Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του Νοέμβριου, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) με την υποστήριξη με την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο του έργου LIFE Terra, διοργάνωσαν 5 δεντροφυτεύσεις σε περιοχές της Καστοριάς και των Γρεβενών. Αυτός ήταν μάλιστα ο δεύτερος κύκλος δεντροφύτευσης του έργου, καθώς προηγήθηκαν παρόμοιες δράσεις φύτευσης την άνοιξη του 2021 σε πολλές κοινότητες και δήμους της Δυτικής Μακεδονίας. Το έργο LIFE Terra έχει ως στόχο τη φύτευση 500 εκατομμυρίων δέντρων σε περιοχές της Ευρώπης μέχρι το 2025. Οι δεντροφυτεύσεις θα συμβάλλουν στο μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, την προστασία των εδαφών από διάβρωση και την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων. Στόχος του έργου είναι η ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινοτήτων σε θέματα περιβάλλοντος. Μικροί και μεγάλοι εθελοντές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις οικοσυστημικές υπηρεσίες που μας προσφέρουν τα δέντρα, τη συμβολή τους στο μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και τις ορθές πρακτικές φύτευσης και συντήρησής τους, αλλά και το πώς φυτεύουμε σωστά ένα δέντρο.
Σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες, Δήμους και σχολεία των περιοχών φυτεύτηκαν πάνω από 400 δέντρα με τη συμμετοχή περισσότερων από 130 ατόμων καλύπτοντας έκταση 20 στρεμμάτων. Το έργο όμως συνεχίζεται! Η ομάδα του ΕΚΕΤΑ αναζητά νέους χώρους, δημόσιους/δημοτικούς ή ιδιωτικούς για τις δεντροφυτεύσεις της ερχόμενης άνοιξης. Παράλληλα, αναζητούμε εθελοντές για να οργανώσουν τις δεντροφυτεύσεις αυτές μετά από εκπαίδευση και κατάρτιση που θα τους παρέχουμε. Αν ενδιαφέρεστε να συνεργαστείτε μαζί μας, είτε προσφέροντας εκτάσεις για δεντροφύτευση, είτε ως εθελοντές που επιθυμούν να συμβάλλουν στη μεγάλη αυτή δράση, επικοινωνήστε μαζί μας. Φυτεύουμε παρέα για ένα καλύτερο μέλλον του τόπου μας!
Στοιχεία επικοινωνίας:
Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του ΕΚΕΤΑ στο ακόλουθο email: lifeterra@certh.gr, καθώς και στα τηλέφωνα 24630 55300 (γραφείο Πτολεμαΐδας) και 211 1069549 (γραφείο Αθήνας).
Το έργο LIFE Terra συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του προγράμματος LIFE στην ενότητα για το μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.