Για σκληρή και άδικη επίθεση κάνουν λόγο σε επιστολή του 44 αγρότες-κάτοικοι του Δρεπάνου, κατηγορώντας το δήμαρχο Κοζάνης Λάζαρο Μαλούτα για τη στάση του, τονίζοντας πως η δημοτική αρχή Κοζάνης θέλει να τους “εκδιώξει γα μια υποτιθέμενη επένδυση” . Η σκληρή επιστολή αναφέρει τα εξής:
“Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΟΛΙΒΑΔΟ ΔΡΕΠΑΝΟΥ
(Ανακοίνωση των 44 αγροτών – κατοίκων Δρεπάνου)
Τις προηγούμενες ημέρες γίναμε αποδέκτες μίας σκληρής όσο και άδικης επίθεσης η οποία έλαβε μάλιστα σημαντικές διαστάσεις, έπειτα και από την δημοσιοποίηση έωλων ισχυρισμών από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής σε βάρος μας.
Σε βάρος δηλαδή 44 κατ’ επάγγελμα εν ενεργεία αγροτών και των οικογενειών τους, μονίμων κατοίκων Δρεπάνου, οι οποίοι νοικιάζουμε και καλλιεργούμε την εν λόγω Κοινοτική έκταση μετά από δημοπρασία και την τήρηση όλων των νομίμων τύπων και όρων. Εμάς θέλει να εκδιώξει ο Δήμαρχος Κοζάνης για μια υποτιθέμενη επένδυση ‘ξένων’ ΑΦΜ – με την οποία, ειλικρινά, δεν έχουμε καμία αντίρρηση, ας πραγματοποιηθεί όμως σε κάποιο άλλο σημείο και όχι στην εύφορη γη του χωριού μας, την οποία νομίμως νοικιάζουμε!
Σε μία προσπάθεια σπίλωσης και υποβάθμισης του επαγγέλματος μας, καθώς και των ίδιων προσωπικοτήτων του καθενός από εμάς παρουσιάσθηκε μέσω ανακριβών δηλώσεων μία διαφορετική πραγματικότητα σχετικά με την εν γένει δραστηριοποίησή μας στα κτήματα του ΖΕΥΓΑΡΟΛΙΒΑΔΟΥ ΔΡΕΠΑΝΟΥ.
Οι ασκούντες γεωργικές εργασίες σήμερα στα εν λόγω αγροτεμάχια ανερχόμαστε σε 44, κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι αποτελούμε ταυτοχρόνως και κατοίκους της τοπικής κοινότητας Δρεπάνου. Πρόκειται, άλλωστε, για όρους συμμετοχής στη δημοπρασία μίσθωση (να είναι δηλαδή ο συμμετέχων αγρότης και κάτοικος Δρεπάνου).
Το «ΖΕΥΓΑΡΟΛΙΒΑΔΟ» (αριθμ τεμ. 850) ΔΡΕΠΑΝΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ είχε αρχικώς (βάσει του νόμιμου τίτλου) συνολική έκταση 535 στρέμματα και 825 μέτρα, σήμερα δε εκτείνεται σε 450 περίπου στρέμματα. Τα επιμέρους αγροτεμάχια που την αποτελούν παρέμειναν με την θέληση των πρώτων προσφύγων και τη σύμφωνη γνώμη του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ εκτός από το σύνολο των διαδικασιών ΔΙΑΝΟΜΗΣ των εκτάσεων γης προς τους πρόσφυγες και συγκεκριμένα της πρώτης που έλαβε χώρα κατά το έτος 1932 έως και της τελευταίας που έγινε το 1953.
