Επιστολή του Κοζανίτη επιστήμονα Δημήτρη Κουκουλόπουλου, Αναπληρωτή καθηγητή μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, (σ.σ. που διακρίθηκε πρόσφατα γιατί μαζί με τον Τζέιμς Μέιναρντ της Οξφόρδης, απέδειξε την Εικασία Duffin-Schaeffer, ένα θεώρημα που είχε διατυπωθεί το 1941 για τη δυνατότητα προσέγγισης των άρρητων αριθμών μέσω απλών κλασμάτων), προς την εφημερίδα το ΒΗΜΑ, για “ανακρίβειες”, όπως τονίζει ο ίδιος, που αναφέρονται σε δημοσίευμα της εφημερίδας.
Η επιστολή του έχει ως εξής:
“Επιστολή μου προς τον κ. Αντώνη Καρακούση, διευθυντή του Βήματος της Κυριακής:
Αξιότιμε κ. Διευθυντά,
Σας γράφω με αφορμή ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε σήμερα Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019 στο ένθετο Science της εφημερίδας «Βήμα της Κυριακής» σχετικά με τη δουλειά μου πάνω στην εικασία των Duffin-Schaeffer. Το άρθρο περιέχει ορισμένες ανακρίβειες τις οποίες παραθέτω.
– Στην αρχή του άρθρου αναφέρεται ότι για κάποια περίοδο ήμουνα στο Χάρβαρντ. Όμως, δεν έχω ποτέ επισκεφτεί το Χάρβαρντ. Εκτός από τα πανεπιστήμια που αναφέρονται στο δημόσια διαθέσιμο βιογραφικό μου, επισκέφτηκα το Ινστιτούτο Προχωρημένων Σπουδών του Πρίνστον το ακαδημαϊκό έτος 2009-10, αλλά όχι ως επίσημα προσκεκλημένος. Ακολούθησα απλά τον επιβλέποντα καθηγητή του διδακτορικού μου Κέβιν Φορντ, ο οποίος έλαβε μέρος σε μια επιστημονική δραστηριότητα που διάρκεσε ένα χρόνο.
– Το άρθρο αναφέρει επίσης ότι ο συνεργάτης μου Τζέιμς Μέιναρντ δούλευε καιρό στην εικασία χωρίς αποτέλεσμα και ζήτησε τη βοήθειά μου. Αυτός ο ισχυρισμός είναι εντελώς εσφαλμένος. Ξεκινήσαμε να δουλεύουμε μαζί στο πρόβλημα, από το μηδέν. Ο Μέιναρντ μου ανέφερε το πρόβλημα το 2017 μιας και βρεθήκαμε από κοινού για ένα εξάμηνο στο ινστιτούτο Μαθηματικών Ερευνών του Μπέρκλει κι είχαμε ήδη συνεργαστεί με επιτυχία σε ένα άλλο πρότζεκτ. Αξίζει να σημειωθεί επίσης εδώ ότι ο Μέιναρντ είναι κορυφαίος και παγκοσμίως γνωστός αριθμοθεωρητικός για τη δουλειά του πάνω στην κατανομή των πρώτων αριθμών.
– Το άρθρο έχει πασιφανώς αντιγράψει περιεχόμενο άλλων άρθρων και συνεντεύξεων χωρίς να αναφέρει τις πηγές του. Η φράση που μου αποδίδεται σε εισαγωγικά στο τέλος της πρώτης στήλης ειπώθηκε στη συνέντευξή μου στο ΑΜΠΕ και στον κ. Κουταβά, διαθέσιμη εδώ: www.amna.gr/…/D-Koukoulopoulos-35chronos-Ellinas-eluse-math…. Επίσης, υπάρχουν κοινά στοιχεία με το άρθρο του Quanta Magazine www.quantamagazine.org/new-proof-settles-how-to-approximat…/ και του Scientific American www.scientificamerican.com/…/new-proof-solves-80-year-old-…/ στην περιγραφή του προβλήματος, όπως και στα σχόλια συναδέλφων για την απόδειξη. Σας παραπέμπω ενδεικτικά σε φράσεις των Τζεφ Βάαλερ και Μπεν Γκριν στο άρθρο του Quanta.
Ο κ. Γαλδαδάς δεν επικοινώνησε μαζί μου για να επιβεβαιώσει ότι το επιστημονικό κομμάτι και τα βιογραφικά στοιχεία είναι σωστά. Μου ζήτησε μόνο απαντήσεις σε δύο ερωτήσεις εκπαιδευτικού περιεχομένου την Τρίτη 5 Νοεμβρίου, ζητώντας μου να απαντήσω αν δύναμαι εντός της ημέρας. Η πολύ στενή προθεσμία και το γεγονός ότι βρισκόμουν σε συνέδριο στη Γερμανία (όπου παρεμπιπτόντως παρουσιάσαμε με το Μέιναρντ τη δουλειά μας) δε μου επέτρεψε να απαντήσω.
Με θλίβει βαθιά να βλέπω τέτοια προχειρότητα, αυθαιρεσία και υπερβολή στο επιστημονικό ρεπορτάζ μιας από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Ελλάδας, την οποία και διαβάζω τακτικά.
Προς αποκατάσταση της αλήθειας, σας παρακαλώ να διορθώσετε το άρθρο όταν αυτό δημοσιευτεί ηλεκτρονικά, όπως και να δημοσιεύσετε αυτή την επιστολή στην προσεχή έκδοση του Βήματος.
Με εκτίμηση,
Δημήτρης Κουκουλόπουλος
Αναπληρωτής καθηγητής μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ”