Έσκαψαν βαθιά μέσα στο ακίνητό τους σε χωριό των Ιωαννίνων, προκειμένου να βρουν, σύμφωνα με μάρτυρες, το θησαυρό του… Αλή Πασά, όμως, εκείνο που κατάφεραν, ήταν να καταστήσουν το γειτονικό τους σπίτι, το οποίο ανήκει σε 74χρονη, ετοιμόρροπο. Μάλιστα, η ηλικιωμένη βρέθηκε και στα δικαστήρια κατηγορούμενη από την πολεοδομική νομοθεσία, διότι δεν προχώρησε σε εργασίες αποκατάστασης του έτοιμου να πέσει πλέον σπιτιού της.
Την απίστευτη περιπέτεια της 74χρονης σε ένα χωριό με ελάχιστους κατοίκους πολύ κοντά στα Ιωάννινα περιγράφει στο ethnos.gr η δικηγόρος της Αμαλία Τάσση. Σημειώνει, μάλιστα, ότι η ηλικιωμένη μπορεί να βρήκε το δίκιο της στα δικαστήρια, έστω και σε δεύτερο βαθμό, ωστόσο, στην πράξη δεν πρόκειται ποτέ να αποζημιωθεί για τη ζημιά που υπέστη το ακίνητό της, διότι αυτοί που την προκάλεσαν, δεν έχουν οικονομικές δυνατότητες, με αποτέλεσμα ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος…
Από το 2015 η υπόθεση
Ειδικότερα και σύμφωνα με την κ. Τάσση, τα δύο πολύ παλαιά σπίτια στο χωριό, αυτό της 74χρονης και εκείνο των… κυνηγών του θησαυρού του Αλή Πασά, χωρίζονται με μία μεσοτοιχία. Από το 2015 οι ιδιοκτήτες του όμορου με αυτό της 74χρονης σπιτιού άρχισαν να σκάβουν στην αυλή, όπου άνοιξαν μία οπή βάθους εννέα μέτρων και διαμέτρου 1,5 μέτρου και στη συνέχεια και εντός του ακινήτου τους. Η αιτιολογία που έφεραν, ήταν ότι ήθελαν να ανοίξουν ένα υπόγειο πηγάδι.
Αυτές, όμως, οι ανασκαφικές εργασίες προκάλεσαν μεγάλη ζημιά στο πολύ παλαιό δικό τους ακίνητο αλλά και στο επίσης πολύ παλαιό σπίτι της 74χρονης, με αποτέλεσμα να θεωρηθούν και τα δύο ετοιμόρροπα από την πολεοδομία.
«Στο σημείο αυτό η εντολέας μου, χωρίς να φταίει σε τίποτα απολύτως, ενεπλάκη με το ποινικό. Η πολεοδομία έκρινε ότι το σπίτι της, εξαιτίας των εργασιών των γειτόνων της, κατέστη ετοιμόρροπο και επικίνδυνο κι έτσι η εντολέας μου βρέθηκε κατηγορούμενη, επειδή δεν προχώρησε σε εργασίες αποκατάστασής του. Όμως, αυτές οι εργασίες κοστίζουν περίπου 60.000-70.000 ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών», αναφέρει η κ. Τάσση.
Αθωώθηκε σε… δεύτερο βαθμό
Αν και ήταν πολύ καθαρό ότι η γυναίκα δεν έφταιγε σε κάτι, που το σπίτι της κατέστη ξαφνικά ετοιμόρροπο και επικίνδυνο, πρωτόδικα (πήγε στη δίκη χωρίς δικηγόρο) καταδικάστηκε σε έξι μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή.
Στο Εφετείο, το οποίο έγινε πριν από περίπου δύο εβδομάδες, πήγε με συνήγορο υπεράσπισης την κ. Τάσση και εκεί αθωώθηκε, μετά από μία διαδικασία, μάλιστα, που κράτησε αρκετό διάστημα.
Να σημειωθεί ότι η 74χρονη μένει μόνιμα στα Ιωάννινα και το σπίτι στο χωριό ήταν η δεύτερη κατοικία της. Όπως υποστηρίζει η κ. Τάσση, το χωριό βρίσκεται πολύ κοντά στα Ιωάννινα, με αποτέλεσμα η 74χρονη να πηγαίνει σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο και να περιποιείται τον κήπο της.
Ο θησαυρός του Αλή Πασά
Αν και οι ιδιοκτήτες του γειτονικού με αυτό της 74χρονης σπιτιού υποστήριξαν ότι έσκαβαν για να ανοίξουν ένα υπόγειο πηγάδι, μάρτυρες και στους δύο βαθμούς της Δικαιοσύνης έκαναν λόγο για θησαυρό του Αλή Πασά, ο οποίος θρυλείται ότι είναι θαμμένος στο χωριό και για το λόγο αυτό έγιναν οι ανασκαφικές εργασίες.
«Από μάρτυρες και στα δύο δικαστήρια ακούστηκε το ότι θρυλείται ότι μετά το τέλος της ηγεμονίας του Αλή Πασά στην περιοχή, του κατασχέθηκε η ακίνητη περιουσία του. Ωστόσο, την κινητή του περιουσία, χρήματα και χρυσαφικά, επιχείρησε να την εκδιώξει, για να τη σώσει. Ο θρύλος λέει ότι τα τρία μουλάρια με αυτήν τη περιουσία έχασαν το δρόμο τους και κατέληξαν σε άγνωστο προορισμό. Είναι άγνωστο, για ποιο λόγο οι γείτονες της εντολέας μου πίστευαν ότι στο σπίτι τους βρίσκεται ο θησαυρός του Αλή Πασά και έσκαβαν για να τον βρουν», λέει η κ. Τάσση.