Πολύ χαμηλά ποσοστά, σε σημείο σχεδόν εξαφάνισης, πήραν στις ευρωεκλογές τα μικρότερα κόμματα, που είχαν όμως σημαντική παρουσία στην Βουλή στην προηγούμενη σύνοδο, όπως το Ποτάμι, η Ενωση Κεντρώων, ακόμα και ο πρώην κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος, με τους Ανεξάρτητους Ελληνες.
Τα ποσοστά είναι τόσο χαμηλά που τίθεται ευθέως το ερώτημα αν τα κόμματα αυτά θα συνεχίσουν να υπάρχουν μετά τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου, ενώ στα τάρταρα βρέθηκαν και νέα κόμματα που έτυχαν ιδιαίτερης προβολής από τα κρατικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όπως οι Ριζοσπάστες του πρώην υπουργού Σάββα Τσιτουρίδη.
Να σημειωθεί ότι χαμηλότερες επιδόσεις σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές εμφανίζουν και μεγαλύτερα κόμματα όπως το ΚΙΝΑΛ που πέφτει από το 8,02% στο 7,58% αλλά και το ΚΚΕ που πέφτει από το 6,11% στο 5,50%. Ακόμη και η Χρυσή Αυγή χάνει σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2014 ένα ποσοστό της τάξης του 5%.
Εξαφανίζονται το Ποτάμι, η Ενωση Κεντρώων και οι ΑΝΕΛ
Το Ποτάμι που ξεκίνησε την παρουσία του στην εθνική πολιτική ζωή με πολύ μεγάλες προσδοκίες, φαίνεται οτι πληρώνει το τίμημα του ασαφούς πολιτικού στίγματος που εξέπεμψε ο Σταύρος Θεοδωράκης αλλά και της ψήφου υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, που έδωσε ανάσα ζωής στην κυβέρνηση Τσίπρα. Αν και στις προηγούμενες ευρωεκλογές οι επιδόσεις του κόμματος ήταν αρκετά ικανοποιητικές, στις ευρωεκλογές του 2019 το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη λαμβάνει μέχρι στιγμής μόνο το 1,58% των ψήφων, το οποίο μεταφράζεται σε μόλις 70.000 ψηφοφόρους, αν και ακόμα δεν έχει ενσωματωθεί πάνω απο το 20% των εκλογικών τμημάτων. Στις προηγούμενες ευρωεκλογές το Ποτάμι είχε πάρει 6,61% και 377.662 ψήφους.
Πολύ χαμηλή πτήση πραγματοποιεί και η Ενωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη. Το κόμμα λαμβάνει μόλις το 1,46% των ψήφων και φυσικά δεν εκλέγει κανέναν ευρωβουλευτή. Μέχρι στιγμής την Ενωση Κεντρώων φαίνεται να έχουν ψηφίσει μόλις 64.935 ψηφοφόροι, αν και επισημαίνεται οτι δεν έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση όλων των ψηφοδελτίων.
Ο Ψινάκης ξεπέρασε τον Πάνο Καμμένο
Ακόμα χαμηλότερες επιδόσεις πραγματοποιούν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες του Πάνου Καμμένου. Αν και μέχρι πρόσφατα κυβερνητικός εταίρος της κυβέρνησης Τσίπρα, ο πρώην υπουργός Αμυνας λαμβάνει μόλις το 0,80% των ψήφων, το οποίο μεταφράζεται σε μόλις 35.476 ψηφοφόρους. Η διαφορά με τις ευρωεκλογές του 2014 είναι εντυπωσιακή. Στις προηγούμενες ευρωεκλογές το κόμμα του Πάνου Καμμένου είχε λάβει 3,46% και 197.337 ψήφους και είχε εκλέξει ευρωβουλευτή τον Νότη Μαριά. Είναι χαρακτηριστικό οτι ο Πάνος Καμμένος, που και αυτός πληρώνει την καθυστερημένη αποχώρηση από την κυβέρνηση, που επέτρεψε στον Αλέξη Τσίπρα να ολοκληρώσει την Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και την διάλυση του κόμματός του από τον κ. Τσίπρα, παίρνει στις ευρωεκλογές ποσοστό μικρότερο ποσοστό ακόμα και από το κόμμα του Ηλία Ψινάκη, που λαμβάνει στις ευρωεκλογές ποσοστό 0,92%.
Λαφαζάνης: Οδυνηρή ήττα, ανέλαβε την ευθύνη
Πολύ χαμηλό ποσοστό έλαβε στις ευρωεκλογές και η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, παρά το γεγονός ότι άλλα κόμματα, αντιμνημονιακής κατεύθυνσης έκαναν την έκπληξη, όπως η ΜΕΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη. Η Λαϊκή Ενότητα έλαβε στις ευρωεκλογές μόλις 0,57%, σε αντίθεση με τον Γιάνη Βαρουφάκη που έλαβε 3,04% και θα εκλέξει πιθανότατα και ευρωβουλευτή την Σοφία Σακοράφα. Καλύτερες επιδόσεις κάνει και η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που λαμβάνει 1,62% και μέχρι στιγμής 72.863 ψήφους.
Ο Δημοσθένης Βεργής περνάει την Κατερίνα Παπακώστα
Δεν βρίσκονται σχεδόν στις κάλπες, με πολύ χαμηλά ποσοστά και μερικές χιλιάδες μόλις ψήφους, κόμματα που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στις ευρωεκλογές, όπως το ΝΕΟ της Κατερίνας Παπακώστα η οι Ελληνες Ριζοσπάστες του Σάββα Τσιτουρίδη. Παρά την μιντιακή υποστήριξη από την δημόσια τηλεόραση, που έβγαλε έκτακτο για την δήλωση συμμετοχής στις εκλογές του κ. Τσιτουρίδη, οι Ελληνες Ριζοσπάστες έλαβαν στις ευρωεκλογές μόλις το 0,155, ενώ το ΝΕΟ της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Κατερίνας Παπακώστα έλαβε μόλις το 0,20%, όσο δηλαδή και το κόμμα του Δημοσθένη Βεργή… Πολύ χαμηλές επιδόσεις ( 0,40%) έχει και το κόμμα Ορθια Ελλάδα του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Μητρόπουλου, με το οποίο πολιτεύθηκε και ο Γιώργος Ρωμανιάς.
Πηγή: iefimerida.gr