Την τραγική υποστελέχωση των γενικών νοσοκομείων στη Δ. Μακεδονία καταγγέλλει με κοινοβουλευτική του ερώτηση προς το Υπουργείο Υγείας, το ΚΚΕ και συγκεκριμένα οι βουλευτές Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.
Συγκεκριμένα αναφέρεται:
«Αγωνία, αγανάκτηση, θυμό και κούραση νιώθουν οι υγειονομικοί των Γ.Ν. Δυτικής Μακεδονίας από την έλλειψη προσωπικού και την εντατικοποίηση της εργασίας. Ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια με την πανδημία covid 19 (η οποία δεν έχει τελειώσει παρόλο που βρίσκεται σε ύφεση αυτό το διάστημα), τα νοσοκομεία μετατράπηκαν σε μιας νόσου και αναδείχθηκαν περισσότερο τα προβλήματα της υποστελέχωσης όλων αυτών των δημόσιων δομών υγείας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις λαϊκές οικογένειες.
Παρόλο που αναδείξαμε τα προβλήματα στη λειτουργία των Νοσοκομείων της Δυτικής Μακεδονίας με την 620/6-4-20 ΕΠΙΚΑΙΡΗ Ερώτησή μας και τις 999/8-11-2021 , 998/8-11-2021,1065/10-11-2021 ερωτήσεις, δυστυχώς έως και σήμερα δεν έχει υπάρξει αντιμετώπιση των προβλημάτων. Αντίθετα, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί αφού υπήρξαν συνταξιοδοτήσεις και παραιτήσεις προσωπικού. Όσες προσλήψεις έγιναν ήταν κυρίως από προσωπικό που ήδη υπηρετούσε. Το αποτέλεσμα είναι το 45% των οργανικών θέσεων (με τα ήδη απαρχαιωμένα οργανογράμματα) στο Νοσοκομείο Κοζάνης να είναι κενές και αντίστοιχα στα υπόλοιπα νοσοκομεία το 27-35%.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα και με καταγγελία της ΕΙΝΔΥΜ (Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κ.Υ. Δυτικής Μακεδονίας), οι ελλείψεις μόνο σε γιατρούς για κάθε Γ.Ν. είναι:
– Γ.Ν. Κοζάνης «Μαμάτσειο»: στην Πνευμονολογική κλινική υπηρετούν 2 πνευμονολόγοι εκ των οποίων η μία είναι σε άδεια λοχείας. Στην Παθολογική κλινική για τις επτά οργανικές θέσεις υπάρχουν μόνο 2 μόνιμοι γιατροί, δύο με μπλοκάκι και ένας επικουρικός και ένας γενικός γιατρός. Στη Μ.Ε.Θ. υπάρχουν μόνο 3 γιατροί, εκ των οποίων ένας είναι αναισθησιολόγος και υποχρεώνεται από τη Διοίκηση να εξυπηρετεί και τα γενικά χειρουργεία. Για να βγαίνουν οι εφημερίες στη Μ.Ε.Θ. συνδράμει ένας ιδιώτης κάνοντας 3-4 εφημερίες το μήνα. Στο αναισθησιολογικό τμήμα υπάρχουν μόνο δύο αναισθησιολόγοι (ένας υπηρετεί στη Μ.Ε.Θ.), ενώ στο πρόσφατο παρελθόν το νοσοκομείο εφημέρευε χωρίς αναισθησιολόγο, που είναι ειδικότητα ζωτικής σημασίας. Στο Ακτινολογικό τμήμα από τις 230 μαγνητικές τομογραφίες το μήνα πλέον με δυσκολία γίνονται 30. Στην Ψυχιατρική Κλινική, που είναι η μοναδική στη Δυτική Μακεδονία, υπάρχουν μόνο δύο μόνιμοι γιατροί. Η κλινική αδυνατεί να καλύψει τις εφημερίες όλο το μήνα και έτσι είτε μεταφέρονται γιατροί από το νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, δημιουργώντας άλλα κενά εκεί, είτε οι ασθενείς συνεχίζουν τη νοσηλεία τους στο Ψυχιατρείο της Θεσσαλονίκης. Το ΤΕΠ καλύπτουν γενικοί γιατροί και ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου που μετακινούνται αφήνοντας κενά στην ήδη υποστελεχωμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
– Γ.Ν. Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»: στην Παθολογική Κλινική εργάζονται 3 μόνιμοι γιατροί, ένας εκ των οποίων βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια, ενώ λόγω της εντατικοποίησης της εργασίας, έχει εκδηλωθεί η πρόθεση από δεύτερο γιατρό να παραιτηθεί σύντομα αν δεν αλλάξει η κατάσταση. Στην συγκεκριμένη κλινική έχει μεταφερθεί με απόσπαση ένας παθολόγος από Κ.Υ. ενώ υπάρχουν μόνο 2 ειδικευόμενοι παθολόγοι, οι οποίοι μάλιστα είναι σε παράταση θητείας, που σημαίνει ότι σύντομα δε θα υπάρχουν ούτε αυτοί. Λόγω αυτής της κατάστασης, για την κάλυψη των εφημεριών μέχρι τις 26/5, συνέδραμαν με 4 εφημερίες δύο παθολόγοι από το Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Το ΤΕΠ λειτουργεί με δύο γενικούς γιατρούς. Η Μ.Ε.Θ. αυτή τη στιγμή είναι κλειστή μιας και πλέον υπάρχει μόνο ένας διευθυντής και μία εξειδικευόμενη πνευμονολόγος. Στο αναισθησιολογικό τμήμα υπηρετεί ένας μόνιμος αναισθησιολόγος. Έχει προσληφθεί ένας ιδιώτης με μπλοκάκι και μία αναισθησιολόγος που εξυπηρετεί τις ανάγκες του νοσοκομείου με μετακίνηση από το Γ.Ν. Φλώρινας.
