Η αλήθεια είναι πως η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας κατά τα χρόνια προ-κρίσης, απολάμβανε ένα βιοτικό επίπεδο το οποίο ήταν κατά τι ανώτερο από αυτό του ελληνικού μέσου όρου, αποκλειστικά λόγω της ύπαρξης της ΔΕΗ. Η μεγαλύτερη ελληνική βιομηχανία για χρόνια προσέφερε παχυλούς μισθούς αλλά και συντάξεις. Έτσι, μέσα στην γενικότερη οικονομική «νιρβάνα» που βίωνε η ελληνική κοινωνία πριν από την οικονομική κρίση, με τα δανεικά λεφτά, την μικρή παραγωγή και την μέγιστη διαφθορά και υπόλειτουργικότητα του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα, και η ΔΕΗ απλώς ακολουθούσε την ίδια «πεπατημένη». Ωστόσο αυτή η εποχή πέρασε ανεπιστρεπτί, όχι μόνο για την ΔΕΗ αλλά για το ελληνικό κράτος συνολικά. Αυτό σημαίνει πως η ΔΕΗ – ο κύριος οικονομικός ζωοδότης της Δυτικής Μακεδονίας – έχει ήδη μπει σε διαδικασία πλήρους ιδιωτικοποίησης η οποία θα ολοκληρωθεί πάρα πολύ σύντομα. Η Επιχείρηση, η οποία έτσι και αλλιώς έχει πληγεί ανηλεώς κατά τα μνημονιακά χρόνια, σύντομα θα ολοκληρώσει τον κύκλο της «συρρίκνωσής» της, μετατρεπόμενη σε μια ιδιωτική επιχείρηση με περιορισμένες πια οικονομικές δυνατότητες (σε σχέση με το παρελθόν) αλλά και απόλυτη αδυναμία σπαταλών και «παροχών» που δεν έχουν άμεσο οικονομικό αντίκρισμα για την ίδια.
Την παραπάνω νομοτελειακή πραγματικότητα, οφείλουν καταρχάς να επεξηγήσουν με ειλικρίνεια στην τοπική κοινωνία οι πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί παράγοντες της περιοχής μας. Οι οποίοι – για πολλοστή φορά – αποδεικνύονται όχι απλώς κατώτεροι των περιστάσεων αλλά απολύτως ανεπαρκείς στον υπερθετικό βαθμό και προκλητικοί επίσης. Όχι μόνο για αυτά που θα μπορούσαν να κάνουν σε σχέση με την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης και η συνολική «κατρακύλα» της ΔΕΗ, αλλά και για την παντελώς ανειλικρινή τους στάση προς την τοπική κοινωνία, όπως και την οργάνωση του οικονομικού «αύριο» της περιοχής. Έτσι παρατηρούμε αρκετούς νυν και πρώην βουλευτές αλλά και πολιτικούς «παράγοντες» που κάνουν αγώνα για να μπουν στα ψηφοδέλτια κυρίως της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ (βλ. Κίνημα Αλλαγής) στις προσεχείς εθνικές εκλογές, να έχουν επιδοθεί σε έναν ‘άκρατο αγώνα δηλώσεων εντυπωσιασμού και ψεύδους, με κύρια θεματολογία το ποιος «ξεπούλησε» και υποβάθμισε περισσότερο την ΔΕΗ σε σχέση με τους υπόλοιπους, και αν το σημερινό «ξεπούλημα» είναι καλύτερο ή χειρότερο από το παλαιότερα. Στο ίδιο μοτίβο συντεταγμένης υποτίμησης της νοημοσύνης του κόσμου, ακολουθούν και οι τοπικοί αυτοδιοικητικοί παράγοντες, οι οποίοι δείχνουν μάλλον να νοιάζονται περισσότερο για να πουν το καθιερωμένο «ευχολόγιο» δημοσίως, ενώ οι πραγματικές τους απόψεις για το ζήτημα, και κυρίως τα πεπραγμένα τους (ή μάλλον τα «μη-πεπραγμένα» τους) απέχουν παρασάγγας από τις δημαγωγικές και απολύτως ψευδείς αυτές δηλώσεις.
Ο γράφων θα πρότεινε, αντί να παρακολουθούμε το πιο κακοπαιγμένο θέατρο δημοσίως από τους τοπικούς πολιτικάντηδες, να μιλήσουν επιτέλους με ειλικρίνεια για αυτά που έχουν ήδη αποφασιστεί για την ΔΕΗ και την πραγματική επίπτωση που θα έχουν στην τοπική κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας. Κυρίως όμως θα πρότεινα να οργανωθούν μεταξύ τους και να αρχίσουν το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου στήριξης της τοπικής οικονομίας για την «μετά ΔΕΗ» εποχή, με συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις. Τα οποία βεβαίως οφείλουν να αποφασίσουν ενωμένοι και όχι να επιδίδονται σε προσχηματικές δηλώσεις, καταγγελίες και ύβρεις μεταξύ τους, που μόνο σκοπό έχουν την συντεταγμένη παραπλάνηση της τοπικής κοινωνίας. Η περιοχή μας οφείλει να αναπτύξει ένα συντεταγμένο σχέδιο προσέλκυσης επενδύσεων για να μην αφανιστεί οικονομικά τα επόμενα χρόνια, το οποίο πρέπει να γίνει οργανωμένα, επιστημονικά, και (κυρίως) ομαδικά, στο οποίο θα συμμετάσχουν όλοι οι μεγάλοι Δήμοι της περιοχής και οι τοπικοί βουλευτές, αλλά και οι λοιποί πολιτικοί και επιστημονικοί παράγοντες στο μέτρο του δυνατού. Καθώς η δημιουργία ενός τέτοιου σχεδίου προφανώς θα μπορούσε να προσελκύσει μεγάλες επιχειρήσεις αποτελεσματικότερα, σε σχέση με τις διαπροσωπικές σχέσεις και παρεμβάσεις του κάθε αυτόνομου βουλευτή ή δημάρχου. Κατά τον ίδιο τρόπο, πρέπει να σχεδιαστεί και εφαρμοστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μελλοντικής συνεργασίας με την ΔΕΗ – η οποία θα συνεχίσει να υπάρχει σε διαφορετική μορφή τα επόμενα χρόνια – με απώτερο γνώμονα την μέγιστη εκμετάλλευση των παροχών της Επιχείρησης. Αυτά τα δύο πρέπει να εφαρμοστούν, ενώ ο σχεδιασμός τους θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει χτες. Ας αφήσουν λοιπόν επιτέλους τις ψευδείς δηλώσεις, τον δημαγωγικό καταγγελτικό πολιτικό λόγο και το εκατέρωθεν «ξεκατίνιασμα» με τους πολιτικούς αντιπάλους. Ενώ τέλει, ο γράφων θα πρότεινε να σταθούν για μια φορά στο ύψος των περιστάσεων εν μέσω κρισιμότατων περιστάσεων και κάνουν το καθήκον τους, χωρίς να νοιάζονται κατά προτεραιότητα για την δημόσια εικόνα τους …