Όλα τα «καυτά» θέματα της περιοχής, με πρωταρχικό το ενεργειακό, τέθηκαν επί τάπητος σε ευρεία σύσκεψη όλων των εκπροσώπων θεσμών και φορέων, παρουσία, βουλευτών, αντιπεριφερειαρχών, δημάρχων, ΕΒΕ, Εργατικών Κέντρων, Ενώσεις Αγροτών, Εμπορικοί Σύλλογοι, Πανεπιστημίο, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το πρωί στην ΠΕ Φλώρινα, με σύνθημα «όλοι μαζί» και «όχι άλλες χαμένες τετραετίες».
Η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα, ενώ όπως τόνισε ο βουλευτής ΝΔ Γιάννης Αντωνιάδης, υπήρξε συμφωνία σε όλα τα μεγάλα θέματα, τονίζοντας πως «το πολιτικό προσωπικό του νομού κάθεται σε ένα τραπέζι, με στόχο την επίλυση όλων των μεγάλων θεμάτων του νομού». Το ενεργειακό ήταν στην κορυφή της ατζέντας, μιας και σύμφωνα με τον ίδιο το κλείσιμο των μονάδων του Αμυνταίου και με τη Μελίτη να διακινδυνεύεται, θα μείνει πίσω «καμένη γη, πόνο και δάκρυα». Οι φορείς ετοιμάζονται για όλα τα σενάρια, εκφράζοντας την άποψη ότι δεν πρέπει να κλείσει κανένας σταθμός ΑΗΣ, αλλά προχωρήσει εντέλει, θα πρέπει να υπάρχουν έτοιμες προτάσεις για την ανάπτυξη του τόπου, με σκοπό να καταπολεμηθεί η ανεργία και να τεθούν στο επίκεντρο όλα τα αναπτυξιακά θέματα του νομού: Τηλεθερμάνσεις, Κάθετος άξονας, το μέλλον της ενέργειας, τα αγροτικά, αρδευτικά δίκτυα, το πανεπιστήμιο, όπως τόνισε ο κ. Αντωνιάδης.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αμυνταίου Άνθιμος Μπιτάκης αναφέρθηκε στη μεγάλη κρίση στην οποία μπαίνει ο νομός Φλώρινας, με πρώτο τον δήμο Αμυνταίου που παρασύρεται από τη δίνη μετάβασης σε μια άλλη οικονομία, στη μεταλιγνιτική εποχή. Επανέλαβε ότι ο δήμος μπαίνει πρώτος στην κρίση, μιας και κλείνουν δύο μονάδες, έχει ένα ορυχείο κατεστραμμένο, απαξιώνονται υποδομές όπως η τηλεθέρμανση. «Όσο ο δήμος βάζει πλάτη , πρώτος, στη μεταλιγνιτική περίοδο, με την τηλεθέρμανση με βιομάζα να έχει δρομολογηθεί, ωστόσο η χρηματοδότηση περνάει μέσα από τη ΔΕΗ με πόρους που οφείλει προς τον δήμο», τόνισε ο ίδιος. Στο πλαίσιο της σύσκεψης έγιναν προτάσεις για την αναπτυξιακή περίοδο της επόμενης ημέρας, καταθέτοντάς τες προς την πολιτεία. Ο κ. Μπιτάκης κατέληξε, λέγοντας ότι «ζητάμε μια δίκαιη μετάβαση και όχι μια βίαιη μετάβαση σε μια άλλη οικονομία».
Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Γιάννης Κιοσές επεσήμανε ότι στόχος είναι η κοινή συμπόρευση, σε όλα τα θέματα, με πρωταρχικό το ενεργειακό, τις εξελίξεις στο Πανεπιστήμιο, την δυνατότητα ενίσχυσης των νέων τμημάτων, τις εξελίξεις στον αγροτικό τομέα και την κτηνοτροφία.
Ο δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης, τόνισε πως σαν δημοτική αρχή θα βρεθούν δίπλα στις προσπάθειες ώστε να μην υποβαθμιστεί η πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και στη μεταλιγνιτική περίοδο, θέτοντας επίσης και θέματα της περιοχής του, όπως το διασυνοριακό, την οδική πρόσβαση Φλώρινα – Πρέσπες, το ιδιοκτησιακό του Αγίου Γερμανού αλλά και το αρδευτικό της περιοχής, που είναι το πρώτο σε βαθμολογία Πανελλαδικά.
Φωτογραφίες: Ράδιο Λέχοβο