Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επενδυτών Φωτοβολταϊκών Δυτικής Μακεδονίας Φώτη Ζυγούρη.
Οι μικροί παραγωγοί που προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους, ανταγωνιστικά με τις μεγάλες επενδύσεις, καθώς ο ηλεκτρικός χώρος είναι συγκεκριμένος. Ερωτηθείς σχετικά για την πρόσφατη γραπτή παρέμβασή του στην οποία τονίζει πως «πετάνε στον κάλαθο των αχρήστων τις αιτήσεις των μικρών επενδυτών φωτοβολταϊκών» , απάντησε πως αυτό γίνεται μάλλον γιατί δεν βολεύει τους πάντες.
«Είχαμε εμπιστευθεί αρκετά τους τοπικούς παράγοντες στο νομοθετικό κομμάτι που λειτούργησε το περασμένο διάστημα, με την τελευταία Υπουργική Απόφαση, να φαίνεται ότι δίδεται ένα μέρος του ηλεκτρικού χώρου στους μικρούς χώρους στους μικρούς επενδυτές αλλά κατά τα άλλα να μην γίνεται τίποτα. Είτε γιατί δεσμεύεται συνεχώς χώρος για τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, που έχει κάνει συμπράξεις με μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες άρα δεν είναι αμιγώς δημόσια επιχείρηση», τόνισε.
Εκτός από αυτούς που έχουν καταθέσει αιτήσεις στον ΑΔΜΗΕ, υπάρχουν και αυτοί που έχουν καταθέσεις αιτήσεις στον ΔΕΔΔΗΕ, λέγοντας ότι υπάρχει πρόβλημα και στο δίκτυο της μέσης τάσης, αλλά οι σταθμοί θα μελετηθούν, οπότε αναμένεται το επόμενο διάστημα έγκριση κάποιων παλιών αιτήσεων.
Ο κ. Ζυγούρης επανέλαβε την προεκλογική δέσμευση της κ. Σδούκου (ΥΠΕΝ) πως θα ανανέωνε τξη δυνατότητα υπογραφής συμβάσεων του ΔΑΠΕ, τονίζοντας πως από εδώ και πέρα θα είναι αιχμηροί στις ανακοινώσεις τους για το λόγο αυτό.
Για τους μικρούς παραγωγούς, πλέον αναμένουν τον ανασχεδιασμό του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ και τον ερχομό της αποθήκευσης ενέργειας, που όπως τονίζει ο κ. Ζυγούρης αλλάζει τα πάντα στον ερχομό της αποθήκευσης ενέργειας. «Αν μπει η αποθήκευση θα μιλάμε για εντελώς διαφορετικό δίκτυο και οι προτάσεις του συνδέσμου είναι να συμμετέχουν και οι μικροί στην αποθήκευση», προσέθεσε, λέγοντας ότι στον σύλλογο είναι περί τους 200 εγγεγραμμένους αλλά οι ενεργοί παραγωγοί αυτού του μεγέθους είναι κοντά στα 800 με 1000.
Αντιπαρέβαλε τα παραδείγματα χωρών της Βόρειας Ευρώπης που τα έργα ΑΠΕ δόθηκαν στο 80% σε μικρούς επενδυτές των τοπικών κοινωνιών και ακολούθησαν οι μεγάλες επενδύσεις, ενώ στην Ελλάδα γίνεται το αντίθετο, προωθώντας τους μεγάλους επενδυτές.
«Θα έπρεπε να δοθούν οι άδειες με βάση έναν άλλο επιμερισμό μιας και το δίκτυο είναι κορεσμένο. Θα έπρεπε να γίνει παράλληλα η αποθήκευση, ενώ δεν έχει θεσμοθετηθεί νομικό πλαίσιο για την αποθήκευση για τους μικρούς επενδυτές», σημείωσε ακόμη.
Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη αναβάθμισης του προγράμματος υποσταθμών του ΔΕΔΔΗΕ, το οποίο τρέχει όμως σήμερα με ρυθμούς «χελώνας», ενώ προσέθεσε πως εφόσον τίθεται θέμα ζήτησης και πλεονάζοντας ενέργειας τις ώρες που παράγουν πολύ τα Φ/Β, θα μπορούσε να δοθεί το χαμηλό τιμολόγιο εκείνη την ώρα, που το κόστος του ρεύματος είναι στο μηδέν.
Τόνισε, επίσης, ότι είναι αδικημένοι οι μικροί παραγωγοί καθώς δεν μπορούν να κάνουν έργα μικρών υποσταθμών και η μόνη λύση ήταν να ομαδοποιηθούν έργα.
Τέλος, μιλώντας για τις ενεργειακές κοινότητες, ανέφερε πως θα έπρεπε να έχουν προτεραιοποιηθεί για να μπουν στις κατηγορίες Γ2 και Γ4, τουλάχιστον οι οποίες, λέγοντας πως ενώ το υπουργείο το είχε υποσχεθεί δεν έκανε τίποτα τελικά. «Σήμερα είναι στις καλένδες», προσέθεσε, λέγοντας πως ο σύλλογος δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια, κάνοντας και επαφές με βουλευτές, ενώ θα ζητήσουν ακρόαση από την περιφερειακή αρχή αλλά και από το Υπουργείο και το Μαξίμου.
Με βάση το νόμο, λόγω των καθυστερήσεων στην εξέταση των αιτήσεων, οι μικροί επενδυτές θα χάσουν τις χρονικές προθεσμίες, με τον σύνδεσμο να αναμένει να δει τις προθέσεις του υπουργείου σχετικά. «Μας αντιμετωπίζουν σαν τους φτωχούς συγγενείς που ήρθαν για επαιτεία. Τους εξηγήσαμε ότι είμαστε εντελώς διαφορετική περίπτωση και θα έπρεπε να το δουν με διαφορετικό πνεύμα», κατέληξε λέγοντας ότι θα τους βρουν απέναντί τους.