-
Πλακεντάς: Αναπάντητα ερωτήματα από την Κυβέρνηση
-
Καραλευθέρης: Συζητάμε με κλειστές τις μονάδες για το αν θα κλείσουν το 2028
Ευρεία σύσκεψη για τις εξελίξεις στη ΔΕΗ με φόντο τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για τα ενεργειακά, έγινε σήμερα Δευτέρα στο δημαρχείο Εορδαίας, με πρωτοβουλία του δημάρχου Παναγιώτη Πλακεντά, παρουσία εκπροσώπων των εργαζομένων στη ΔΕΗ. Παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης και Αντώνης Καρράς, ο Παντελής Καραλευθέρης Μέλος Δ.Σ. ΔΕΗ, και μέλη των Διοικήσεων πλήθους πρωτοβάθμιων σωματείων των εργαζομένων στην Επιχείρηση.
Η συνάντηση έγινε μια ημέρα πριν την αναχώρηση του δημάρχου για την Αθήνα, όπου και θα έχει συναντήσεις με τον Υπουργό Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, αλλά και τον πρόεδρο της ΔΕΗ Γιώργο Στάση, όπου και θα τεθούν επί τάπητος όλα τα θέματα. Επίσης, η συνάντηση έγινε στη σκιά της απόφασης της ομοσπονδίας για έναρξη 48ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών, για τα εργασιακά, με την αλλαγή των συμβάσεων των εργαζομένων και την άρση της νομικότητας, αλλά και άλλα ζητήματα.
Η κύρια αγωνία του Παναγιώτη Πλακεντά αλλά και όλων των εμπλεκομένων, η οποία τους κινητοποίησε είναι τα της σύσκεψης είναι η προς το παρόν απουσία σχεδίου από την πλευρά της Κυβέρνησης για το τι θα γίνει στη ΔΕΗ, καθώς το μόνο δεδομένο που υπάρχει στο τραπέζι είναι η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Στα πλαίσια λοιπόν της συνεχούς συνεργασίας συνδικάτων και αυτοδιοίκησης, συγκλήθηκε η εν λόγω σύσκεψη ώστε να γίνει σαφής η θέση των συνδικάτων, και μετά από διεργασίες να διαμορφωθεί το επόμενο διάστημα και η θέση του Δήμου Εορδαίας. Στα πλαίσια αυτά, ο Δήμαρχος Εορδαίας ανακοίνωσε τη βούληση του να πραγματοποιήσει το επόμενο διάστημα ένα συνέδριο στο οποίο θα κληθούν και ειδικοί επιστήμονες να καταθέσουν τις απόψεις τους τεχνική και αναπτυξιακή τεκμηρίωση.
Ο Αντώνης Καρράς, Γραμματέας της ΓΕΝΟΠ, μίλησε για «βίαιη μετάβαση» της ΔΕΗ στα νέα δεδομένα, θέτοντας το θέμα σαν ένα παράλληλο ζήτημα με την βίαιη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας. Ο κ. Καρράς έθεσε τρεις διαρκείς στόχους για τη συνέχεια: «Στόχος πρώτος, η εθνική επάρκεια στο σύστημα. Το έχουμε καταφέρει. Θα το καταφέρουμε στο μέλλον; Καταφέραμε να έχουμε εθνική επάρκεια αλλά με πολλές εισαγωγές και πολλά κέρδη σε ιδιώτες. Το δεύτερο, είναι μια φθηνή κιλοβατώρα, με πρώτη κατεύθυνση την ανάπτυξη της χώρας αλλά και με κοινωνικό αντίκρισμα (φθηνό οικιακό ρεύμα). Και ο τρίτος στόχος, είναι η ανάπτυξη της επιχείρησης». Ο κ. Καρράς επισήμανε προβληματίζοντας το κοινό, πως «αυτή τη στιγμή ο ΑΔΜΗΕ θα πάει προς την κατεύθυνση δημιουργίας μονάδων αποθήκευσης ρεύματος. Θα πρέπει να δούμε αν πρέπει να έχουμε την επόμενη ημέρα μονάδες βάσης και πως».
