«Ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός ζει σε περιοχές όπου υπάρχει λειψυδρία για τουλάχιστον ένα μήνα το χρόνο. Στην πραγματικότητα, το γλυκό νερό είναι μόνο το 1% του νερού στον κόσμο και σήμερα, πρέπει να προστατεύσουμε αυτό το 1% όσο ποτέ άλλοτε. Οι πιέσεις που αντιμετωπίζει είναι τεράστιες. Αύξηση του πληθυσμού, εντείνει τη γεωργία, πολύ λίγη επεξεργασία νερού και αλλαγή του κλίματος. Οι υγρότοποι και τα δάση που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε για νερό απειλούνται. Η Ελλάδα, με τις παραδόσεις της, ως περιοχή της Μεσογείου και τις σύγχρονες τεχνολογίες της, μπορεί να μας βοηθήσει να δούμε πως θα βελτιωθούμε. Αυτή είναι η δεκαετία είναι αφιερωμένη από τον ΟΗΕ στο νερό. Βρισκόμαστε σχεδόν στα μισά του δρόμου. Του χρόνου αναμένεται η ενδιάμεση έκθεση προόδου και βασίζομαι στην Ελλάδα για να παρουσιάσει τα βήματα που χρειαζόμαστε για να κάνουμε την ήπειρό μας καλύτερα προετοιμασμένη για το μέλλον», τόνισε ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους στο μήνυμα που απηύθυνε στην ενημέρωση των μαθητών για τη βιώσιμη διαχείριση του νερού που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη.
Η Κομισιόν αγκάλιασε την πρωτοβουλία της ευρωβουλευτή της ΝΔ-ΕΛΚ Μαρίας Σπυράκη για την ημερίδα που διοργάνωσε σε συνεργασία με το Φροντιστήριο Βιωσιμότητας με τίτλο «Το νερό – νεράκι» και τη συμμετοχή 150 μαθητών από πέντε Γυμνάσια και Λύκεια της Θεσσαλονίκης .
« Δεν είναι μόνο η Ελλάδα που υποφέρει. Το 1/5 της Ευρώπης και σχεδόν ένας στους τρεις Ευρωπαίους επηρεάζονται τώρα από το στρες που δημιουργείται στις πηγές νερού. Και μια απειλή στο νερό αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της ειρήνης, όπως έχουμε ήδη δει στην Ουκρανία. Την Ουκρανία θα την ανοικοδομήσουμε, μπορούμε και θα το κάνουμε», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σινκεβίτσιους.
Ειδικότερα ο Επίτροπος της ΕΕ για το περιβάλλον στο μήνυμα του για την εκδήλωση «το νερό-νεράκι» έκανε συγκεκριμένες συστάσεις για τη βελτίωση της διαχείρισης του νερού:
«Κυκλικότητα σημαίνει επίσης περισσότερη επαναχρησιμοποίηση νερού και περισσότερες επενδύσεις σε μονάδες επεξεργασίας νερού. Με αυτόν τον τρόπο, θα εξάγουμε πολύτιμους πόρους, θα δίνουμε πίσω καθαρό νερό στη φύση και μπορούμε επίσης να το χρησιμοποιήσουμε για ενέργεια.
Η Οδηγία για την Επεξεργασία Αστικών Λυμάτων έχει βοηθήσει σε όλα αυτά για περισσότερα από 30 χρόνια και οι επενδύσεις της ΕΕ μπορούν να βοηθήσουν στην ανατροπή της ισορροπίας.
Δεύτερον, πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να προστατεύσουμε και να αποκαταστήσουμε τη φύση μας. Πάνω από τα μισά ποτάμια, οι λίμνες, οι υδροβιότοποι και τα ύδατα από τις παράκτιες περιοχές μας υποφέρουν και εμείς είμαστε η αιτία. Προκαλούμε ρύπανση, ειδικά από τη βιομηχανία και τη γεωργία, και προκαλούμε επίσης την κλιματική αλλαγή.
Επομένως, είναι καιρός να εντείνουμε την προσπάθειά μας και να κάνουμε πολύ περισσότερα για την προστασία αυτών των υδάτινων πόρων» σημείωσε ο κ. Σινκεβίτσιους.
