Άνοιξε το σύστημα για να υποβληθούν ηλεκτρονικά στο taxisnet (έως τις 30 Ιουνίου) οι δηλώσεις φόρου εισοδήματος 2018. Η σημαντικότερη αλλαγή στις φετινές δηλώσεις σχετίζεται με τα εκκαθαριστικά σημειώματα. Είτε τα ζευγάρια υποβάλουν χωριστές δηλώσεις είτε μαζί θα λάβουν ξεχωριστό εκκαθαριστικό σημείωμα, ο καθένας για τα εισοδήματα που δήλωσε. Εκδίδεται ξεχωριστή πράξη προσδιορισμού φόρου για τους δύο φορολογούμενους και τυχόν επιστροφή του ενός δεν θα συμψηφίζεται με τυχόν οφειλή του αλλού. Ως εκ τούτου πρέπει ο καθένας να έχει τους δικούς του κωδικούς πρόσβασης, αφού το χρεωστικό ποσό της συζύγου δεν θα υπάρχει δυνατότητα να ελέγχεται από τους κωδικούς του συζύγου.
- Για τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε εταιρεία με απλογραφικά βιβλία, η προθεσμία παρατείνεται έως τις 15 Ιουλίου.
- Έως τις 31 Δεκεμβρίουμπορούν να υποβάλλουν δήλωση όσοι φορολογούμενοι έχουν αιτηθεί τη μεταφορά της φορολογικής τους κατοικίας.
- Επίσης έως τις 31 Δεκεμβρίουμπορούν να υποβάλλουν τη φορολογική δήλωση χειρόγραφα στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. οι κληρονόμοι των φυσικών προσώπων που απεβίωσαν το 2018.
- Η εξόφληση γίνεται σε 3 ισόποσες δόσεις,ανά δίμηνο, με προθεσμίες πληρωμής το τέλος Ιουλίου, τέλος Σεπτεμβρίου και τέλος Νοεμβρίου για τα φυσικά πρόσωπα. Τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα με απλογραφικά βιβλία, θα πληρώσουν την εκκαθάριση σε δύο δόσεις (τέλος Σεπτεμβρίου και τέλος Νοεμβρίου), ενώ αυτά που θα υποβάλλουν νόμιμα τις δηλώσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου, θα πληρώσουν την εκκαθάριση σε μία δόση που θα είναι τον Ιανουάριο του 2020.
- Με ηλεκτρονικές συναλλαγές το αφορολόγητο. Για να διατηρηθεί η μείωση, ο φορολογούμενος απαιτείται να πραγματοποιήσει δαπάνες απόκτησης αγαθών και λήψης υπηρεσιών στην ημεδαπή ή σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ε.Ο.Χ., οι οποίες να έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, δηλαδή κάρτες και μέσα πληρωμής με κάρτες, πληρωμή μέσω λογαριασμού πληρωμών Παροχών Υπηρεσιών Πληρωμών του ν. 3862/2010 (μεταφορά πίστωσης, εντολές άμεσης χρέωσης, πάγιες εντολές)], και διενεργούνται μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking), ηλεκτρονικού πορτοφολιού (e-wallet) κ.λπ., το ελάχιστο ποσό των οποίων προσδιορίζεται ως ποσοστό του φορολογητέου εισοδήματος του, σύμφωνα με την ακόλουθη κλίμακα
Σε γενικές γραμμές, οι αλλαγές που επήλθαν στο Έντυπο Ε1 επηρεάζουν μικρή μερίδα φορολογούμενων. Διαπιστώνεται πάντως ότι με το πέρας των χρόνων, τα φορολογικά έντυπα γίνονται πιο πολύπλοκα ώστε να απεικονίζουν με λεπτομέρεια την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων άρα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην συμπλήρωσή τους