Το σκεπτικό των προσφύγων-παππούδων μας υπήρξε απολύτως ΛΟΓΙΚΟ και ΑΝΑΓΚΑΙΟ καθώς η ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ αποτελούσε βασική πηγή επαγγελματικής ενασχόλησης στην Κοινότητα με τις εν λόγω εκτάσεις για ελεύθερη βοσκή να κρίνονται απαραίτητες. Το 1973 η συγκεκριμένη έκταση παραχωρήθηκε με σχετική απόφαση στην τότε κοινότητα ΔΡΕΠΑΝΟΥ. Το 1983 έπειτα από πρωτοβουλία ομάδας πολιτών και με ταυτόχρονη ΑΠΟΔΟΧΗ από την πλευρά του τότε ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, η εν λόγω έκταση μετατράπηκε από ΛΙΒΑΔΙ σε ΑΡΟΤΡΑΙΑ έκταση, ενώ οι απαραίτητες εργασίες διενεργήθηκαν από εθελοντές ΑΓΡΟΤΕΣ με μέρος των εξόδων να καλύπτεται από την Κοινότητα. Από το 1984 και εντεύθεν έως και σήμερα οι συγκεκριμένες εκτάσεις αποδίδονταν αποκλειστικά σε αγρότες που ήταν ταυτόχρονα και κάτοικοι της τοπικής κοινότητας Δρεπάνου και πάντοτε έπειτα από την διενέργεια πλειοδοτικών διαγωνισμών. Η αυτή πρακτική, ήτοι η κατακύρωση μέσω πλειοδοτικών διαγωνισμών, συνεχίστηκε και μετά το έτος 1998, τόσο δηλαδή στα πλαίσια των Καποδιστριακών Δήμων (Δήμος Ελλησπόντου) όσο και στα πλαίσια των Καλλικρατικών Δήμων (Δήμος Κοζάνης). Η διαφάνεια κατά την διενέργεια των πλειοδοτικών διαγωνισμών υπήρξε ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ, το δε τίμημα κατακύρωσης κυμαινόταν σε σημαντικά υψηλά επίπεδα και πολύ κοντά στις τιμές ενοικίου που συνομολογούνταν σε αντίστοιχες αγροτικές μισθωτικές συμβάσεις μεταξύ αγροτών – ιδιωτών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι με βάση την τελευταία μισθωτική σχέση το τίμημα που συμφωνήθηκε ανήλθε στα 25€/στρέμμα (22€ συν χαρτόσημο 3,5%).
ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΠΛΕΙΟΔΟΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΜΑΧΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ.
Στην αναφερθείσα πλειοδοτική διαδικασία μπορεί να συμμετάσχει όποιος φέρει σωρευτικά τα κάτωθι κριτήρια.
Οι κατ’ επάγγελμα αγρότες.
Οι ασφαλισμένοι στον πρώην ΟΓΑ και νυν ΕΦΚΑ.
Οι κάτοικοι Δρεπάνου.
Σημειώνεται ότι αποκλείονται εκ προοιμίου από την διαδικασία Συνταξιούχοι καθώς και λοιποί επαγγελματίες μη σχετιζόμενοι με τον αγροτικό κλάδο.
Προϊόντος του χρόνου συγκεκριμένα, δε, μετά το έτος 1984 το ενδιαφέρον για την εκμίσθωση των κρινόμενων αγροτεμαχίων αυξήθηκε και συνακολούθως έγινε μεγαλύτερος και ο αριθμός των δικαιούχων –συμμετεχόντων.
Έπειτα από την εξέλιξη αυτή η τρέχουσα αγροτική έκταση έχει «κατατμηθεί» και από τα 25 στρέμματα το 1984 που αντιστοιχούσαν σε κάθε αγρότη, μειώθηκε σήμερα στα 10,4 στρέμματα προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη συμμετοχή στην εκμετάλλευση της αροτραίας γης. Σήμερα, όπως σημειώθηκε, οι μισθωτές – αγρότες φθάνουν τους 44 σε αριθμό, ενώ με την σειρά τους, όπως είναι εύλογο και όπως συνηθίζεται παντού, ανταλλάσσουν την χρήση των αγροτεμαχίων που έχουν μισθώσει με μεγαλύτερους σε καλλιέργειες αγρότες όταν τούτο κρίνεται απαραίτητο ‘στο έδαφος’ και για τη μείωση του κόστους.
Ως ομάδα αγροτών και προκειμένου να προασπίσουμε το ΗΘΟΣ και την καθαρότητα της συμμετοχής μας, προτιθέμεθα εάν τούτο απαιτηθεί να προσφύγουμε στην ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ προκειμένου να αποκατασταθεί η παραπληροφόρηση που έχει σημειωθεί στην περίπτωση που τούτο δεν γίνει αυτόβουλα εκ μέρους όποιων έχει έως σήμερα απροκάλυπτα πραγματοποιηθεί. Οι ύβρεις σε ανθρώπους του ΜΟΧΘΟΥ που καλλιεργούν τη γη και εν μέσω σε συνθηκών απαιτητικών και σκληρών δεν είναι ανεκτή, ιδίως σε μία περίοδο που ο εν λόγω τοπικός κλάδος πασχίζει να μείνει ανταγωνιστικός σε ένα περιβάλλον ακρίβειας και ανασφάλειας.
Όλη την παραπάνω ιστορία του τόπου μας και τον σημερινό αγώνα των 44 οικογενειών – αγροτών – μονίμων κατοίκων Δρεπάνου, την απαξιώνει ο Δήμαρχος Κοζάνης, επιθυμώντας να μας ‘πετάξει’ κυριολεκτικά στον δρόμο για μία υποτιθέμενη ‘επένδυση’.
