Τους τρόπους με τους οποίους θα λειτουργούν χωρίς να παραβαίνουν το… γράμμα του νόμου, τους τρόπους δηλαδή με τους οποίους θα μπορέσουν να “θωρακίσουν” και να “προφυλάξουν” τις επιχειρήσεις τους μπροστά σε έναν έλεγχο ή ακόμη-ακόμη και στο “σφράγισμά” τους, ανέλυσαν διεξοδικά όλοι όσοι βρέθηκαν στην ενημερωτική εκδήλωση-ανοιχτή συζήτηση για θέματα υγειονομικών διατάξεων που αφορούν στη λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κοζάνης.Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το ΕΒΕ Κοζάνης και τη Διεύθυνση Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Κοζάνης και κεντρική ομιλήτρια ήταν η η Προϊσταμένη του τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής & Υγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Κοζάνης, Αναστασία Τσαμπούρη.Στη συνάντηση κλήθηκαν και συμμετείχαν τα μέλη που διατηρούν συναφείς επιχειρήσεις (όπως παρασκευής τροφίμων, εστιατόρια, καφετερίες, κυλικεία κ.α.) και όλοι οι ενδιαφερόμενοι να ενημερωθούν σχετικά.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Κοζάνης Κώστας Κυριακίδης μιλώντας στον “Π” για τη δράση αυτή, ενημέρωσε αρχικά πως στο επόμενο διάστημα το Επιμελητήριο έχει προγραμματίσει σειρά αντίστοιχων ενημερωτικών δράσεων για τις επιχειρήσεις-μέλη του (και όχι μόνο), που αφορούν στον κλάδο των τεχνικών υπηρεσιών, στον τομέα των οικοδομικών επιχειρήσεων κ.ά., ενώ εξήγησε πως -πέραν της ενημέρωσης για τα του υγειονομικού ενδιαφέροντος ζητήματα- ήδη το ΕΒΕ έχει διενεργήσει δράσεις ενημέρωσης για τη ρύθμιση των 100 δόσεων και πολλές πολλές άλλες δράσεις με στόχο “να είναι όσο το δυνατόν πιο ενημερωμένα -και ειδικά από επίσημα χείλη- τα μέλη μας”.
Ως προς τα της συνάντησης για τα υγειονομικά καταστήματα ο κ. Κυριακίδης στάθηκε κυρίαρχα στο γεγονός πως “οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από έναν φορέα, το Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Κοζάνης και την προϊσταμένη του. Αυτό που μας ικανοποίησε ήταν το γεγονός πως η εκδήλωσή μας ήταν καθ’ όλα χρήσιμη αν κρίνει κανείς από το ενδιαφέρον και τα πολλαπλά ερωτήματα που έθεσαν οι μαγαζάτορες”.
Τα πρόστιμα και τα “λουκέτα” είναι αυτά που “καίνε” τον κλάδο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και σύμφωνα πάντα με τον πρόεδρο του ΕΒΕ Κοζάνης “υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης των επιχειρήσεων. Υπάρχουν περιθώρια να ακολουθήσουν απλά βήματα οι καταστηματάρχες και να… αποφύγουν πρόστιμα και σφράγισμα των καταστημάτων τους. Με απλά βήματα, ακολουθώντας πάντα το γράμμα του νόμου, όλοι μπορούν να προφυλάξουν και την πελατεία και την ίδια την επιχείρησή τους”, είπε, για να ξεκαθαρίσει όμως προς πάσα κατεύθυνση πως “σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας θα είμαστε αμείλικτοι. Είναι άλλο πράγμα αντί για -13 το ψυγείο σου να δείχνει -12 και να βεβαιώνεται στην επιχείρησή του ένα πρόστιμο -το οποίο θα μπορούσε να αποφευχθεί- και είναι άλλο να κάνουν οι μαγαζάτορες τραγικά και μοιραία λάθη που ενδεχομένως να κοστίσουν την υγεία των πελατών. Σε αυτούς που δεν σέβονται την ασφάλεια και την υγιεινή θα πρέπει να επιβάλλεται ο νόμος….”, ξεκαθάρισε.