Σε συνέχεια των επισκέψεων του κυβερνητικού κλιμακίου στη Δυτική Μακεδονία, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης επισκέφθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 28 Ιουλίου το Κέντρο Ανάπτυξης Δεξιοτήτων και Απασχόλησης στην Κοζάνη.
Κατά την επίσκεψη πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από τον υπεύθυνο του Κέντρου σχετικά με τη λειτουργία και το έργο της δομής, η οποία έχει ως βασικό στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και την επαγγελματική αναβάθμιση των ωφελούμενων, ώστε να βελτιώσουν την πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας.
Όπως ανέφερε, υπάρχει συνεχής συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τους τοπικούς φορείς, οι οποίοι καταθέτουν προτάσεις για τις ανάγκες της περιοχής. Με βάση αυτές, το Κέντρο σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα κατάρτισης προσαρμοσμένα στις πραγματικές απαιτήσεις της αγοράς εργασίας. Παράλληλα, στελέχη του επισκέπτονται επαγγελματικές σχολές και επιχειρήσεις, προκειμένου να καταγράφουν τις ειδικότητες και τις δεξιότητες που παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση, με έμφαση κυρίως στα τεχνικά επαγγέλματα.
Ο κ. Χατζηδάκης ρώτησε τον υπεύθυνο του Κέντρου ποιες είναι οι βασικές διαφορές της δομής σε σχέση με τη ΔΥΠΑ. Εκείνος απάντησε ότι υπάρχει πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων και ότι όλες οι υπηρεσίες του Κέντρου – μαθήματα, εξετάσεις και πιστοποιήσεις – παρέχονται δωρεάν. Οι πιστοποιήσεις είναι άμεσα αναγνωρισμένες και αποτελούν ουσιαστικό εφόδιο για την ένταξη ή την επανένταξη στην αγορά εργασίας.
Αναφερόμενος στα μέχρι σήμερα αποτελέσματα, ο υπεύθυνος του Κέντρου σημείωσε ότι έως τον Μάιο είχαν εξυπηρετηθεί 2.560 πολίτες στις δομές της Κοζάνης, της Φλώρινας και της Μεγαλόπολης, ενώ περίπου 1.000 άτομα είχαν ήδη ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία πιστοποίησης.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εργασίας Κώστας Καραγκούνης επισήμανε ότι τα προγράμματα δεξιοτήτων είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες κάθε περιοχής, υπογραμμίζοντας πως η μεγάλη συμμετοχή των πολιτών αποδεικνύει την επιτυχία της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας.
Ο βουλευτής Κοζάνης Στάθης Κωνσταντινίδης τόνισε τη σημασία της συνεργασίας των επιχειρήσεων με το Κέντρο, ώστε να διαμορφώνονται οι κατάλληλες δεξιότητες που χρειάζεται η αγορά και να δημιουργούνται προϋποθέσεις για την παραμονή ή ακόμη και την επιστροφή ανθρώπινου δυναμικού στη Δυτική Μακεδονία.
Στη συνέχεια, ο κ. Χατζηδάκης επισκέφθηκε την αίθουσα όπου παρακολουθούσαν τα προγράμματα οι εκπαιδευόμενοι, συνομίλησε μαζί τους για τις ειδικότητες που έχουν επιλέξει και ενημερώθηκε για την εκπαιδευτική τους εμπειρία.
Στην επίσκεψη συμμετείχαν επίσης ο βουλευτής Κοζάνης Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο βουλευτής Κοζάνης Στάθης Κωνσταντινίδης, καθώς και η πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ν.Δ. Κοζάνης, Θώμη Ζαρκοδήμου.






























