Δυόμιση βδομάδες πριν στηθούν οι κάλπες για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, όλες οι δημοσκοπήσεις που έγιναν μέχρι τώρα έχουν τα ίδια, πάνω κάτω, ευρήματα.
Ευρήματα που οδηγούν στο συμπέρασμα πως αν δεν υπάρξει κάποια μεγάλη έκπληξη που θα δημιουργήσει και την ανάλογη ανατροπή, το πολιτικό σκηνικό θα παραμείνει σχεδόν ίδιο και σ’ αυτή την εκλογική αναμέτρηση.
***
Έτσι, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, και η εύλογη αγωνία για τους άμεσα εμπλεκόμενους, τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, στρέφεται προς τον αριθμό των εδρών που μπορεί να εκλέξει το κάθε κόμμα, ανάλογα με το ποσοστό που θα συγκεντρώσει.
Οι έδρες της χώρας μας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο είναι είκοσι μία (21) και σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα αυτές μπορεί να διεκδικηθούν από οκτώ έως και έντεκα κόμματα, απ’ αυτά που συμμετέχουν σ’ αυτές τις ευρωεκλογές!
***
Γιατί και πώς μπορεί να συμβεί αυτό;
Οι είκοσι έδρες θα κατανεμηθούν ανάλογα με το πόσα κόμματα θα ξεπεράσουν το ποσοστό του 3%, που είναι το εκλογικό μέτρο.
Αν τα κόμματα συγκεντρώσουν και στις κάλπες τα ποσοστά που δείχνουν οι μετρήσεις της κοινής γνώμης που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, τότε οι έδρες θα κατανεμηθούν ως εξής:
Νέα Δημοκρατία 8
ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία 3
ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής 3
Ελληνική Λύση 2
ΚΚΕ 2
Πλεύση Ελευθερίας 1
Νίκη 1
Νέα Αριστερά 1.
***
Αυτήν είναι η εικόνα μέχρι τώρα, η οποία όμως μπορεί και ν’ αλλάξει.
Για παράδειγμα, αν η Νέα Δημοκρατία καταφέρει να πιάσει το ανώτερο όριο που της δίνουν οι δημοσκοπήσεις και περάσει πάνω από το 35% τότε μπορεί να κερδίσει μια έδρα και από τις 8 να πάει στις 9!
ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που φαίνεται να καταλαμβάνουν τη δεύτερη και την τρίτη θέση, αντίστοιχα, παρά τη διαφορά τους στα ποσοστά κερδίζουν από τρεις έδρες και τα δύο.
Η ισορροπία αυτή όμως μπορεί να ανατραπεί υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και να κερδίσει 4 έδρες, έναντι πάντα 3 του ΠΑΣΟΚ, αν καταφέρει να ξεπεράσει έστω και για λίγο το 16%, κάτι που φαίνεται εφικτό με βάση τα ποσοστά που του δίνουν οι μετρήσεις της κοινής γνώμης μέχρι τώρα.
***
Σε ό,τι αφορά την τέταρτη και πέμπτη θέση γι’ αυτή δίνουν μάχη Ελληνική Λύση και ΚΚΕ, χωρίς να είναι ξεκάθαρο μέχρι τώρα ποιο τελικά θα καταφέρει να πλασαριστεί πιο ψηλά από το άλλο.
Πάντως ανεξάρτητα από την τελική τους κατάταξη φαίνεται πως δύσκολα θα κερδίσουν κάτι περισσότερο από τις δύο έδρες.
***
Από εκεί και πέρα, ρόλο και μάλιστα σημαντικό θα παίξει το αποτέλεσμα που θα πετύχουν τα άλλα μικρότερα κόμματα.
Απ’ αυτά που φαίνεται ήδη να κερδίζουν έδρα πιο σίγουρα μπορούν να αισθάνονται η Πλεύση Ελευθερίας και η Νίκη που έχουν μια κάποια απόσταση ασφαλείας, έστω και μικρή, από το απαραίτητο εκλογικό μέτρο, σε αντίθεση με τη Νέα Αριστερά που κινείται λίγο πάνω, λίγο κάτω από το όριο.
***
Τη δική τους αγωνία φαίνεται να ζουν και τρία ακόμα κόμματα που ενώ πλησιάζουν στο 3% δεν δείχνουν, προς το παρόν, να το έχουν περάσει.
Είναι τα κόμματα Φωνή της Λογικής της κ. Αφροδίτης Λατινοπούλου, Δημοκράτες του κ. Ανδρέα Λοβέρδου και Μέρα 25 του κ. Γιάνη Βαρουφάκη.
Αν καταφέρουν και αυτά να περάσουν το κατώφλι του 3%, τότε θα έχουμε έντεκα κόμματα που θα διεκδικούν τις είκοσι μία ελληνικές έδρες του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, κάτι που θα αλλάξει την κατανομή που αναφέρουμε πιο πάνω.
***
Πόσο πιθανό είναι το σενάριο των έντεκα κομμάτων;
Σύμφωνα με τους δημοσκόπους είναι υπαρκτό, αν και αρκετά δύσκολο, χωρίς όμως να μπορεί κανείς να μιλήσει με βεβαιότητα και για τις πιθανότητες να συμβεί ή να μην συμβεί κάτι τέτοιο.