«Το ζήτημα της διαχείρισης του νερού είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν τα παιδιά μας, γι’ αυτό χρειάζονται γνώση και εργαλεία», τόνισε η κ. Σπυράκη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην εκδήλωση. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναλάβει ενεργό ρόλο για την πληροφόρηση και την ευαισθητοποίηση σχετικά με το νερό. Στην ΕΕ εξελίχθηκε και το Right2Water, η πρώτη Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών για το νερό που οδήγησε στη στρατηγική για τη βιώσιμη διαχείριση του νερού», υπενθύμισε η ευρωβουλευτής, η οποία πρότεινε για την αποφυγή της σπατάλης να γίνουν επιπλέον βήματα για την ανθεκτικότητα των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και μεταφοράς, να αυξηθούν περαιτέρω οι χώροι πρασίνου και τα πάρκα τσέπης και να εγκατασταθούν κρουνοί πόσιμου νερού στη Θεσσαλονίκη και ειδικά στα σημεία που συχνάζουν νέοι άνθρωποι.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας χαιρέτισε την εκδήλωση, τονίζοντας ότι με συντονισμένες ενέργειες μπορούμε να ανατρέψουμε τις δυσκολίες που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή και την ξηρασία. Θύμισε μάλιστα την παράδοση της Θεσσαλονίκης και της Μεσογείου στη διαχείριση του νερού ως αγαθού και στις υποδομές της αποχέτευσης από αρχαιοτάτων χρόνων.
Ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κωνσταντίνος Γιουτίκας στο χαιρετισμό του εξέφρασε την αγωνία του για το ενδεχόμενο η αύξηση της θερμοκρασίας τα επόμενα χρόνια vα δημιουργήσει προβλήματα λειψυδρίας στην Κεντρική Μακεδονία γεγονός που απαιτεί όπως είπε έγκαιρη αντιμετώπιση. Παρουσίασε δράσεις και έργα που εξελίσσονται στην Κεντρική Μακεδονία με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας δίνοντας έμφαση στις υποδομές για τη συλλογή και την ορθή διαχείριση του νερού.
Η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει σοβαρές συνέπειες στην ποιότητα και διαθεσιμότητα του νερού, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, καθηγητής ΑΠΘ Άγις Παπαδόπουλος.«Στη Θεσσαλονίκη καταναλώνουμε 56 εκατ. κυβικά μέτρα πόσιμου νερού ετησίως ή αλλιώς 160 λίτρα νερού ημερησίως ανά άνθρωπο. Το νερό έχει κόστος, τιμή και αξία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος. Ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ έκανε ιδιαίτερη μνεία στους 500 εργαζόμενους που δουλεύουν σε 24ωρη βάση για να φθάνει το πόσιμο νερό στη Θεσσαλονίκη. Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Άνθιμος Αμανατίδης.
Η εκπαιδευτικός , Δέσποινα Μιχελάκη, αναφερόμενη στο ρόλο του Φροντιστηρίου Βιωσιμότητας , το οποίο είναι υποστηρικτικός περιβαλλοντικός φορέας του Δήμου Νεάπολης-Συκεών, τόνισε ότι την περίοδο αυτή είναι σε εξέλιξη πρόγραμμα αειφορικής διαχείρισης του νερού γύρω από τα μνημεία της Άνω Πόλης, αναδεικνύοντας το ρόλο του νερού στην ιστορική πορεία της Θεσσαλονίκης.
Τα σχολεία που συμμετείχαν στην εκδήλωση ήταν το Αριστοτέλειο Κολλέγιο,1ο ΕΠΑΛ Αμπελοκήπων,5ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης, 1ο Γυμνάσιο Ευκαρπίας και το 2οΠειραματικό ΓΕΛ Θεσσαλονίκης. Παρουσίασαν τις προτάσεις τους, με μορφή δρώμενων και video για την ορθολογική χρήση του νερού, ως πολύτιμου φυσικού πόρου. Ως καλύτερη πρόταση κρίθηκε από την κριτική επιτροπή της διοργάνωσης η παρουσίαση του 1ου Γυμνασίου Ευκαρπίας, ενώ ως ισάξιο αναπληρωματικό διακρίθηκε το 5Ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης. Ως επιβράβευση μαθητές και των δύο σχολείων που διακρίθηκαν θα ταξιδέψουν στις Βρυξέλλες με ξενάγηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προσκεκλημένοι της ευρωβουλευτή Μαρίας Σπυράκη.