Αναπάντητα τα ερωτήματα: Γιατί θέλει να εκδιώξει εμάς, όταν νοικιάζουμε και δουλεύουμε τα χωράφια και ζούμε τις οικογένειές μας;
Γιατί διχάζει την τοπική κοινωνία;
Γιατί δεν αναζητά κάποια άλλη έκταση για την υποτιθέμενη επένδυση;
Ο λόγος – προφανώς – ΗΤΑΝ και ΕΙΝΑΙ η εκδήλωση ενδιαφέροντος για το ΖΕΥΓΑΡΟΛΙΒΑΔΟ ανθρώπων απ’ την ΔΡΑΜΑ έως την ΚΡΗΤΗ και την ΟΛΛΑΝΔΙΑ, προκειμένου να το εκμεταλλευτούν για ΔΙΚΟ τους ΟΦΕΛΟΣ. Πρόκειται για σύγκρουση ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ισχυρών με τους ανίσχυρους αγρότες του ΔΡΕΠΑΝΟΥ. Δυστυχώς οι ισχυροί απέκτησαν συμμάχους ΜΕΣΑ στο Δήμο Κοζάνης, εκπροσώπους που ΕΜΕΙΣ στείλαμε ΕΚΕΙ για να προασπίσουν – υποτίθεται – τα δικά μας καλώς εννοούμενα συμφέροντα. Να προασπίσουν το ΗΘΟΣ απέναντι στο ΧΡΗΜΑ. Να προασπίσουν το ΜΗ εκβαρβαρισμό της κοινωνίας όπου το ΧΡΗΜΑ είναι ο ΑΝΙΚΗΤΟΣ παράγοντας. Οι επίδοξοι επενδυτές προφανώς μοιράζουν ένθεν-κακείθεν ΔΩΡΑ. Εμείς της ομάδας αγροτών γνωρίζουμε ότι πρόκειται για ΔΑΝΑΟΥΣ που φέρουν ΔΩΡΑ…
Ευχαριστούμε ΔΕΝ θα πάρουμε…
ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΟΥΛΙΟΜΑΣΤΕ.
Θα συναντηθούμε στις αίθουσες των Δικαστηρίων.
Θα συναντηθούμε στους Δρόμους του ΑΓΩΝΑ.
Οι τακτικές, άλλωστε, αυτές έχουν γίνει γνωστές και από έτερες πρακτικές του Δημάρχου σε φλέγοντα θέματα της ευρύτερης περιοχής όπως στην Ακρινή και τα Σιδερά. Η εγκατάλειψη των κατοίκων της Ακρινής είναι αδιαμφισβήτητη, όπως απροκάλυπτη ήταν και η επίσκεψη του Δημάρχου όχι στην τοπική κοινότητα των Σιδερών αλλά μόνο στον χώρο των εργασιών των φωτοβολταϊκών μονάδων πέριξ αυτής, με αποτέλεσμα να αναρωτηθούν πολλοί εάν επισκέφθηκε τον χώρο ως Δήμαρχος ή ως ιδιώτης;
Σήμερα, ως φαίνεται, έχει βάλει στο στόχαστρο τις εκτάσεις του «ΖΕΥΓΑΡΟΛΙΒΑΔΟΥ ΔΡΕΠΑΝΟΥ», ισοπεδώνοντας πρακτικές ετών και ανατρέποντας καταστάσεις που έχουν μεταφερθεί από γενιά σε γενιά. Χρησιμοποιώντας αθέμιτα μέσα και ψευδείς ισχυρισμούς παραπλάνησε το συγκληθέν στις 7-12-2021 δημοτικό συμβούλιου. Την ανάπτυξη με όρους φτώχειας ας την πουλήσει αλλού. Είναι αμφίβολο εάν έστω και ένας Δρεπανιώτης γνωρίζει με τι όρους εργασίας και ποιες συνθήκες απασχόλησης επιθυμούν οι υποψήφιοι επενδυτές να επιτύχουν της απόβασή τους στην τοπική μας κοινωνία.
Κατόπιν όλων αυτών καλούμε τον Δήμαρχο να ανασκευάσει άμεσα τα όσα όλως αυθαίρετα καταλόγισε στον αγροτικό κόσμο του Δρεπάνου. Να σταματήσει την απόπειρα εκδίωξής μας από τα χωράφια του χωριού μας. Και να αναζητήσει μία άλλη έκταση για την επικείμενη επένδυση.
Οι 44 αγρότες – κάτοικοι Δρεπάνου”