Μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, παραδέχθηκε ότι το νομοσχέδιο δεν εγγυάται το εργασιακό μέλλον των υπαλλήλων – Οι δανειακές υποχρεώσεις που βαρύνουν τις υπό πώληση μονάδες θα παραμείνουν στη ΔΕΗ
Πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου και στο βάθος… απολύσεις προανήγγειλε ο πρόεδρος της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκης για το προσωπικό της εταιρείας που απασχολείται στις υπό εκποίηση λιγνιτικές μονάδες αλλά θα παραμείνουν στην ΔΕΗ μετά την ιδιωτικοποίηση τους. Παράλληλα, παραδέχθηκε ότι το σχετικό νομοσχέδιο δεν εγγυάται το εργασιακό μέλλον των υπαλλήλων που θα μεταφερθεί στο νέο ιδιωτικό καθεστώς υποστηρίζοντας ότι «θα προσπαθήσουμε να υπάρξει η βέλτιστη κατοχύρωσή τους».
Αναφορικά δε με τις δανειακές υποχρεώσεις που βαρύνουν τις υπό πώληση μονάδες, ανέφερε ότι θα παραμείνουν στην ΔΕΗ.
Ο κ. Παναγιωτάκης απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών κατά την συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο για την πώληση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού είπε πως το προσωπικό που θα ακολουθήσει τις μονάδες στο νέο ιδιωτικό καθεστώς «θα ανταποκρίνεται στους όρους που θα δουλεύουν οι νέες εταιρείες. Καταλαβαίνεται ότι στην Μεγαλόπολη που έχουμε 3 διαφορετικούς κλάδους θα γίνει ένας. Επομένως, θα υπάρξουν οικονομίες κλίμακας. Εκείνο που σκεφτήκαμε είναι να μεταφερθεί το νεότερο προσωπικό στον εισφερόμενο κλάδο ώστε οι εργαζόμενοι που δεν έχουν συνταξιοδοτικά δικαιώματα να έχουν ευκαιρίες απασχόλησης». Ο ίδιος επισήμανε πως οι συλλογικές συμβάσεις θα υπογραφούν πριν την αποεπένδυση και θα «καλύπτουν» και τους εργαζόμενους που θα μεταφερθούν σε ιδιώτες, ωστόσο σε άλλο σημείο ανέφερε «Ισχύει η εργατική νομοθεσία περί απολύσεων. Εφόσον θα πάνε νεότεροι και εξειδικευμένοι εργαζόμενοι δεν έχει νόημα να τους απολύσει. Όμως αν για λόγους δικούς του τους απολύει, ή τους προτείνει μείωση μισθών και απολύσει όσους το αρνηθούν – τα ξέρουμε αυτά – θα προσπαθήσουμε να υπάρξει βέλτιστη κατοχύρωσή τους».
«Δεν θα έχουμε υπεράριθμο προσωπικό»
Αναφορικά δε με το προσωπικό που θα παραμείνει στην ΔΕΗ παραδέχθηκε πως «το εάν θα απασχοληθεί σε άλλες μονάδες της ΔΕΗ ή σε θυγατρικές της όπως για παράδειγμα τον ΔΕΔΔΗΕ θα γίνει με όρους οικονομίας. Να χρειάζονται. Δεν θα έχουμε υπεράριθμο προσωπικό» ενώ σε άλλο σημείο υπογράμμισε «Το ποσό εθελούσιας δεν το ξέρουμε γιατί δεν έχουμε προσδιορίσει το προσωπικό. Οι εθελούσιες έξοδοι βοηθούν τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Το έξοδο θα αποσβεστεί με τρόπο που θα ικανοποιεί τους εργαζόμενους».