Με την πρώτη από τις 9 συνολικά ταινίες, στις οποίες εμφανίστηκε το θρυλικό κινηματογραφικό ζευγάρι Κάθριν Χέπμπορν – Σπένσερ Τρέισι, συνεχίζει τις κινηματογραφικές του προβολές ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης, αυτή τη Δευτέρα 26-2-2018, στις 10:00 μ.μ., στην επάνω αίθουσα του κινηματοθέατρου «Ολύμπιον». «Η γυναίκα της χρονιάς» (Woman of the Year – 1942), η φημισμένη αισθηματική κωμωδία σε σκηνοθεσία του βετεράνου Τζορτζ Στίβενς, όπου κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της πλέχτηκε το για χρόνια κρυφό ρομάντζο των δύο μεγάλων ηθοποιών, που θα διαρκέσει 25 ολόκληρα χρόνια! Το καστ απαρτίζουν επίσης οι Φέι Μπέιντερ, Ρέτζιναλντ Όουεν, Μάινορ Γουότσον, Γουίλιαμ Μπέντιξ.
Μια μεγάλη διαμάχη θα ξεσπάσει μεταξύ της δυναμικής φεμινίστριας δημοσιογράφου Τες Χάρντινγκ και του αθλητικογράφου Σαμ Κρεγκ, όταν η πρώτη θα κάνει υποτιμητικές δηλώσεις για το άθλημα του μπέιζμπολ εν καιρώ πολέμου για τους Αμερικανούς. Ο διευθυντής της εφημερίδας που εργάζονται όμως θα προσπαθήσει να τους συμφιλιώσει με το να γνωρίσει τον έναν στον άλλο. Η κατά πρόσωπο γνωριμία τους θα είναι σημαδιακή και για τους δύο, αφού θα ερωτευθούν κεραυνοβόλα και θα παντρευτούν. Η συνύπαρξή τους ωστόσο δεν θα είναι και τόσο εύκολη, αφού σύντομα η Τες ανακηρύσσεται «Γυναίκα της χρονιάς» και αρχίζει να παραμελεί όλο και περισσότερο τα συζυγικά της καθήκοντα.
Ονομαστή αισθηματική κωμωδία της δεκαετίας του 40, μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες της Metro Goldwyn Mayer, σκηνοθετημένη από τον κορυφαίο Τζορτζ Στίβενς (Ο γίγας-1956, Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ-1959), που αποτελεί την πρώτη κινηματογραφική συνύπαρξη του θρυλικού ζευγαριού Κάθριν Χέπμπορν – Σπένσερ Τρέισι, που ερωτεύτηκαν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων και έμειναν ζευγάρι για τα επόμενα 25 χρόνια, μέχρι το θάνατο του Τρέισι το 1967. Δεν παντρεύτηκαν ποτέ, καθώς ο Τρέισι ήταν ήδη παντρεμένος και ως καθολικός δεν ήθελε να πάρει διαζύγιο από τη γυναίκα του. Παρ’ όλα αυτά η Χέπμπορν σεβάστηκε σε όλη της τη ζωή τη γυναίκα του Τρέισι, και το ζευγάρι κράτησε τη σχέση του κρυφή από το Χόλιγουντ. Στο σενάριο της ταινίας συμμετείχε και η Χέμπορν, η οποία το πρότεινε στον παραγωγό Τζόζεφ Μανκίεβιτς, ζητώντας 250.000 δολάρια και τον όρο να επιλέξει τον συμπρωταγωνιστή της. Θρυλικός ο διάλογος της ηθοποιού με τον παραγωγό όταν της παρουσίασε τον Τρέισι όπου εκείνη απόρησε «Κύριε Τρέισι φοβάμαι ότι είμαι λίγο ψηλή για σας…» και η προφητική απάντηση του Μάνκιεβιτς «Μη φοβάσαι Κέιτ, είμαι σίγουρος ότι θα σε φέρει στα μέτρα του!». Η ταινία, πέρα από την αισθηματική της πλοκή διαθέτει και τον σχετικό κοινωνικό προβληματισμό, όπως η ατάκα της Χέμπορν «Ο Χίτλερ δε μπορεί να νικήσει» με την ατάκα του Τρέισι «Οι Γιάνκηδες δε γίνεται να χάσουν». Αξίζει να σημειωθεί ότι η Χέμπορν στην ταινία μιλάει συνολικά έξι γλώσσες και μία από αυτές είναι και η ελληνική. Συγκινητική η σκηνή όπου η ηθοποιός μιλάει στο νεαρό ελληνόπουλο, σχετικά με την υιοθεσία του, την περίοδο της τραγικής οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας όπου δίνονταν τα παιδιά των Ελλήνων μεταναστών, λόγω πολέμου, για υιοθεσία.
Τεράστια εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία της εποχής, με ένα μπάτζετ 1.000.000 δολαρίων απέφερε 2.700.000, προτάθηκε για δύο όσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου και σεναρίου, κερδίζοντας το δεύτερο, ενώ το 2010 επιλέχθηκε από τη Βιβλιοθήκη του Αμερικάνικου Κογκρέσου ως τμήμα του Εθνικού Μητρώου Κινηματογράφου ως πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική.
Αυτή τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 10:00 το βράδυ στην επάνω αίθουσα του Κιν/φου «ΟΛΥΜΠΙΟΝ»
Γενική είσοδος 3 ευρώ.