Σε εικαστικές παρεμβάσεις στο κέντρο της Κοζάνης προχωρά ο δήμος σε συνεργασία με τη Σχολή Καλών Τεχνών της Φλώρινας, με στόχο την αισθητική αναβάθμιση της πόλης, με Προγραμματική Σύμβαση που υπόγραψαν δήμος και Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο πλευρές, ανακοινώθηκαν τα έργα καλλιτεχνών που θα κοσμήσουν δημόσια κτήρια και άλλα σημεία της πόλης, ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει ακόμη και την μετατροπή κάδων απορριμμάτων σε εικαστικά αντικείμενα. Ο κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών Γιάννης Ζιώγας, τόνισε «τη μεγάλη σημασία που έχει για τη σχολή η διάδρασή μας με την κοινωνία, κι’ αυτό στη 12χρονη πορεία μας το έχουμε πράξει με πολλούς και δημιουργικούς τρόπους. Σ’ αυτό το πλαίσιο έγινε η συνεργασία με το δήμο Κοζάνης, να στηρίξουμε μία προσπάθεια της τέχνης στο δημόσιο χώρο είτε ανοιχτό είτε εσωτερικό δημόσιο χώρο». Σύμφωνα με τον Γ. Ζιώγα υλοποιούνται αυτή τη στιγμή τα εξής έργα:
-Μία μεγάλη τοιχογραφία στον πεζόδρομο, από τις πολύ μεγάλες που έχουν γίνει στην Ελλάδα και σίγουρα σε έναν από τους πιο ψηλούς τοίχους, που θα δεσπόζει στο χώρο και θα δίνει μία λυρική ερμηνεία του τοπίου της Κοζάνης, με σύγχρονο τρόπο, γιατί πρέπει να πούμε με όλα αυτά η παρέμβαση δεν είναι να φέρουμε εικόνες, αλλά να φέρουμε σύγχρονες εικόνες. Πρόκειται για ένα έργο του φοιτητή και ήδη αναγνωρισμένου καλλιτέχνη στις τοιχογραφίες, του Κώστα Κωροναίου.
-Μία εσωτερική τοιχογραφία της Μίνας Κουζούνη σε εσωτερικό χώρο στα σκαλιά του δημαρχείου που θα είναι μία ερμηνεία του τοπίου της Κοζάνης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον ορίζοντα και στο γαλάζιο του ουρανού, καθώς και στην αρχιτεκτονική της Κοζάνης.
-Στο Κοβεντάρειο θα υπάρχουν δύο έργα. Το ένα έργο είναι εμπνευσμένο από ένα μυθικό περιβάλλον στη λίμνη του Πολυφύτου και θα το κάνει η Βάσω Μπουρμά και στον εσωτερικό χώρο η Ράνια Σχορετσανίτη θα κάνει ένα έργο, ανάγλυφο, εμπνευσμένο από τον κρόκο Κοζάνης, που θα υλοποιηθεί με ένα σύγχρονο τρόπο και σαν τεχνική και σαν αισθητική.
-Επίσης σε δημόσιο χώρο θα υπάρχει στον πεζόδρομο μία μετακινούμενη τοιχογραφία, μικρότερων διαστάσεων αυτή τη φορά, πάλι του Κώστα Κωροναίου.
-Ακόμη, ένας αριθμός από κάδους απορριμμάτων θα μετατραπούν σε εικαστικά αντικείμενα, για να λειτουργήσουν σαν εμπόδια στην πίεση που υπάρχει να μπει ο κόσμος στην πλατεία με τα αυτοκίνητα, κυρίως όμως για να δημιουργηθεί ένας σύγχρονος τόνος αισθητικής αναβάθμισης της περιοχής.
Ο Κοσμήτορας υπογράμμισε ότι «έπειτα από ενάμιση χρόνο σκληρής δουλειάς των καλλιτεχνών, της επιστημονικής και καλλιτεχνικής επιτροπής της Σχολής, αλλά και του δήμου που μας στήριξε σε όλα μας τα βήματα, είμαστε σε θέση να μπούμε πλέον στην τελική φάση της υλοποίησης που ήδη ξεκίνησε». Όλη αυτή η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τον Μάιο. Τον Μάιο θα γίνει αρχικά η εγκατάσταση των κινητών έργων και ταυτόχρονα θα αρχίσει η δημιουργία της μεγάλης τοιχογραφίας. Στο τέλος Μαΐου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια αυτής της μεγάλης παρέμβασης, η οποία θα συνοδεύεται με έναν εικαστικό περίπατο, μία περιήγηση στα συγκεκριμένα έργα.
Επιπλέον προγραμματίζονται μια σειρά εκπαιδευτικές επισκέψεις μαθητών σε συνεργασία με την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στόχος είναι η ενεργοποίηση του πολίτη της Κοζάνης ως προς την πολιτιστική και αισθητική διαπαιδαγώγηση και αναμόρφωση.
Επίσης, μίλησε για τα έργα του μίλησε ο καλλιτέχνης Κώστας Κωροναίος, ο οποίος έχει κάνει αντίστοιχες τοιχογραφίες στο εξωτερικό. Ο αντιδήμαρχος Στρατηγικού Σχεδιασμού Κώστας Δεσποτίδης υπογράμμισε ότι «ξεκινάμε το κομμάτι της υλοποίησης και τον Μάιο θα εγκαινιάσουμε τις εικαστικές παρεμβάσεις», ενώ ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Παναγιώτης Δημόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «τα έργα των καλλιτεχνών θα συμβάλλουν στην βελτίωση της εικόνας της πόλης».