Μια ευρύτερη συζήτηση για το μέγεθος της μεταβολής που έρχεται, τα λάθη και τις παραλείψεις της Επιχείρησης, αλλά και το σχεδιασμό μετώπου απέναντι στο φυσικό αέριο την επόμενη μέρα, άνοιξε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ της Επιχείρησης, Παντελής Καραλευθέρης: «Τίποτα δεν μπορεί για την περιοχή μας να αντικαταστήσει στην περιοχή μας, από την Κοζάνη μέχρι τη Φλώρινα, τη σταθερή επενδυτική παρουσία που έχει διαμορφωθεί από το λιγνίτη σε όγκο και ένταση οικονομίας. Όσο ευφάνταστη και να είναι μια αυτοδιοικητική αρχή και όσο και να θέλει να ξεζουμίσει την κρατικό κορβανά, να κάνει κάτι και να ξεπεράσει τα μεγέθη που είχαμε μέχρι τώρα. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι μιλάμε για ανόμοια πράγματα, όταν φεύγουμε από το λιγνίτη και πάμε σε οτιδήποτε άλλο. Είναι σα να κλείνει μια πολεθνική και εμείς να φτιάχνουμε περίπτερο. Πρέπει να έχουμε έναν στόχο, την υπεράσπιση της παρουσίας του λιγνίτη στην περιοχή», σημείωσε ο κ. Καραλευθέρης. Συμπλήρωσε δε, φωτογραφίζοντας άλλα πρόσωπα που βρίσκονται στο προσκήνιο επιδιώκοντας να έχουν πολλαπλούς ρόλους πως: «Αν θέλουμε να εξυπηρετούμε και άλλους στόχους, θα χάσουμε τη μπάλα. Δεν μπορεί να είμαστε ταυτόχρονα και συνδικαλιστές και πολιτικοί, και αυτοδιοικητικοί και υπερασπιστές διαφόρων απόψεων και συμφερόντων».
Για τη δήλωση του Πρωθυπουργού ο κ. Καραλευθέρης τοποθετήθηκε ως εξής: «Προσπάθησα να ερμηνεύσω τι σημαίνει ότι κλείνουμε το ’28. Προσπαθώντας να δούμε τι σημαίνει καταλήγω σε συμπεράσματα. Όταν λέγεται αυτό στον ΟΗΕ, στη σύνοδο για το περιβάλλον, οποιοσδήποτε πολιτικός αρχηγός δεν θα μπορούσε να πει κάτι πολύ διαφορετικό. Δεν περίμενα από τον Μητσοτάκη να πάει εκεί να υπερασπιστεί τον λιγνίτη. Δεν θα το έκανε κανένας, εκεί πηγαίνεις σαν αρχηγός κράτους για να εξασφαλίσεις δανεισμό και επενδύσεις».
Αιχμηρή αναφορά που έκανε αίσθηση, έκανε ο κ. Καραλευθέρης σχετικά με τον ρεαλιστικό χρόνο κλεισίματος των μονάδων. Είπε χαρακτηριστικά πως το λουκέτο έχει γίνει ήδη πράξη, και δεν περιμένουμε το ’28, αναφερόμενος στο μη ανταγωνιστικό κόστος παραγωγής ενέργειας, στην αδυναμία της λειτουργίας των ΑΗΣ Καρδιάς, Μελίτης και Αμυνταίου για τους γνωστούς λόγους, αλλά και στην τεχνική ανεπάρκεια της επιχείρισης για την επιτυχημένη περιβαλλοντική αναβάθμιση του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου καταλήγοντας: «Οι μονάδες κλείνουν γιατί το λέει ο Μητσοτάκης; Όχι βέβαια. Το κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων ήταν διαρκώς στην ατζέντα του προηγούμενου ΔΣ της Επιχείρησης».
Ο κ. Καραλευθέρης πρότεινε κλείνοντας, τη διαμόρφωση ενός μετώπου, υπεράσπισης του λιγνίτη, μέτωπο που θα έχει απέναντί της το νέο ΕΣΕΚ, στο οποίο δεν συμμετέχει η ΔΕΗ. Ένα σχέδιο περίπου ίδιο με το προηγούμενο θα βγει, ότι χρειάζεται λίγος λιγνίτης, για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, διεκδικώντας «όχι έχοντας έναν ρόλο επαίτη, αλλά με ρόλο επιθετικό». Πρότεινε επίσης να γίνει ένα μέτωπο ενάντια στο φυσικό αέριο, το «πανάκριβο» όπως είπε καύσιμο που επιδιώκει να υποκαταστήσει το λιγνίτη, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το τεράστιο ζήτημα του μεγάλου κόστους των αγωγών φυσικού αερίου που πληρώνει ο καταναλωτής. Το τρίτο μέτωπο που πρέπει να δημιουργηθεί σύμφωνα με τον κ. Καραλευθέρη, είναι ενάντια στους οικολόγους: «Δεν μπορεί να είμαστε υπέρ του λιγνίτη και με τους οικολόγους. Δεν μπορούμε να μιλάμε για μεταβάσεις, όταν λέμε για 45 εκ. που θα πάρουμε, τα οποία μπαίνουν απέναντι στα 700 εκ. επενδύσεις κατ’ έτος στην περιοχή».
Ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης εξέφρασε την κάθετη διαφωνία του απέναντι στην απολιγνιτοποίηση προβάλλοντας ως μείζον ζήτημα την επάρκεια ισχύος. Απηύθυνε κάλεσμα σε φορείς να επιχειρήσουν να κινητοποιηθούν για να μην πάμε σε βίαιη απολιγνιτοποίηση, ενώ για το κόστος λειτουργίας των μονάδων είπε πως: «Αν οι μονάδες μας είναι ακριβές και πρέπει να τις αποσύρουμε, γιατί δεν λέει κανείς ότι οι μονάδες από ΑΠΕ είναι πανάκριβες;».
Σχετικά με τις υπό απόσυρση μονάδες, έκανε αναφορά στο ιστορικό και τις θέσεις της Ομοσπονδίας για κοινοπρακτικό σχήμα, όταν επιχειρηματικοί όμιλοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον για αυτές: «Αν ήθελαν να λειτουργήσουν η Καρδιά και το Αμύνταιο θα επέλεγαν να κάνουν τις περιβαλλοντικές αναβαθμίσεις, αλλά δεν μπήκαν στο σύστημα γιατί δεν μπήκαν λεφτά. Στο Αμύνταιο υπήρχαν επιχειρηματικοί όμιλοι να επέμβουν, εμείς θέλαμε όμως να γίνει από τη ΔΕΗ, να αναβαθμιστεί έστω και με κοινοπρακτικό σχήμα να μετέχει και η ΔΕΗ, αρκεί να ενταχθεί στο σύστημα. Αυτή ήταν και είναι η άποψη μας, το Αμύνταιο πρέπει να δουλέψει». Για τον Άγιο Δημήτριο, ανέφερε πως έπρεπε μέχρι το ’15 να αναβαθμιστεί, όμως οι εργασίες αποθείωσης είτε δεν ξεκίνησαν είτε δεν τελείωσαν όπου ξεκίνησαν, και πως εκτίμηση του είναι πως δεν πρόκειται να προχωρήσουν και θα κινδυνεύσουν οι μονάδες να βγουν εκτός λειτουργίας.
«Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις μείγματος συμπαραγωγής λιγνίτη για να παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής των μονάδων έως και το 2050, και αυτό μελετάμε με το Δήμαρχο, και εκεί προσανατολιζόμαστε ότι όταν πάμε στην Κυβέρνηση πρέπει να τους πούμε ότι δεν προτείνουν κάτι», τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην μέλος του ΔΣ της ΔΕΗ Γιάννης Καραβασίλης, δείχνοντας πως η Δημοτική Αρχή αναζητά εναλλακτική κατεύθυνση με επιστημονικό υπόβαθρο σε αντιπαραβολή με την «αφωνία» του Υπουργείου Ενέργειας.
Κλείνοντας την συνάντηση ο Δήμαρχος Εορδαίας ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες, εκφράζοντας την απουσία οργανωμένου σχεδίου από την πλευρά της Κυβέρνησης: «Ο κ. Μητσοτάκης δεν αιφνιδίασε μόνο εμάς με τις δηλώσεις του, αλλά και τους ίδιους τους Υπουργούς του, αφού κι αυτοί δεν μπορούν να μας απαντήσουν σε μια σειρά από ζητήματα όπως οι Τηλεθερμάνσεις και οι Μετεγκαταστάσεις». Οι παριστάμενοι στη σύσκεψη ανανέωσαν το «ραντεβού» τους, αναμένοντας τα αποτελέσματα των συναντήσεων του Παναγιώτη Πλακεντά με τους κ. Στάσση και Χατζηδάκη.