Η ζωή ξέρει και παίζει πολλά παιχνίδια, ένα από αυτά παίξαμε όλοι μαζί τους τελευταίους 3 μήνες μαθαίνοντας να ζούμε και… κάπως διαφορετικά! Σ’ αυτό το παιχνίδι μείναμε αρκετά στον … «πάγκο»! Ήρθε η στιγμή όμως να μπούμε στο γήπεδο και να παίξουμε δυναμικά επιστρέφοντας στην κανονικότητα σε όλους τους τομείς και στην προπόνησή μας!
Γράφει η Βασιλειάδου Χριστίνα, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής – Χαλκίδα
Σίγουρα για όσους γυμνάζονταν και είχαν την ευχέρεια του εξοπλισμού η επανένταξη στην προπόνηση θα είναι πιο εύκολη, όμως για όσους γυμνάζονταν συντηρητικά ή καθόλου έχω να σου δώσω τις παρακάτω συμβουλές έτσι ώστε να αποφύγεις τραυματισμούς και το μυϊκό πιάσιμο και κάματος να είναι ανεκτά.
- Βάλε στόχους (ρεαλιστικούς!)
Για οτιδήποτε ξεκινάμε στη ζωή μας ,θα πρέπει να υπάρχει και ο κατάλληλος στόχος! Ρεαλιστικός στόχος! Σε ένα μήνα ,λυπάμαι που θα στο πω , αλλά δε θα γίνεις φέτες και έτσι ακριβώς όπως το ονειρεύεσαι…κι αν γίνει με μη φυσιολογικούς τρόπους ,δε θα κρατήσει, γιατί απλά το σώμα σου έχει μάθει τα προηγούμενα …(πόσο χρονών είσαι;) χρόνια να ζει με έναν άλλο τρόπο και σύντομα θα επιστρέψει σε αυτό που ήξερε. Έτσι ,λοιπόν, θέσε μικρούς ρεαλιστικούς στόχους που θα σε κάνουν να επιστρέψεις ομαλά και να νιώθεις καλά.
- Θέλεις να λιώσεις στο αερόβιο; Όχι με κόπο αλλά με τρόπο!
Τόσο καιρό καθόσουν ή είχες χαμηλή αερόβια δραστηριότητα λόγω καραντίνας , κάπου άκουσες κιόλας ότι κάνοντας πολλά χιλιόμετρα και περνώντας ώρες στο αερόβιο μόνο έτσι χάνεις κιλά…δε θέλει και πολύ να κλείσεις ραντεβού στο γυμναστήριο και να αρχίσεις να τρέχεις για καμιά ώρα σα να θέλεις να προλάβεις το λεωφορείο! Και κάπως έτσι έρχεται η καταπόνηση…υπερβάλλοντας!
Ξεκίνα την πρώτη εβδομάδα κάνοντας γρήγορο βάδην ή μέτρια ένταση σε ποδήλατο και ελλειπτικό για 15 – 20’ ή αν είσαι λίγο πιο προχωρημένος ένα απαλό τζόκινγκ και βάλε το ίδιο και στο τέλος της προπόνησης σου. Τη δεύτερη εβδομάδα επανένταξης μπορείς να αυξήσεις λίγο την ένταση και να βάλεις και ένα κομμάτι διαλειμματικής προπόνησης (πχ. 2-3’ τζόκινγκ – 2’ περπάτημα ) για 20 -25’. Τρίτη εβδομάδα μπορείς να αυξήσεις λίγο παραπάνω την ένταση και το χρόνο της προπόνησης και κάπως έτσι να «χτίσεις» το αερόβιό σου χωρίς καταπονήσεις.
- Γράμμωση και 6-Pack ….τώρα ! (μη σου πω χθες!)
Ξέρω είναι καλοκαίρι, οι μήνες αυτοί μας πήγαν πίσω , το μαγιό το νιώθεις πάνω σου λίγο στενό ή το σώμα σου λίγο πιο χαλαρό και θέλεις άμεσα να δεις τους μυς σου να σχηματίζονται! Ξέρεις…και όταν έχουμε πονόλαιμο θέλουμε να σταματήσουμε να πονάμε σε μια μέρα αλλά δε παίρνουμε όλο το αντιβηχικό σιρόπι σε μια φορά για να γίνουμε καλά! Το ίδιο συμβαίνει και με τους μυς μας…θέλουν το χρόνο τους και τη φροντίδα μας.
Είτε γυμναζόσουν λίγο μέσα στην καραντίνα είτε όχι, τα ερεθίσματα που θα πάρεις από τις πρώτες προπονήσεις στο γυμναστήριο είναι ξεχωριστά : Άλλος εξοπλισμός , άλλος χρόνος προπόνησης κτλ.
Ξεκίνα με βασικές ασκήσεις για όλο το σώμα με λίγα σετ ,επαναλήψεις και βάρος για την πρώτη εβδομάδα, τη δεύτερη εβδομάδα πρόσθεσε λίγα παραπάνω σετ και επαναλήψεις , τρίτη εβδομάδα λίγο παραπάνω βάρος και ούτω καθ’ εξής.
Μη περιμένεις να κάνεις τα ίδια κιλά , τις ίδιες επαναλήψεις με πριν από 2 μήνες. Δεν είμαστε καν οι ίδιοι άνθρωποι με χθες, αλλάζουμε συνεχώς και ο χρόνος προσαρμογής του σώματός μας στην άσκηση(μυς, τένοντες, αρθρώσεις , νευρικό σύστημα) εξαρτάται από τον χρόνο, την ηλικία, τη δραστηριότητα ακόμη και τον ψυχισμό μας. Δείξε υπομονή για να φέρεις το αποτέλεσμά σου και δώσε χρόνο στο σώμα σου να προσαρμοστεί.
- Ξεκουράσου και τεντώσου!
Τώρα θα μου πεις …τόσο καιρό ξεκουραζόμασταν και τεντωνόμασταν από τον καναπέ στο κρεβάτι!
Και θα σου πω… δεν είναι αυτό που νομίζεις!!!
Το ότι ξεκινάς προπόνηση εντατικά δε σημαίνει υπερβολή…προπόνηση κάθε μέρα , όλη μέρα για να κερδίσεις το χαμένο έδαφος. Φτιάξε ένα πλάνο προπονήσεων όπου θα έχεις τουλάχιστον 2 μέρες ξεκούρασης έτσι ώστε να μπορεί ο οργανισμός σου να ξεκουράζεται , να συνειδητοποιεί τα ερεθίσματα της προπόνησης που του έδωσες και να προλαβαίνει να ανακάμπτει για να μη τραυματιστεί. Επίσης, αφιέρωσε λίγο παραπάνω χρόνο στις διατάσεις για να αποκτήσει το σώμα σου ελαστικότητα και να μπορεί να δουλέψει πιο εύκολα και άνετα στην επόμενη προπόνηση.
Φτιάξε το πλάνο σου, συμβουλέψου τον γυμναστή σου, συνειδητοποίησε το στόχο σου, έχε υπομονή και αποφασιστικότητα και… ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ!
Πηγή: https://www.fmh.gr/