Πιθανό είναι το σενάριο ακόμα και διορθώσεων στις τιμές των ενοικίων, ιδίως στις περιοχές όπου το κόστος κρίνεται πλέον μη βιώσιμο για τη συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών.
Σύμφωνα με φορείς της αγοράς ακινήτων, αν διατηρηθούν οι πληθωριστικές πιέσεις είναι πολύ πιθανό να εμφανιστούν οι πρώτες μειώσεις ενοικίων στην αγορά.
Ενδεικτικό των ανατιμήσεων των ενοικίων και των προσδοκιών ορισμένων ιδιοκτητών, είναι ότι υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις διαμερισμάτων όπου τα ενοίκια που ζητούνται σήμερα είναι ακόμα και 60% υψηλότερα σε σχέση με πριν από τρία χρόνια
Έτσι, η τρέχουσα συγκυρία έχει εξελιχθεί σε αδιέξοδο για τα νοικοκυριά που μισθώνουν το ακίνητο στο οποίο διαμένουν, καθώς εκτός από τις σημαντικές αυξήσεις των ενοικίων καλούνται να διαχειριστούν το κύμα των συνεχών ανατιμήσεων βασικών καταναλωτικών αγαθών από μήνα σε μήνα, το αυξημένο κόστος των καυσίμων και ηλεκτρικού ρεύματος. Την ίδια στιγμή, όσοι είναι μισθωτοί διαπιστώνουν ότι η αγοραστική τους δύναμη έχει αρχίσει να μειώνεται εκ νέου, παρά τις φορολογικές ελαφρύνσεις της τελευταίας διετίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη πριν από τις πληθωριστικές πιέσεις και την εκτίναξη του κόστους της ενέργειας, οι Έλληνες που νοικιάζουν το ακίνητο στο οποίο μένουν κατείχαν τη «μαύρη» πρωτιά στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς δαπανούσαν το μεγαλύτερο μέρος του διαθέσιμου εισοδήματός τους για τη στέγασή τους. Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία της Eurostat για το 2019, το 83,2% των ενοικιαστών στην Ελλάδα δήλωνε ότι καταβάλλει πάνω από το 40% του εισοδήματός του προκειμένου να καλύψει δαπάνες που σχετίζονται με τη διαμονή του (ενοίκιο, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, κοινόχρηστα κτλ.). Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε., καθώς ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ένωση δεν ξεπερνά το 25% όσων νοικιάζουν το ακίνητο στο οποίο διαμένουν.