Στόχος είναι η στήριξη της περιβαλλοντικής μετάβασης, ενώ οι εργασίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των ευρύτερων συζητήσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η ομάδα εργασίας έχει καταγράψει τους υφιστάμενους περιβαλλοντικούς φόρους και περιβαλλοντικά τέλη που εφαρμόζονται στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ανάλυση της παρούσας κατάστασης. Σκοπός είναι να εντοπιστούν οι ανάγκες σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο και να σχεδιαστεί μια αποτελεσματική και αποδοτική περιβαλλοντική φορολογική μεταρρύθμιση.
Η προτεινόμενη μεταρρύθμιση στοχεύει στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου φορολογικού συστήματος που θα προωθεί τόσο τους περιβαλλοντικούς στόχους όσο και την κοινωνικοοικονομική ευημερία.
Οι αλλαγές στην περιβαλλοντική φορολογία αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή το 2025. Το πλαίσιο των προθέσεων διαμορφώνεται και από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2025-2028, το οποίο αναφέρει ότι εξετάζονται επιλογές για την ανάπτυξη μιας νέας περιβαλλοντικής φορολογικής μεταρρύθμισης μέσω του έργου «Πράσινοι Φόροι».
Ο νέος χάρτης περιβαλλοντικών φόρων περιλαμβάνει συγκεκριμένες ρυθμίσεις, όπως το τέλος ανακύκλωσης για προϊόντα με πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC), το περιβαλλοντικό τέλος για πλαστικές σακούλες και το τέλος ανθεκτικότητας στις διανυκτερεύσεις. Επιπλέον, περιλαμβάνονται η εισφορά για πλαστικά προϊόντα συσκευασίας, το περιβαλλοντικό τέλος στο πετρέλαιο εσωτερικής καύσης, το έκτακτο περιβαλλοντικό τέλος για εισαγόμενα μεταχειρισμένα οχήματα και οι τροποποιήσεις στα τέλη ταξινόμησης και κυκλοφορίας οχημάτων με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
πηγή: dnews.gr