– Γ.Ν. Νοσοκομείο της Φλώρινας: η κατάσταση στην Παθολογική Κλινική είναι τραγική. Πρόσφατα, παραιτήθηκε ο ένας από τους δύο επιμελητές, ο διευθυντής πρόκειται σύντομα να συνταξιοδοτηθεί ενώ και ο δεύτερος επιμελητής έχει γραπτώς δηλώσει την πρόθεσή του να παραιτηθεί τον Ιούλιο. Υπήρξε δε καταγγελία προς το Δ.Σ. της ΕΙΝΔΥΜ ότι για να συνεχίσει το νοσοκομείο να εφημερεύει, τη Δευτέρα 16 Μαΐου εφημέρευσε γιατρός άλλης ειδικότητας, ως παθολόγος. Στο Νοσοκομείο υπάρχουν επίσης μόνο δύο αναισθησιολόγοι.
– Γ.Ν. Γρεβενών: η Παθολογική Κλινική λειτουργεί με δύο μόνιμους και έναν επικουρικό παθολόγο, ο οποίος σε 6 μήνες θα παραιτηθεί. Στο νοσοκομείο υπάρχουν μόνο 2 αναισθησιολόγοι και 2 ακτινολόγοι και το Νοσοκομείο έχει μείνει ακάλυπτο από ακτινολόγο μέχρι και δώδεκα μέρες το μήνα και έχουν υπάρξει μέρες χωρίς αναισθησιολόγο. Σύντομα και οι μικροβιολόγοι θα γίνουν δύο από τέσσερις, λόγω διορισμού δύο εξ’ αυτών σε άλλα νοσοκομεία.
– Γ.Ν. Νοσοκομείο της Καστοριάς: δεν υπάρχει πνευμονολόγος, στην καρδιολογική κλινική υπάρχει μόνο ένας καρδιολόγος και συνδράμει και ο καρδιολόγος που είναι τοποθετημένος στο ΤΕΠ. Η παθολογική κλινική λειτουργεί με 4 μόνιμους γιατρούς, οι αναισθησιολόγοι είναι 3 (ο ένας επικουρικός). Επιπλέον, υπάρχει έντονο πρόβλημα στο Ακτινολογικό τμήμα όπου έχουν μείνει δύο ακτινολόγοι και υπάρχει πρόβλημα με τη εφημέρευση. Το ΤΕΠ καλύπτεται μόνο από καρδιολόγο, ορθοπεδικό και γενικό γιατρό.
Υπεύθυνη για όλη αυτή την κατάσταση είναι η πολιτική όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων που αποδέχονται και συγκαλύπτουν οι τοπικές διοικήσεις. Είναι η πολιτική της ΕΕ, που έχει ως αποτέλεσμα την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση των δημόσιων δομών υγείας ώστε να δοθεί χώρος στους επιχειρηματίες της υγείας και τα κέρδη τους.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση ώστε:
– Να εξασφαλιστεί η πλήρης λειτουργία, με γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και στελέχωση των Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και του ΕΚΑΒ της περιοχής. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι επικουρικοί και συμβασιούχοι, να γίνουν προσλήψεις μόνιμου Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες και σε όλες τις βαθμίδες.
– Τα νοσοκομεία να εξοπλιστούν με όλο τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό».