει αυτά τα στοιχεία ήδη προσυμπληρωμένα και δεν θα μπορεί να τα τροποποιήσει.
πηγή: dnews.gr